Sport

Helsejuss mot internasjonal fotball

Man kan ikke reise når man er i karantene. Det er den enkle forklaringen på hvorfor fotballandslaget ble stanset på Gardermoen lørdag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KOMMENTAR

Fotballandslaget ble satt i karantene etter visekaptein Omar Elabdellaouis positive koronaprøve fredag. I følge den norske covid-19 forskriften (og WHOs anbefalinger) kan man da ikke bryte karantenen på ti dager for annet enn å forflytte seg til et sikkert karantenested eller hvis liv og helse står på spill.

Det handler ikke om liv og helse å få spilt en fotballkamp i Romania.

Les også: Derfor ble landslagets reise stoppet.

Norges Fotballforbund og landslagsspillerne reagerer på at Norge er det eneste landet i Europa som praktiserer et så strengt regelverk. UEFA (det europeiske fotballforbundet) har utformet sin egen protokoll som inntil nylig har vært akseptert også av norske myndigheter.  Men helsedirektør Bjørn Guldvog er klar på at smittebildet har endret seg betydelig siden den protokollen ble laget.

Lørdag arbeider toppledelsen i NFF febrilsk for å få landslaget av gårde. Alternativet er å raske sammen et B-landslag som ikke har vært på samlingen i Oslo denne uka. Norge har mange spillere ute i Europa. Men dette er ikke en prioritert løsning nå. NFF vil at landslaget skal avsted i kveld eller søndag morgen. Avspark i Bucuresti er søndag kveld klokka 20.45.

Helsemyndighetene må sette hensynet til smittevern over hensynet til fotballkamper. Så må de vurdere om de kan gi unntak for et landslag der alle lørdag har testet negativt og er i sin egen boble under hele turen til Romania og Østerrike i neste uke. Det er dette unntaket som til nå er avslått. For man er ikke i sin egen boble når man forflytter seg med buss og fly.

UEFA forholder seg til sitt strenge regelverk, uavhengig av hva nasjonale myndigheter måtte bestemme. Hvis ikke Norge møter opp blir det seier på walk over til Romania, Norges sjanse til å vinne sin pulje i Nations League er spolert og laget kan også bli degradert til et lavere nivå. Det er mange millioner kroner i inntektsforskjell på de forskjellige nivåene i denne turneringen.

Så kan Norge prosedere på at det var myndighetene som hindret dem å gjennomføre kampen og i følge Uefas protokoll i forbindelse med epidemien er det en komite i Uefa som avgjør om kampen blir avlyst, avgjort ved loddtrekning eller kan bli omberammet.

Hvis Norge ikke vinner sin pulje mister Norge  en ekstra sjanse til å kvalifisere seg til fotball-VM i 2022. Men her kan man kvalifisere seg gjennom det ordinære kvalifiseringsspillet som trekkes 7. desember. Men kun 13 europeiske land får delta i Qatar i 2022.

Les også: Spillerne synes de møter liten forståelse

Økonomiske følger vil helsemyndighetene i liten grad legge til grunn. Det er andre samfunnsområder som er atskillig hardere rammet. Nå tolkes jussen i NFF for å se om de kan finne et smutthull som får de norske utenlandsproffene ut av landet, de hjemlige spillerne er allerede tatt ut av troppen.

At NFF sender ut en pressemelding om at spillerne er skuffet, er neppe tiltaket som imponerer mest akkurat nå. Landslagsspillere er en privilegert gruppe og man bør ha et videre syn på det som ligger bak. Kanskje det er en grunn til at Norge så langt er lite rammet av en global helsekrise?

Lørdag kveld bekreftet Uefa at kampen er avlyst, så kommer man tilbake til konsekvesene.

Mer fra: Sport