Håvard Bøkko fotografert i sitt foreløpig siste OL, Sotsji i 2014.

Håvard Bøkko hopper av skøytesatsingen

Skøyteløper Håvard Bøkko har mistet motivasjonen til å trene og tar en pause fra idretten.

Av Lars Eide

Det var NRK som først meldte at verdensmesteren fra 2011 setter en foreløpig stopper for karrieren.

– Jeg, Håvard Bøkko, tar en pause fra skøytesporten. Etter tolv og et halvt år på det norske skøytelandslaget/-forbundslaget føler jeg behov for å ta en lengre pause fra skøytesporten. Håpet er å komme tilbake, men da må helsen, lysten og motivasjonen være på plass i betydelig sterkere grad enn det som er status per i dag, skriver Bøkko i en pressemelding.

– Helt siden 2004 – 17 år gammel – har jeg vært fulltids skøyteløper med alt det innebærer; over 200 samlingsdøgn i året og stort sett to treningsøkter hver dag.

– Tolv år og 38 internasjonale mesterskap senere har jeg nå ikke den nødvendige motivasjonen til å fortsette og legge ned innsatsen som trengs for å fortsette å kjempe om internasjonale medaljer. Som de to-tre foregående sesongene har også denne sommeren vært trøblete med diverse skader som jeg har måtte tatt hensyn til, og dermed bremset opp treningsarbeidet.

I tenkeboksen

– Etter noen tunge og lange uker i tenkeboksen har jeg nå bestemt meg for å legge vekk skøytene på ubestemt tid for å la kropp og hode komme seg tilbake på pluss-siden, skriver Bøkko.

29-åringen utelukker ikke at han kan komme tilbake på isen.

– Jeg håper jeg kan få tilbake gnisten og tælen slik at jeg kan komme tilbake på isen med det nødvendige overskuddet for å prestere på godt internasjonalt nivå igjen.

Norges Skøyteforbund har full respekt for og støtter Håvards beslutning om å ta en pause.

– Vi ønsker han velkommen tilbake når han er klar for det og holder døra vidåpen for at han fortsatt skal kunne vil være en del av miljøet også mens han har en pause.

Frykter for karrieren

NRKs skøyteekspert Even Wetten tror dette kan bety at Bøkkos karriere er over.

– Han må fortsatt holde seg veldig aktiv samtidig som han må gi kroppen tid til å heles. Slik kan han tåle tøffest mulig trening når han eventuelt kommer tilbake. Men skøyter og fysisk fostring er ferskvare, så et pauseår kan være slutten på karrieren, dessverre, sier Wetten til statskanalen.

Bøkkos karriere har ført til mange sølv- og bronsemedaljer fra VM og EM. Høydepunktene er VM-gull på 1500 meter og OL-bronse på samme distanse. (©NTB)