Sport

Har politianmeldt drapstruslene

Hatmeldingene mot svenske Jimmy Durmaz er politianmeldt. Søndag holdt han en appell foran den svenske spillergruppa.

Av Egil Sæther

I løpet av sekunder ble Jimmy Durmaz Sveriges mest hatede person etter 1-2-tapet for Tyskland i fotball-VM. Hatet blir politianmeldt.

Innbytteren Durmaz laget frisparket som Toni Kroos satte i mål da det gjensto 20 sekunder av totalt fem minutter overtid i lørdagens VM-thriller.

Dermed eksploderte det på sosiale medier. Hans Instagram-konto ble overfylt av hat, dødstrusler og rasistiske kommentarer.

Lagkameratene var raskt ute med støtte til Durmaz, og smått om sen kom også vanlige folk på banen.

– Drit i alle haterne. De er små mennesker. Vi er mange som så at dere kjemper for livet mot Tyskland, skriver en.

– Fokuser på kjærligheten du får, skrev en annen.

– Det som gjør meg glad er at alle hatkommentarene er erstattet med positive og kjærlighetsfulle kommentarer, la en tredje til.

Rakrygget

Durmaz, som er født i Örebro, sa etter kampen at han ikke brydde seg om kommentarene.

– De får bare hate meg. Jeg får alltid hat på Instagram. Det er ingen fare, sa Durmaz.

Toulouse-proffen Durmaz sto rakrygget i kampens hete.

– Jeg står her stolt over å få representere landet mitt, sa Durmaz.

Dagen derpå holdt Durmaz en tale foran resten av landslaget og et samlet pressekorps i basen i Gelendzijk. Der tok han et oppgjør med rasisme.

– Jeg er fotballspiller på høyeste nivå. Å bli kritisert er noe vi lever med. Det er en del av jobben, og det tar vi alle dager i uken. Men å bli kalt «blattejävel» og selvmordsbomber og å få drapstrusler mot min familie og mine barn er helt uakseptabelt.

Blir anmeldt

– Jeg er svensk, og jeg er stolt over å spille for det svenske landslaget. Det er det største man kan gjøre som fotballspiller. Jeg vil aldri tillate at noen rasister ødelegge den stoltheten. Vi må alle ta avstand fra alle former for rasisme. Samtidig vil jeg takke alle som har støttet meg og vist meg kjærlighet. Det har betydd utrolig mye, lan han til i en uttalelse på nettsidene til Sveriges fotballforbund (SvFF).

Søndag kom også meldingen om at hatet og rasismen blir politianmeldt av SvFF.

– Han (Jimmy Durmaz) synes at det er bra at vi viser hvor vi står i det her, sa generalsekretær Håkan Sjöstrand til Sveriges Radio. (NTB)

Mer fra Dagsavisen