Hele Brasil gråter

FOTBALL-VM: Brasil gikk på sitt største nederlag siden 1920. En nasjon gråter etter en ubegripelig semifinale.

BELO HORIZONTE: 18 minutters målfest i første omgang ga Tyskland 7-1-seier i VM-semifinalen og knuste Brasils drøm om endelig å triumfere også på hjemmebane.

64 år etter at gullet glapp på Maracanã opplevde fotballens åndelige hjemland et nytt traume, som sannsynligvis vil leve like lenge. Laget kommer aldri til Maracanã i dette mesterskapet.

Det gjør Tyskland, som spilte VM-semifinale for fjerde gang på rad. I de to siste gikk laget målløst av banen som taper. Tirsdag opplevde Tyskland ketsjupeffekt i Belo Horizonte, scoret fem mål på 18 minutter og fjernet VM-feberen i Brasil like effektivt som et tordenvær kan gjøre med en hetebølge.

– Dette kunne man ikke vente, men vi fikk store rom og greide å utnytte dem. Nå blir det viktigste å holde beina på jorden, sa Thomas Müller.

Miroslav Klose satte VM-rekord med sitt 16. mål, Müller scoret sitt 10., mens Toni Kroos gjorde to på et drøyt minutt. Sami Khedira scoret også i første omgang, mens innbytter André Schürrle økte to ganger etter pause.

Oscars redusering sekunder før klokka passerte 90 minutter var VMs magreste trøst.

Inferno i mål

Alle snakket om savnet av Neymar, men det var utestengte Thiago Silva som viste seg å være den umistelige spilleren for de brasilianske finaledrømmene. Uten stopperen var det bare kaos igjen av forsvarsfireren da tyskerne satte den på prøve.

Under mandagens pressekonferanse nevnte Luiz Felipe Scolari flere ganger hvilket treneremne Thiago Silva er. Det virket åpenbart at organisatoren var borte da det ble behov for et kaldt hode. Dante, som uten et VM-minutt bak seg skulle erstatte kapteinen, vandret rett i et inferno, og det var ingen Virgil som kunne lede ham ut.

– Jeg vil si unnskyld til hele det brasilianske folk. De var rett og slett bedre enn oss, sa en gråtende David Luiz, kaptein for dagen.

Brasil innledet semifinalen i turbofart, og de første minuttene virket det som det var Tyskland som sto i fare for å bli overkjørt. Men kalde hoder har tyskerne mange av. De red stormen av, og etter ti minutter tok de ledelsen på sitt første hjørnespark. Kroos serverte ballen til en helt umarkert Müller, som bredsidet inn sitt trolig enkleste VM-mål.

Nådestøt

I det 23. minutt kom nådestøtet. Tyskland fikk småspille seg gjennom forsvaret, og servert av Kroos fikk Klose to sjanser alene med Julio Cesar. Han scoret på returen og jublet for sitt historiske 16. VM-mål.

Brasilianerne tålte ikke den smellen, og minutter senere var kampen tapt for godt. Lahms innlegg i det 24. minutt gikk forbi Müller, men Kroos scoret ved lengste stolpe. Litt over et minutt senere lot Fernandinho seg overrumple med ballen midt på egen halvdel. Khedira taklet, avanserte og spilte Kroos fram til 4-0. I det 29. minutt gjorde Khedira 5-0 etter veggspill med Mesut Özil.

Da var den voldsomme tribunestøyen for lengst slått av, og TV-kameraene hadde ingen problemer med å finne gråtende brasilianere blant publikum. Til pause fikk Brasil en vegg av buing med seg i garderoben.

Anført av innbytter Paulinho satte brasilianerne Neuer på noen prøver tidlig i annen omgang, men Schürrle delte ut to smeller til. Etter det vakre 7-0-målet reiste publikum seg og applauderte. Tyskerne fortjente det tirsdag.