Hegerberg sendte fotballjentene til EM

(Wales - Norge 0-2). Lyon-stjernen Ada Hegerberg scoret begge målene da de norske fotballjentene kvalifiserte seg til EM med en 2-0-seier over Wales.

Av Eivind Brennhovd Holth

Norge slet lenge mot et tøft Wales-lag, men to mål av Hegerberg i annen omgang sikret EM-billetten. Først headet superspissen inn et innlegg fra innbytter Emilie Haavi etter 69 minutter, før hun doblet ledelsen med et flott langskudd ni minutter før slutt.

Med tre poeng er Norge sikret minst annenplass i sin kvalifiseringsgruppe og garantert en plass i EM-sluttspillet i Nederland. Mesterskapet spilles i juli og august 2017.

Norge har alle muligheter til å vinne gruppen foran Østerrike. Laget møter Kasakhstan og Israel i sine to siste kamper.

Truet av Wales

Wales hadde også muligheten til å kvalifisere seg til EM før kampen mot Norge og var best i første omgang. Hjemmelaget gjorde det vanskelig for de norske jentene med full innsats og skumle kontringer.

Wales hadde en brukbar sjanse allerede i åpningsminuttet, mens Norge måtte vente 38 minutter på første farlighet.

Ada Hegerberg ble felt da hun rundet Wales-keeperen, uten å få straffe. Få minutter senere oppsto en lignende situasjon, men denne gangen fikk keeper kontroll.

Hegerberg-show

Norge hevet seg de siste ti minuttene av første omgang, men selv om de gode tendensene fortsatte etter hvilen, slet laget med å skape sjanser. Kristine Minde burde truffet mål fra skrått hold etter en drøy time.

Rett før Norges 1-0-scoring var det imidlertid Wales som hadde skapt kampens største sjanse. På en av sine kontringer endte ballen hos Kayleigh Green som smalt til på direkten og traff oversiden av tverrliggeren via en norsk spiller.

Etter 69 minutter kom den forløsende scoringen for Norge. Emilie Haavi kombinerte fint med Marit Sandvei på venstresiden og la inn foran mål. Der ventet Ada Hegerberg på bakerste og headet Norge i ledelsen.

Wales resignerte etter målet, og etter 81 minutter satt Hegerberg inn sitt femte mål i kvalifiseringen med et godt langskudd.

De siste kampene mot Kasakhstan og Israel spilles henholdsvis 15. og 19. september. (©NTB)

Wales – Norge 0-2 (0-0)

Mål: 0-1: Ada Hegerberg (69), 0-2 Hegerberg (81).

Dommer: Zuzana Kovacova, Slovakia.

Gult kort: Claire Skinner, Wales. Nora Holstad, Ingrid Moe Wold, Norge.

Norge (4-2-3-1): Ingrid Hjelmseth – Ingrid Moe Wold, Martia Skammelsrud Lund, Nora Holstad. Berge, Marit Sandvei – Maren Mjelde, Ingvild Stensland (Lisa-Marie Utland fra 64.) – Kristine Minde (Anja Sønstevold fra 85.), Lene Mykjåland, Elise Thorsnes (Emilie Haavi fra 65.) – Ada Hegerberg.