Sport

Henrik Kristoffersen tok VM-gull i storslalåm

Henrik Kristoffersen tok gull i storslalåm under alpin-VM i Åre fredag. Han slo Marcel Hirscher for første gang i vinter og henviste favoritten til sølv.

Alexis Pinturault fra Frankrike ledet etter første omgang, men han måtte nøye seg med bronse. Hirscher var slått med 0,20 sekund og Pinturault med 0,42.

– Dette var på tide! Iallfall at jeg fikk en VM-medalje. Jeg har jobbet så hardt, både med faren min og med hele laget. Alle har jobbet sinnssykt hardt. Jeg har ikke vunnet et storslalåmrenn siden Meribel i 2015, så dette var ... ganske bra, sa Kristoffersen i et intervju med arrangøren vist på NRK.

– Det er ingen som salter løypene så mye som vi gjør hjemme i Norge. Selv om det er lenge siden jeg har trent på det, har jeg det fra barndommen. Jeg ga bare gass, sa han om sin imponerende kjøring i finaleløypa.

Han hadde femte beste tid i finaleomgangen, mot 10. beste for Hirscher og 19. beste for Pinturault.

Leif Kristian Nestvold-Haugen fulgte godt opp med 7.-plass etter tredje beste tid i finaleomgangen, mens Rasmus Windingstad endte på 13.-plass.

Startet først, endte først

Kristoffersen var aller første utøver i aksjon i rennet, og han noterte en tid som holdt til 3.-plass etter første omgang, 18 hundredeler bak Pinturault og åtte bak tittelforsvarer Hirscher.

– Jeg skulle heller vært 18 hundredeler foran enn 18 hundredeler bak, men 18 hundredeler er ikke mye. Det er greit, sa Kristoffersen.

Som tredje siste startende i finaleomgangen leverte nordmannen meget offensiv og god kjøring og kom i mål til ledelse med hele 0,92 sekunds margin. Allerede da var han sikret medalje, så fikk de to siste startende avgjøre hvilken valør det ble.

Marcel Hirscher tapte sitt forsprang på åtte hundredeler innen 2. mellomtid, og i mål var han to tideler bak. Heller ikke Pinturault hadde noen sjanse mot Kristoffersens kjøring i målhenget, og dermed ble det full norsk jubel i målområdet.

Fra senga til sølv

Hirscher var sengeliggende med influensasymptomer de to siste dagene før rennet, men det hindret ham ikke i å levere en feilfri førsteomgang i jakten på sitt sjuende VM-gull. Mange trodde at han skulle slå til og sikre seieren i finaleomgangen, men for første gang denne sesongen kom han til kort mot Kristoffersen.

Marco Schwarz fra Østerrike var lenge i ledelse i finaleomgangen. Han kjørte seg opp fra 16.- til delt 5.-plass med beste omgangstid.

Pinturault ble verdensmester i kombinasjonen tidligere i mesterskapet. Hirscher var regjerende mester i storslalåm etter seieren i St. Moritz for to år siden. Han vant også to OL-gull i fjor.

Avsluttet bra

Leif Kristian Nestvold-Haugen gjorde en grov feil i en ellers sterk første omgang og ble hektet av med 1,38 sekunder. Han tapte rundt sekundet på feilen og lå plassert som nummer ti foran 2. omgang.

– Jeg laget i hvert fall litt underholdning, kanskje litt for mye, sa bronsevinneren fra VM i St. Moritz for to år siden. I finaleomgangen klatret han tre plasser.

Rasmus Windingstad leverte to solide omganger og endte på 13.-plass.

– Jeg kjørte bra på ski i dag. Det er min nest beste prestasjon i storslalåm i vinter, sa han til NRK.

Alexander Aamodt Kilde kjørte tidlig ut, og 8.-plassen i utfor blir stående som hans beste prestasjon i VM.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen