Dagens VM-vertinne, Maria Komandnaja tar en selfie under generalprøven til dagens VM-trekning i Kreml i hjertet av Moskva.

Hareide ønsker seg Russland i VM-pulja

I dag defineres sommeren for svenske, islandske og danske fotballfans. Og ganske mange nordmenn.

Sport

 

Det spares på lite når trekningen til fotball-VM avvikles i Kreml i Moskva i ettermiddag.

Fotballprofiler fra hele verden er fløyet inn for å kaste glans over en svært pompøs seremoni. Og fotballsupportere fra 32 nasjoner sitter ytterst på stolene for å følge moroa.

Plukket tre lag

For eneste nordmann i den sportslige delen av VM-sirkuset, Åge Hareide, blir det en spesiell dag. Mandag fikk han «Kniksen»-prisen i Oslo, en utmerkelse han ble svært beveget over å få.

Nå er han over i VM-modus. Så snart Danmarks tre gruppemotstandere blir klare i dag, starter et omfattende analyse- og kartleggingsarbeid.

– Russland, Peru og Panama er mine førstevalg, sa Hareide til Dagsavisen etter å ha tørket tårene på Ullevaal mandag.

– Russland fordi de har et enormt press på seg som vertsnasjon, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tidligere vinnere

Spillere fra alle tidligere VM-vinnere er invitert til Moskva. I dag er det navn som Diego Maradona, Gary Lineker, Carles Puyol, Cafu, Diego Forlán som skal inn på scenen og plukke de riktige ballene opp fra bollen. De 32 landene skal fordeles i åtte grupper med fire lag i hver.

Seansen ledes av Russlands mest profilerte kvinnelige sportsjournalist, Maria Komandnaja, som har jobbet for Fox Sports i mer enn ti år.

Onsdag var det prøvetrekning i Moskva for å se at all teknikk fungerte. For det er en rekke parametere som er inne i trekningen, blant annet kan kun to europeiske lag havne i samme pulje.

Alle de 32 nasjonene er inndelt i fire seedingsnivåer. Og som vanlig er det heftige spekulasjoner i at trekningen kan fikses, slik det alltid er i en av idrettsverdenens mest korrupte organisasjon, FIFA.

Island er debutant

Det er første gang tre nordiske land er kvalifisert for et fotball-VM og i Reykjavik samler fotballsupportere seg for å se hvilke tre lag de skal sjokkere i Russland neste sommer.

– Vi tar det vi får. Det har vi vært gode på, sier landslagstreneren og tannlegen fra Vestmannaeyjar, Heimir Hallgrímsson.

Island er VMs minste nasjon og er med i VM for første gang. I EM i fjor kom de til kvartfinale.

VM-sluttspillet avvikles fra 14. juni til 15. juli neste år og er mildt sagt omstridt. Sjefen for det russiske forbundet, Vitalij Mutko, er involvert i den statlige dopingskandalen i forbindelse med OL i 2014.