Sport

Helland raste mot RBK-styret da trenerne fikk sparken

RBK-profilen Pål André Helland reagerte med et knippe flammende støtteerklæringer da Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun fikk sparken i RBK i fjor sommer.

Av Stian Grythaugen

TRONDHEIM: Ingebrigtsen og Hoftun måtte forlate sine jobber 18. juli. Avgjørelsen kom som en overraskelse på de aller fleste, spillerne inkludert.

I timene som fulgte etter at avgjørelsen ble kjent både internt på Lerkendal og i offentligheten, tok Helland kontakt med de sparkede trenerne per tekstmelding. Disse støtteerklæringene ble et tema da rettssaken startet i rettssal 310 i Trondheim tinghus mandag.

Helland spør innledningsvis om Ingebrigtsen selv har valgt å gå fra sin stilling, og gir uttrykk for at han i så fall sikkert har en god grunn til det.

«Om du har fått fyken så e det en skandale uten sidestykke, hvilket æ ikke fatte. Slik som æ har oppfatta det så e spillergruppa i sjokk, i likhet med mæ», skriver RBK-profilen så.

Da Ingebrigtsen så bekrefter at han har fått sparken, svarer Helland:

«Kæm faen e det dem tru dem e som tar dem avgjørelsan der?! Kor va vi i 2014? Folk bli så historieløs at æ bli kvalm. Uansett ka som skjer så ska du vit at æ står bak dæ. Da Ingebrigtsen så bekrefter at han har fått sparken.

Hoftun-støtte

En tydelig oppbrakt Helland er også rask med å sende den sparkede assistenttreneren Erik Hoftun en lignende støttemelding per tekstmelding.

«Æ e helt målløs. Klarer ikke å fatt og begrip ka det e som foregår. Tru styret at dem spille FM …

Videre gir Helland uttrykk for takknemlighet for den jobben Hoftun og Ingebrigtsen har gjort for klubben og for han selv de siste fire årene.

«Og dere er hovedgrunnen til at vi spillerne har fylt opp peishylla med trofeer og hjertet med minner. Æ står bak dokk to uansett.», skriver han.

Hoftun takker i sitt svar for støtten.

«Det varmer veldig. Har vært en fornøyelse å være sammen med deg og dere de siste årene. Masse gode opplevelser og minner for resten av livet», skriver han blant annet.

«Monumentalt uenige»

I kjølvannet av sparkingen gikk også Rosenborg-spillerne ut mot avgjørelsen i en pressemelding sendt til NTB. Der het det at spillergruppa var «monumentalt uenig i styrets beslutning».

Ledelsen på Lerkendal ble videre bedt om å gjeninnsette både Ingebrigtsen og assistent Hoftun, men ble ikke hørt.

«Vi, en samlet spillergruppe, er monumentalt uenig i styrets beslutning om å avskjedige Kåre og Erik. En samlet spillergruppe har stått bak trenerteamet til siste slutt, og gruppa mener de var og ville vært best skikket til å utvikle oss videre. Spillergruppa ba om at styret skulle gjeninnsette Kåre og Erik, men styret sto på sitt», skrev spillerne.

Stemplet som illojale

I korrespondansen i kjølvannet av at Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun fikk sparken i RBK, ble trenerduoen omtalt som illojale av styreleder Ivar Koteng.

I sin saksframstilling refererte Ingebrigtsen-advokat Stein Kimsås-Otterbech blant annet til korrespondansen partene imellom etter at trenerduoen fikk sparken 18. juli i fjor.

I et felles brev sendt til RBK-ledelsen fem dager senere gjorde Ingebrigtsen og Hoftun det klart at de ikke aksepterer punktene det vises til i deres arbeidsavtaler og dermed grunnlaget for at de måtte gå fra sine jobber.

Følte seg dårlig behandlet

Trenerduoen skrev videre at de føler seg «fryktelig dårlig behandlet» av en klubb de har «tjent trofast og lojalt gjennom mange år i ulike roller». Videre ble det henvist til de gode resultatene som er oppnådd de fire siste årene.

7. august mottok de to svar på henvendelsen fra RBK-styreleder Ivar Koteng. Han uttrykte overraskelse over at Ingebrigtsen og Hoftun bestred grunnlaget for at de måtte gå som RBK-trenere.

Videre het det i brevet som ble vist i tingretten at RBK-ledelsen ikke oppfattet duoens oppførsel som «lojal i forhold til inngåtte avtaler».

«Det er vel heller svært illojalt nå plutselig ikke å akseptere innholdet i en bestemmelse dere begge visste var en helt sentral forutsetning for klubben da begge avtalene ble inngått», het det i brevet signert av styreformann Koteng.

Striden i rettssal 310 står blant annet rundt om Kåre Ingebrigtsen kunne anses for å være «virksomhetens øverste leder» i RBK. Det hevder klubben det er grunnlag for, mens den tidligere treneren avviser dette.

Kun øverste leder kan ifølge arbeidsmiljøloven fraskrive seg sitt stillingsvern. Ingebrigtsen hadde en klausul i sin kontrakt som opphever stillingsvernet, men hevder denne er ugyldig. I det omtalte brevet av 7. august pekte RBK på at stillingsvern ikke kan gjelde for trenere i Rosenborg.

Stort medieoppbud

Det er i utgangspunktet satt av fire dager til saken, men tidsskjemaet åpner for at også fredagen kan tas i bruk dersom rettsforhandlingene trekker ut lenger enn antatt.

Ikke uventet får saken stor oppmerksomhet. Tilhørerbenkene i Trondheim tinghus var i all hovedsak fylt av journalister da rettsforhandlingene startet mandag morgen.

Åpningsdagen i Trondheim tinghus er avsatt til gjennomgang av partenes saksframstilling. Tirsdag inntar så Ingebrigtsen, Hoftun og RBK-styreformann Ivar Koteng vitneboksen.

Onsdag er det så klart for det som blir en profiltung vitneliste. Nils Arne Eggen er blant dem som da inntar vitneboksen. Det samme skal RBK-profilene Rune Bratseth, Vegard Heggem og Nils Skutle.

Torsdag avsluttes saken med prosedyrer. (NTB)

Mer fra Dagsavisen