Sport

Helt åpent om UEFA-president-valget

Danmark vurderer å stemme blankt. Norge innrømmer at de er i tenkeboksen. Neste uke velges ny UEFA-president.

Av Sjur Natvig

Danmarks fotballpresident Jesper Møller sier atter å ha møtt UEFA-presidentkandidatene i København torsdag at han vurderer å stemme blankt neste uke.

Aleksander Ceferin og Michael van Praag, som er kandidater i UEFA-presidentvalget i Aten onsdag 14. september, prøvde torsdag å overbevise de nordiske fotballpresidentene. Veldig overbevisende var de tydeligvis ikke.

Sverige rykket etter møtet ut og erklærte sin støtte til Ceferin, mens Norge ikke har gitt noen offentlig beskjed.

- Vi fikk et godt inntrykk av van Praag. dette blir ikke enkelt, sa fotballpresident Terje Svendsen til NRK. Han avviste at Norge har lovet noen stemme til Ceferin. Men de støttet at han stilte opp som kandidat.

– Jeg hadde på forhånd skrevet ned 24 spørsmål som jeg ville ha svar på. Heldigvis var begge kandidatene rimelig presise i sine svar. Ellers ville jeg allerede nå sagt at jeg stemmer blankt, sa Møller etter møtet.

– Jeg fikk ganske presise svar om åpenhet, gjennomsiktighet, kvinnefotball, involvering, demokratiprosess og så videre. Nå skal jeg fordøye svarene. Jeg kommer til å tenke veldig nøye gjennom det.

Uklare svar

Et viktig emne på møtet var de drastiske endringene i mesterligaen som nylig ble hastevedtatt av UEFA, og som gir de store ligaene flere garanterte plasser i gruppespillet. De nordiske landene er svært misfornøyd med det.

Begge kandidater uttalte at de ikke er tilfreds med prosessen, men van Praag var selv med på å planlegge den nye strukturen. Derfor har Møller mest tillit til Ceferins uttalelser i saken.

– Van Praag har jo vært del av det. Når han sier til meg at han gjerne vil se på det igjen, er jeg usikker på om det er fordi han har ønske om å endre noe, sier Møller.

– Ceferin sa også at han vil se på det, og da tror jeg mer på at det er for å gjøre endringer. Det er en klar fordel for ham at han ikke var en del av prosessen, men det hjelper jo ikke om han ikke har vilje til å endre det. Jeg kommer til å gruble en del på svarene vi fikk, fortsetter den danske fotballpresidenten.

Van Praag «stolt»

Van Praag understreket på et pressemøte torsdag at endringene ble gjennomført fordi mesterligaen var truet av europeiske storklubbers ønske om en ny europeisk liga.

– Vi har forhindret en utbryterliga. Det var en reell trussel om etablering av en europeisk superliga, så jeg er stolt av det vi har gjort, sa nederlenderen.

– Men da burde han ha sørget for at de 55 berørte landene fikk se forslaget først, så vi kunne diskutere det med våre klubber. Vi kan ikke akseptere måten det ble gjort på, sier Møller.

For å bli valgt til ny UEFA-president kreves det støtte fra minst 28 av de 55 medlemslandene på kongressen i Aten. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen