Sport

Heiberg fikk hedersprisen på Idrettsgallaen

Det var en beveget Gerhard Heiberg som mottok Idrettsgallaens hederspris lørdag kveld.

Av Adrian Richvoldsen

Gerhard Heiberg ble tildelt "Årets Hederspris" under Idrettsgallaen lørdag.

Heiberg fikk prisen blant annet for sitt langvarige engasjement for Den internasjonale olympiske komité (IOC) og norsk idrett. Statsminister Erna Solberg og tidligere skiløper Bjørn Dæhlie delte ut prisen.

- Jeg er helt overveldet. Da dere begynte å snakke, lurte jeg på hvem i all verden dette kunne være, sa Heiberg etter å ha mottatt prisen. Han trekker fram spesielt ett arrangement som et høydepunkt i sin karriere.

- Det må være OL på Lillehammer. At det ble kalt det beste OL noensinne var nok høydepunktet, sa Heiberg, som var leder av organisasjonskomiteen for lekene i 1994.

I begrunnelsen ble det trukket fram at Heiberg har betydd mer i norsk og internasjonal idrett enn mange er klar over og at han har stått i både kontroverser og motvind.

- Han har bidratt til idrettsnasjonens stolthet, sa Erna Solberg videre i begrunnelsen.

I en dokumentar NRK sendte rett etterpå fortalte han om kontroversene som nesten stanset OL på Lillehammer i 1994. Først på et krisemøte med kongehuset på lekenes åpningsdag roet gemyttene seg. - Jeg ble nærmest skjelt ut av styret i IOC for at de ikke følte seg velkomne. Men vi ble enige om å la åpningsseremonien gå og se an etter den. Men etter åpningsseremonien var alle bergtatt, fortalte Heiberg.

Daværende IOC-president konkluderte under avslutningsseremonien at Lillehammer-lekene var "the best olympic winter games ever".

- Det er nok et øyeblikk jeg aldri glemmer, sier Gerhard Heiberg som etterhvert trapper ned IOC-vervet av helsemessige årsaker. (NTB)

Mer fra Dagsavisen