Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg ble hedret i Monte Carlo torsdag kveld.

Hegerberg og Ronaldo: Europas beste

Ada Hegerberg (21) ble torsdag kåret til årets fotballspiller i Europa på kvinnesiden. Hun fikk selskap av den beste mannlige, Cristianio Ronaldo, på podiet i Monaco.

Av Stian Grythaugen

Lyon-spilleren hadde konkurranse av franske Amandine Henry og tyske Dzsenifer Marozsan i kåringen. Journalister fra Det europeiske fotballforbundets 55 medlemsland stemte fram de tre finalistene.

Ada Hegerberg scoret 54 mål på 34 kamper for franske Lyon forrige sesong. I mesterligaen ble hun toppscorer med sine 13 fulltreffere. Hun var en helt sentral brikke i Lyon supersesong som endte med tre trofeer (liga, cup og mesterliga).

– Det var en stor ambisjon å vinne alle trofeene, og det var en fantastisk lagseier. Å stå her med trofeet er en stor ære. Det er en fantastisk følelse, sa Hegerberg fra scenen etter å ha mottatt den høythengende utmerkelsen.

Høydepunkt i karrieren

På spørsmål om hvor den norske landslagsprofilen legger ambisjonsnivået foran den kommende sesongen, lød svaret:

– Jeg må vel gå for 60 mål denne sesongen. Nei, jeg må bare fortsette å utvikle meg og vinne trofeer med laget. Ambisjonene er de samme som tidligere.

Mesterligaseieren var naturlig nok et karrierehøydepunkt for Lyon-proffen.

– Det var selvfølgelig en fantastisk følelse. Det var min første mesterligaseier, og det kronet en stor sesong for både meg og laget, sa Hegerberg.

Landslagssjef Roger Finjord var stolt etter at eleven ble hedret i Monte Carlo torsdag.

– Jeg er veldig stolt på Adas og norsk fotballs vegne. Dette er et bevis på den jobben hun har lagt ned gjennom hele karrieren. Veldig fortjent, sa han til NTB.

Første ikke-tyske vinner

Det var fjerde gang at prisen for årets beste kvinnelige fotballspiller i Europa ble delt ut. Tidligere hadde den kun hatt tyske vinnere. Célia Šašić vant i 2015, mens Nadine Kessler og Nadine Angerer vant årene før det.

Ada Hegerberg står så langt med 30 mål på 51 kamper for det norske kvinnelandslaget. I september venter EM-kvalifiseringskamper mot Israel og Kasakhstan, men Norge er allerede klare for sluttspillet i Nederland neste sommer.

Ronaldo suveren

Cristiano Ronaldo (31) ble kåret til årets mannlige fotballspiller. Portugiseren hadde konkurranse av franske Antoine Griezmann og Real Madrid-kollega Gareth Bale om prisen.

Ronaldo stakk av med prisen akkurat som i 2014.

– Dette føles fantastisk. Jeg er veldig glad, og jeg har bak meg en fantastisk sesong. Samtidig må jeg nevne de to andre spillerne her. De hadde store sesonger de også, sa Ronaldo.

Portugiseren bidro sterkt til at Real Madrid vant forrige sesongs mesterliga. I straffesparkkonkurransen i finalen scoret han på den avgjørende straffen. I sommer ble han så europamester med hjemlandet, men måtte tidlig forlate finalen med skade.

– Min største drøm da jeg var liten var å bli fotballspiller og å ha suksess på fotballbanen, og det har jeg klart. Drømmer kan bli virkelighet, sa Ronaldo torsdag.

Real Madrid må finne seg i å være blant mesterligafavorittene også denne sesongen. (©NTB)