Heltene som ikke blir trette

(Tyskland - Mexico 0-1). Guillermo Ochoa har stått i det meksikanske målet i tretten år. Verken han eller Mexico har gått ut på dato. Tvert i mot.

MOSKVA (Dagsavisen): Gamle Lenin stadion (nå Lutsjniki stadion) i utkanten av Mexico ristet i sine grunnvoller da det store flertallet av de nesten 80.000 på tribunene skjønte at sensasjonen ville bli et faktum. Det viste seg å være meksikanere i alle kroker av den massive arenaen. Foran seg fikk de se et meksikansk lag som sjarmerte alle før pause, og som forsvarte seg heroisk etterpå.

Det fascinerende med fotball-VM er også at det av og til står fram spillere som vi gjerne glemmer i årene i mellom. Mexicos keeper Guillermo Ochoa sto strålende kamper i Brasil for fire år siden, men dessverre har Mexico for vane med å forsvinne i 8-delsfinalene. Til daglig spiller Ochoa på høyeste nivå i Belgia (Standard Liege), men prestasjonene hans der når sjelden ut over Belgias grenser. Denne kvelden tok han plass på den aller største scenen, her også VM-finalen skal spilles om en måned.

Da Ochoa debuterte på landslaget var Hirving Lozano ni år gammel og drømte om en mulig fotballkarriere. Søndag kveld ble han matchvinner mot den regjerende verdensmesteren og dermed ble livet hans endret. Han spiller i PSV Eindhoven i et land som ikke en gang er kvaliifsert for VM. Han gikk inn i den meksikanske angrepsstyrken som utnyttet uhyre effektivt de store rommene det tyske forsvaret åpnet opp. Vi fikk se kontringer med full gass og der litt mer presisjon i siste pasning kunne skapt et sensasjonelt resultat. Vi får si at tyskerne slapp med 0-1.

Lozano og Ochoa er bare ett eksempel på debutant og rutine i dette morsomme meksikanske laget. Resten av gjengen er også en salig blanding av gammelt og ungt med Javier "Chicharito" Hernandez som det selvfølgelige plakatnavnet. Men han er ikke lenger den viktigste spilleren. Han er en av mange i et aggressivt kollektiv som har ganske klare ordre fra sin colombianske trener Joan Carlos Osorio. – Vi skal ikke være individualister, vi skal være et lag, er hans postulat.

Vi kjenner ikke mye til ham, men vi leser at han kanskje er en av VMs mest lidenskapelige trenere som går svært detaljert til verks. Han var en gang assistenttrener under Stuart Pearce i Manchester City, siden har han snappet opp mye i Colombia og USA. Han kan bruke timer på taktiske dispoisjoner og på pressekonferansen etter kampen fortalte han om hvordan de dagen før kun trente på å forsvare seg og finne overgangene. De fant åpningene mange ganger, men lyktes bare fullt ut en gang. Men en gang var nok mot et tysk lag som vant alle sine ti kvalifiseringskamper til dette mesterskapet. Inkludert ni mål mot Norge.

Akkurat denne kvelden fikk Mexico mange nye supportere. Men det holder ikke med en seier for å gå videre. De må gjenta prestasjonen mot andre type motstandere, les Sør-Korea og Sverige. Den jobben er Osorio i gang med.

For Sverige øker kanskje presset inn mot deres første kamp mot Sør-Korea mandag. De skal opp mot et skadeskutt Tyskland i neste kamp, og bør ha noe å gå på.

For det er viktig å understreke. Tyskland har snublet i VM-åpninger før. Etter kampen gikk ikke spillerne nedbrutte i garderoben, de gikk bort og takket alle supportere som hadde kommet til Moskva. Kanskje det var et signal om at de alle sammen ønskes tilbake hit om en måned. Da er det VM-finale.