Henrik Christiansen var lettet da han skjønte at finaleplassen likevel var i boks.

Henrik (19) i OL-finale, målet er nådd

Henrik Christiansen (19) fulgte tidelsdramaet fra pressesonen fredag. Han jublet vilt etter å ha sikret finaleplass på 1500 meter fri i OL-bassenget.

 Espen Hartvig og Stian Grythaugen

RIO DE JANEIRO:  – Jeg er nervevrak og litt skjelven. Dette var fantastisk, sier Christiansen til NTB.

Han svømmer finalen natt til søndag norsk tid. Etter to nedturer på 200 og 400 meter kunne han skrike av glede i pressesonen.

Det ble meget spennende. Christiansen startet intervjurunden idet det siste kval-heatet startet. Han hadde avsluttet runden med TV og radio da det gjensto 250 meter. Da tok han seg en journalist-pause og stirret på bildene på en av de mange skjermene.

Små marginer

Den norske unggutten måtte vente på de offisielle tidene, men han regnet seg fram til at han nok var videre før resultatene kom opp på TV-skjermene.

Men marginen (62/100) var langt snauere enn hva hovedpersonen trodde.

Da NTB fortalte ham at det bare var snakk om snaut 7/10 som skilte ham fra å bli slått ut, ble han overrasket.

– Var det bare sju tideler? Å guri.

– Er OL reddet for deg på et vis nå?

– Det ble jo det. Dette er utrolig viktig. Jeg vei vet ikke helt hva jeg skal si. Det er vanskelig å sette ord på det, sier Christiansen.

Tung start

Han ble nummer 17 på 400 meter og fikk 40.-plassen på 200-meteren. Etter begge konkurransene kunne han ikke peke på noen god grunn til at det gikk langt under forventningene.

Dermed var en med et stort press han kastet seg ut i bassenget fredag.

– Jeg gjør løpet akkurat som jeg må gjøre det. Jeg er offensiv ut, og en periode der svømmer jeg utrolig godt, sier Christiansen.

Treneren var pessimist

Da Henrik Christiansen slo inn til sjetteplass, hadde landslagssjef Petter Løvberg null tro på finale.

– Da tenkte jeg at finalen var kjørt, sa Løvberg til NTB etter at jubelen hadde lagt seg i den olympiske svømmehallen.

Christiansen var avhengig av at kun to løpere i det siste forsøksheatet plasserte seg foran ham tidsmessig dersom det skulle bli finale, og det så på forhånd ikke lyst. Etter et drøyt kvarters spenning kunne imidlertid hele den norske leiren juble.

19-åringen knep den åttende og siste finaleplassen med drøye seks tidelers margin.

Forskjellige verdener

Landslagssjef Petter Løvberg var både rørt og imponert over snuoperasjonen Christiansen har vært gjennom etter den tunge innledningen på sommerlekene i Rio.

– Det synes jeg er det beste med dette. Når man får en så dårlig start på et OL, er det mange som begynner å tenke feil tanker og føler at løpet er kjørt. Henrik har hele tiden hatt troen på at dette kunne gå, og vi har jobbet knallhardt for at han skulle restarte seg inn mot 1500, sa han – og tilføyde:

– Det er utrolig deilig å se at han håndterte det, og det vitner litt om hva som bor i ham. At han viste den evnen til å slå tilbake, er stort.

At det ble finaleplass og ikke den sure niendeplassen priset Løvberg seg naturlig nok lykkelig over.

– Det er to forskjellige verdener, fastslo finnmarkingen.

Nådde målet

Christiansen innfridde også egen OL-målsetting fredag.

– Målet hans har hele tiden vært OL i Tokyo (2020). Her skulle han bare kjenne på spenningen og lære. Samtidig har han levert så bra i år at han har blitt en mulig finalekandidat. Det har vi visst, og vi har lagt ambisjonen deretter. Vi har sagt at vi går finale, for så god er han, sa Løvberg.

Christiansens trener Ronnie Anstensen var også en glad mann i Rio-kvelden.

– Henrik gjorde var et helt OK løp. Litt bak pers, og det er vi ikke hundre prosent fornøyd, men det var en stor bonus at det ble finale, sa han.

– Hva betyr dette for dere?

– Det betyr mye. En OL-finale er veldig gøy både for han og oss. Nå får han en ny mulighet til å sette personlig rekord, og det er det vi går etter, sa Anstensen. (©NTB)