Hattrickhelt Lindström sørget for VIF-seier borte mot serieleder Frisk

(Frisk Asker – Vålerenga 4-5). VIF scoret tre ganger i løpet av fire minutter i den første perioden, før Frisk snudde kampen etter sjansesløseri av Vålerenga. Tobias Lindström sørget likevel for VIF-seier med sitt hattrick.

Med Jørgen Karterud på laget vant Vålerenga åtte av de ni første kampene, men etter at forwarden ble skadet har Vålerenga tapt seks av de elleve neste. Karterud var tilbake på isen i mandagens oppgjør mot serieleder Frisk Asker, for første gang siden 31. oktober, og det var gjestene som hadde et lite initiativ de første minuttene i Askerhallen.

Sju minutter ut i kampen slo Frisk tilbake, da vertene kom to mot en etter et kjapt brudd. Frøshaug ble spilt alene med keeper Steffen Søberg, men skuddet gikk via VIF-keeperen og i tverrligger og ut. Søberg kastet seg så over returen, der flere Frisk-spillere jaktet kampens første scoring.

Den var det Vålerenga og Tommi Taimi som skulle få, drøye minuttet etter Frisk gigantsjanse. Daniel Sørvik holdt i pucken i midtsirkelen, og passet den ut til Calle Spaberg Olsen. Han beveget seg litt opp over blålinjen helt ute ved innbytterboksene, før han la pucken helt motsatt til en fremadstormende Tommi Taimi. Finnen plukket opp pucken og satte den kontant i nettmaskene bak Nicklas Dahlberg.

Drømmeperiode for VIF med to mål på ett minutt

0-1-scoringen var finnens sjuende mål på de elleve kampene Taimi har spilt for VIF, siden han kom kjørende til Jordal Amfi fra de dype skoger i Finland. Fire minutter senere var det en annen nykommer i årets VIF-lag som skulle finne nettmaskene, da Wade Murphy plukket opp pucken etter en klarering langs vantet av Jørgen Karterud. Kanadieren plukket opp pucken litt før blålinjen, førte inn mot Nicklas Dahlberg og limte pucken opp i krysset. Nydelig satt av den til tider så kritiserte Murphy, som ga Vålerenga 0-2 etter tolv minutters spill.

Minuttet senere satt den igjen for Vålerenga, og denne gang var det Tobias Lindström som gjorde alt alene. Supersvensken jaget pucken alene mot to Frisk-spillere bak vertenes mål, og klarte til alt overmål å snappe pucken fra Magnus Geheb. Med sterkt press fra to Frisk-spillere og en vrien vinkel inn til Dahlbergs mål klarer han på nærmest mirakuløst vis å tre den opp i nettaket. Dermed ledet VIF med tre mål før det var spilt 13 minutter.

Anders Bastiansen og Max Krogdahl utnyttet et langt bytt fra Vålerenga, og skapte to gode muligheter mot slutten av den første perioden. Steffen Søberg var imidlertid på pletten, og reddet ved begge anledninger. Endre Medby prøvde seg på et langskudd med ett minutt igjen av pucken, men den snappet Søberg greit opp. Dermed gikk lagene i garderoben på 0-3.

Dahlberg hindret VIF i å øke ledelsen

Allerede før det første minuttet var spilt kunne Sondre Olden gitt Vålerenga en drømmestart på midtperioden. Mannen med gullhjelmen plukket opp pucken i egen sone, og fosset gjennom midtsonen og inn i Frisks sone der han kom alene med Nicklas Dahlberg. Svensken gjorde seg så stor han kunne, og reddet Oldens skudd med en god beinparade.

Tre minutter senere kombinerte Lindström og Olden fint, før sistnevnte fikk nok en gylden mulighet til å øke ledelsen for gjestene. Igjen gikk Dahlberg seirende ut av oppgjøret med Vålerengas gullhjelm, som heller ikke denne gangen klarte å overliste serieledernes trofaste sisteskanse.

Begge lagene fikk så hver sin mulighet i overtall, uten at den muligheten ble spesielt godt tatt vare på. Vålerenga har slitt i sitt undertallsspill så langt i år, men klarte å komme seg unna uten scoring imot midtveis i midtperioden. Seks minutter før slutten av perioden fikk Kalle Ekelund en alle tiders mulighet til å øke til 0-4, men klarte ikke å få lurt pucken inn bak en sprellende Dahlberg.

VIF sløste med sjansene før Frisk slo tilbake

Tommi Taimi fikk også et skudd mesterlig reddet av en Nicklas Dahlberg, som holdt Frisk Asker inne i kampen mot slutten av midtperioden. Men i stedet for at Vålerenga økte ledelsen, pådro Albin Lindgren seg to minutters utvisning for tripping. Med litt over fem minutter måtte VIF ut i nok et undertall, og denne gang klarte ikke Vålerenga å holde ut.

Thomas Valkvæ Olsen fant seg en fin posisjon rett foran Steffen Søbergs bur, og skjøt pucken knallhardt opp i krysset da pasningen kom fra Mats Frøshaug. Vålerenga fikk på sin side muligheten i nok et overtall like etter baklengsmålet, men et par skuddforsøk til tross satt heller ikke dette powerplayet for Roy Johansens menn.

Med litt underkant av to minutter av perioden fikk Frisk Asker straffe etter at Bobby Macintyre ble dratt ned i isen av Axel Eidstedt. Hampus Gustafsson tok straffen, svingte seg inn fra venstre, og klinket pucken ned i høyre hjørne. Like etter det pådro Vålerenga seg nok en tominutter for slashing, men denne gang klarte VIF å holde ut slik at Vålerenga beholdt en knapp ledelse etter midtperioden.

Tidlig Frisk-utligning i tredje periode

To minutter ut  i den tredje perioden ba Steffen Søberg om en avblåsning etter knuffing i målgården, og et halvt minutt senere utlignet Frisk Asker. Dommerne brukte god tid på å se over målet, både med tanke på knuffingen og med tanke på en eventuell offside i målgården eller skøytemål. Vålerenga-spillerne argumenterte hardnakket, men etter å ha brukt to-tre minutter med å se på video ble målet godkjent.

Victor Björkung skjøt pucken inn fra kanten, og etter litt knuffing i målgården gikk pucken inn via skøyta til Tommi Taimi. Dermed ble Björkung kreditert målet, og lagene var like langt med 18 minutter igjen å spille i den tredje perioden. En periode der Vålerenga ble stadig mer frustrert over dommerparets dømming, etter hvert som utvisningsminuttene ble stadig flere og Frisk fikk mange muligheter til å ta ledelsen i kampen.

Jørgen Karterud og Jonas Oppøyen fikk to veldig strenge utvisninger for kryss-sjekking med ett minutts mellomrom, men Vålerenga red av både 5 mot 3 og 5 mot 4-situasjonene i minuttene før vi nærmet oss halvveis i den tredje perioden. Nevnte Karterud fikk en god mulighet for å sende VIF tilbake i ledelsen midtveis i perioden, men Dahlberg var fint oppe og blokkerte skuddet.

VIF snudde kampen igjen etter at Frisk tok ledelsen

Idet vi rundet ti minutter igjen å spille tok Frisk Asker ledelsen for første gang i kampen. Fredrik Bjørndal fikk æren av å styre inn et skudd fra Mikkel Christiansen som skjøt fra blålinjen, og dermed måtte Roy Johansens menn jakte utligning etter å ha ledet stort sett hele kampen. Den utligningen måtte gjestene ikke vente lenge på, da det med sju minutter igjen å spille kom noe så sjeldent som et mål i overtall for Vålerenga.

Sondre Olden spilte opp Tobias Lindström som prøvde seg på et skudd fra ganske skrått hold. Skuddet snek seg inn mellom beina på Nicklas Dahlberg, som neppe vil se tilbake på det målet med spesiell glede. En som vil se tilbake på denne kampen med glede, er Vålerengas supersvenske Tobias Lindström. Etter å ha utlignet for Vålerenga med sju minutter igjen å spille, fullførte Lindström hattricket sitt og sørget for at VIF tok tilbake ledelsen i Askerhallen.

Vålerengas femte mål for kvelden kom etter et kjapt brudd bakfra der Tommi Taimi spilte opp Lindström, som fikk med seg to lagkamerater alene med en stakkars Frisk-forsvarer. I stedet for å sentre, valgte Lindström enkelt nok å sende pucken i nettmaskene for tredje gang i dagens kamp. Minuttet senere fikk Lindström nok en god mulighet, da Vålerenga fikk spille to minutter i overtall, men denne gangen reddet Dahlberg skuddet.

Røymark fastsatte til 6-4

Selv om Frisk tok ut keeper i sluttminuttene, og presset på for utligning, var det Vålerenga som var nærmest scoring i sluttsekundene. Sondre Olden ble hindret av Victor Björkung på vei fremover mot det åpne buret, men i stedet for å gi Vålerenga et teknisk mål og 6-4-ledelse ble det bare en utvisning på Björkung.

To sekunder før slutt kom likevel Vålerengas sjette mål for dagen, og det var Martin Røymark som fikk æren av å sette inn kampens siste scoring. Backen lempet egentlig pucken i retning Karterud, men pucken skled gjennom hele banen og inn i det åpnet buret godt geleidet av Karterud som skjermet den for Frisk-spillerne.

Dermed endte det med en høydramatisk seier til Vålerenga, som klarte å hente opp igjen Frisk Askers ledelse og vippe kampen til sin fordel etter at serielederen hentet opp deres tidlige tremålsledelse. Seieren er også veldig viktig for tabellsituasjonen, siden Vålerenga nå bare er ni poeng bak Frisk Asker på toppen av tabellen.

Fjordkraft-ligaen, runde 21

Frisk Asker – Vålerenga 4-6 (0-3, 2-0, 2-3)

Askerhallen

Mål: 1.periode: 0-1 (8.06) Tommi Taimi (Olsen, Stene), 0-2 (11.33) Wade Murphy (Karterud, Taimi), 0-3 (12.20) Tobias Lindström (uassistert). 2.periode: 1-3 (34.21) Thomas Valkvæ Olsen (Frøshaug, Granholm), 2-3 (38.09) Hampus Gustafsson (str.). 3.periode: 3-3 (42.23) Victor Björkung (uassistert). 4-3 (49.47) Fredrik Bjørndal (Christiansen, Frøshaug), 4-4 (52.22) Tobias Lindström (Olden, Taimi), 4-5 (54.07) Tobias Lindström (Taimi), 4-6 (59.58) Martin Røymark (uassistert)

Skudd: 36-31 (8-8, 9-9, 19-14)

Utvisninger: Frisk Asker 7x2 min, 1x10 min, Vålerenga 7x2 min, 1x10 min.

Hoveddommere: Tor Olav Grøtnæs Johnsen og Christian Bo Persson

Vålerengas rekker:

Keeper: Steffen Søberg
1. rekke: Colin Spaberg Olsen, Filip Gunnarsson, Jonas Oppøyen, Oskar Kalle Ekelund, Axel Eidstedt.
2.rekke: Martin Røymark, Tobias Lindström, Sondre Olden, Tommi Taimi, Daniel Sørvik
3.rekke: Calle Spaberg Olsen, Andreas Stene, Thomas Olsen, Albin Lindgren, Villiam Strøm
4.rekke: Jørgen Karterud, Magnus Brekke Henriksen, Wade Murphy, Emil Holst Larsen, Filip Lalande

Øvrige kamper mandag:

Stavanger – Narvik 7-1 (0-0, 4-0, 3-1)

2. periode: 1-0 (21.54) Kristian Østby (Daniel Bøen Rokseth, Markus Søberg), 2-0 (26.29) Ludvig Hoff (Nicolai Bryhnisveen, Dennis Løvold Sveum), 3-0 (29.46) Markus Vikingstad (Christopher Corbin Rumble, Bryhnisveen), 4-0 (30.43) André Bjelland Strandborg (Magnus Hoff, Simen Talge).
3. periode: 5-0 (43.26) Tommy Kristiansen (Dan Kissel, David Morley), 6-0 (48.43) Joey Martin (Rokseth, Morley), 6-1 (58.40) Petter Grønstad (Casper Santanen, Konsta Maekinen), 7-1 (59.39) Søberg (Patrick Ulriksen, Martin).
Utvisninger: Stavanger 2 x 2 min., Narvik 8 x 2 min.

Lillehammer – Storhamar 1-4 (0-4, 1-0, 0-0)

1. periode: 0-1 (7.15) Ole Einar Engeland Andersen (Patrick Thoresen), 0-2 (13.16) Jonathan Hafsmoe (Mats Larsen Mostue, Robin Dahlstrøm), 0-3 (13.53) Erik De La Rose (Eskild Bakke Olsen, Thoresen), 0-4 (18.38) Olsen (Thoresen).
2. periode: 1-4 (26.02) Martin Gran (Andreas Martinsen).
3. periode: Ingen.
Utvisninger: Lillehammer 9 x 2 min., Storhamar 6 x 2 min.

Manglerud Star – Grüner 2-3 (0-0, 2-2, 0-1)

2. periode: 1-0 (22.16) Blake Christensen (Jesper Öhrvall, Joachim E. Hermansen), 1-1 (27.51) Philip Lyngsmo Hansen (Christoffer Larssen Berger), 2-1 (28.37) Kjetil Martinsen (Mats Trygg, Håkon Nilsen), 2-2 (29.58) Sander Frøberg (Berger).
3. periode: 2-3 (46.59) Nicolai Eliesen (Sean-Michel Sunnqvist, Krister Evensen).
Utvisninger: Manglerud Star 3 x 2 min., Grüner 3 x 2 min.

Stjernen – Sparta 3-2 e.str. (1-2, 0-0, 1-0, 0-0, 1-0)

1. periode: 0-1 (7.11) Santeri Saari (Eirik Børresen, Trym Østby), 0-2 (9.04) Kristian Jakobsson (Saari, Victor Oehman), 1-2 (12.35) Timothy James Jr Mcgauley (Daniel Leavens, Andreas Heier).
2. periode: Ingen.
3. periode: 2-2 (58.52) Mcgauley (Leavens).
Forlengning: 0-0.
Avgjørende straffe: 3-2 (65) Stjernen.
Utvisninger: Stjernen 8 x 2 min., Sparta 8 x 2 min.