Sport

Hedersdoktor Lagerbäck

Han ville fått stemmer i hopetall hvis han hadde stilt opp som presidentkandidat på Island.

Bilde 1 av 1

De fleste fotballtrenere avslutter et prosjekt med å få sparken eller gå selv. Lars Lagerbäck ble båret på gullstol da han var ferdig som Islands landslagssjef.

Les også: Maars Johnsen: – Klubben har fått bud på meg

Alltid vinne

Da blir det litt rart for ham å prøve å slå Island når han nå for første gang er tilbake etter at han ble hedret der for to år siden

– Ja, men mitt eneste mål med enhver fotballkamp er å vinne med mitt lag. Slik blir det også lørdag kveld, sier Lars Lagerbäck til Dagsavisen.

Han er utnevnt til «hedersdoktor» på universitetet i Reykjavik og om han hadde stilt som presidentkandidat under valget i 2016 hadde han antagelig sanket betydelig med stemmmer.

Men ettersom han aldri bosatte seg på øya eller ble islandsk statsborger, ble det ikke et tema. Men det var flere som oppfordret ham til å stille opp.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

VM-debutanten

Etter at han og Island tok EM-sluttspillet i Frankrike for to år siden med storm, der han sørget for umiddelbart managerskifte i England etter åttedelsfinalen, har Lagerbäck til de milde grader kommer ned på jorda.

Men han står altså i den situasjonen at suksessen på Island fortsatte etter at han forsvant.

Island debuterer i VM om to uker som tidenes minste VM-nasjon. Første motstander er Argentina og Lionel Messi.

– Kan laget overraske i samme grad i VM som i EM?

Lars Lagerbäck vrir seg litt etter Dagsavisens spørsmål og det viser seg at han er ganske skeptisk.

– De har kommet i en veldig vanskelig gruppe (Argentina, Kroatia og Nigeria), men verre er det nok at de har hatt skader på noen sentrale nøkkelspillere, sier han. Det handler om Kolbeinn Sigthorsson, Gylfi Sigurdsson og Aron Einar Gunnarsson

I kortversjon er det med andre ord svaret: Nei.

Les også: Ønsket av giganter

Suksessen fortsatte

Men diplomaten i ham gir Island nye muligheter. Det var han som bygde opp den kollektive styrken som Island imponerte alle med. Og som fortsatte under neste VM-kvalifiserig under dagens sjef, tannlegen fra Vestmannaeyar, Heimir Hallgrimsson. Sammen ledet de Island gjennom EURO 2016. Så overtok Hallgrimssn moroa og tok Lagerbäcks arv videre.

Nå er han mest opptatt av Norge.

– Island er en inspirasjon, men den norske virkeligheten er annerledes. Alle skadene og forfallene her viser hvilke utfordringer vi har. Men jeg ser konturene av en stamme, og den er vi i ferd med å definere, sier Lagerbäck, som holdt seg ti en nesten fast første-ellever da han ledet Island. Det tok itt tid å finne den også. Men han innrømmer at det er litt lettere å få oversikten på Island enn i Norge. Forskjellen i antall spillere er betydelig.

Også for Hallgrimsson blir det spesielt å møte Lagerbäck i duell.

– Disse lagene er jo to speilbilder av hverandre, sa Hallgrimsson på pressekonferansen fredag.

Island møtte Norge i tilsvarende treningskamp mot Norge før avreise til EM i 2016. Da tapte Lagerbäcks menn 2-3 på Ullevaal. Det var et blekt Island som viste seg fra en helt annen side to uker senere. Slik kan det bli nå også. Dette er en gjennonkjøring før Argentina står på motsatt halvdel på Spartak stadion i Moskva om nøyaktig to uker.

PS. Landskampene er nå tilbake på TV2 og Island - Norge har avspark klokka 22.00 lørdag kveld.

Les også: King gidder ikke følge med på VIF: – Har ikke sett en kamp på årevis

Mer fra Dagsavisen