Da Eden Hazard våknet, våknet også Belgia. FOTO: KIRILL KUDRYAVTSEV/NTB SCANPIX

Hazard tente Belgia

VIDERE: Grått. Kjedelig. Sjansefattig. Men minutter før slutt våknet Chelsea-stjerna Eden Hazard.

Den tyske landslagstreneren, Joachim Löw, utropte før VM Belgia til en av favorittene til å ta hjem VM-pokalen til slutt. Og mange har sluttet seg til den spådommen etter Belgias VM-kvalifisering og etter at de endelig, etter 12 år, fikk være med i et VM-sluttspill igjen.

Men i går tenkte vi:

Aldri verden. Dette dønn trauste og kjedelige laget kan aldri vinne VM. De slet i sin første kamp mot Algerie. Da ble de reddet av Mrc Wilmots tre innbytte. Det skapte fart i det belgiske laget, og de kunne til slutt hale i land en seier.

 

Innbytte-suksess

I går kjedet vi oss nesten gjennom hele kampen mot Russland. Bare små tidvise glimt skapte litt oppmerksomhet. Som da Russlands Kokarin headet utenfor på blankt mål. Eller som da Russland sannsynligvis ble snytt for et straffespark. Men bortsett fra det var det masse av tid til å gå og hente seg en kaffekopp eller noe annet å leske seg på.

Ikke før ti minutter før slutt satte kampen fyr. Det begynte med et russisk skudd like utenfor (81. min.). Det fortsatte med et frispark av Kevin Mirallas som traff stanga. Og så Eden Hazard.

86. min. Et knallskudd endte som en corner.

88. min. Eden Hazard trekker opp et angrep på venstresida, legger inn til innbytter Divock Origi. Han smeller ballen i nettmaskene. Og Belgia videre fra gruppespillet.

 

Kampfschwein

Da kunne Marc Wilmots (45) sprette opp fra laglederbenken i vill ekstase. Eller «Willi das Kampfschwein» som ble kallenavnet hans da han spilte for Schalke 04. Han var kjent for å være over alt på banen. Han ga alt i alle dueller og gikk aldri tom for krefter.

Nå fikk han først Belgia til VM etter 12 år. Så sørger han for at Belgia blir sett på som en av outsiderne.

I magasinet Josimar blir han spurt av fotballskribent Simon Kuper:

- Hvordan ble Belgia plutselig så gode?

- Har du to måneder, svarer den belgiske treneren, kanskje den mest populære mannen i det splittede landet Belgia.

Fotballen kan bli det som forener uansett hva slags språk belgierne måtte snakke.

 

Ikke imponert

Men selv om de, med seieren over Russland i går, har sikret seg seks poeng og er videre fra gruppespillet, har de til gode å imponere reint spillemessig. De imponerte ikke mot Algerie før tre innbyttere satte fart på laget (to av dem sto for målene). De imponerte ikke i går før da Eden Hazard satte fyr på laget de siste minuttene.

Men VM-historien forteller at det ikke nødvendigvis er laget som imponerer mest i gruppespillet som til slutt står igjen med seierstrofeet. Så også med Belgia?

tor.karlsen@dagsavisen.no