Sport

Har plukket jentene til OL-kvalifiseringen

Det er mange usikre kort i troppen som skal kvalifisere fotballjentene til OL i Rio de Janeiro.

Av Øystein Bjerkestrand

Landslagssjef Roger Finjord droppet overraskelsene i troppen som skal sikre Norge OL-plass i Rio. Tre av førstevalgene er usikre på grunn av sykdom eller skade.

Verken June Pedersen eller Kristine Leine får fornyet tillit, men for øvrig er troppen helt lik den som var i La Manga i januar.

– Det er en tropp med spillere som har vært med en stund og gjort en veldig god jobb. De har prestert godt hele veien og fortjener nye muligheter i kvalifiseringen. Det er en tropp vi har tro på, både på kort og lang sikt, sier Finjord til NTB.

Lene Mykjåland, Isabell Herlovsen og Ingrid Moe Wold har alle slitt med sykdom eller skader den siste tiden. For de tre blir det en kamp mot klokka, men Finjord er klar på at det uansett er viktig å ha dem med.

– De er i opptrening, og nå skal vi finne ut hvor mye vi kan bruke den enkelte i kamp. Lene og Isabell innehar x-faktor-kvaliteter som kan bli avgjørende mot slutten av kamper. På høyere nivå avgjøres kampene ofte den siste halvtimen, og da kan de bli viktige, forklarer Finjord.

Jevne kamper

Norge møter Sverige, Nederland og Sveits i kamp om én OL-plass. Kampene spilles 2., 5., og 9. mars i Rotterdam. Det er ventet å bli en svært jevn gruppe hvor alle er kapable til å ta gruppeseieren.

– Jeg har besøkt en del trenere i Europa, og ingen kan svare på hvem som er favoritt. I et mesterskap ville det absolutt blitt kalt dødens gruppe. Nummer to og tre i gruppa kan helt sikkert ville kunne peke på enkelthendelser hvor det ble avgjort, sier Finjord.

I La Manga forrige måned ble storseier mot Romania (6-0) og et knepent tap mot Frankrike (0-1), Norges første nederlag under Finjords ledelse.

Ble vraket

Både Pedersen og Leine tok beskjeden om at de ikke var med i troppen på forbilledlig vis, forteller Finjord.

– June ser at det er tøff konkurranse på venstreback, men hun har lyst til å komme tilbake. Kristine var også med i vurderingen, men vi mener det er viktigere at hun får kamptrening med U23-landslaget.

Spillerne som holder til i norsk fotball reiser til Nederland fredag 26. februar. De vil trene og spille internkamper fram til den øvrige troppen slutter seg til laget i løpet av helgen, senest søndag kveld.

– De norske klubbene har frigitt alle spillerne allerede fredag. Det gjør at vi får litt ekstra tid til å kjenne på nivået. Klubbene har vært 100 prosent positive, sier Finjord. (©NTB)

TROPPEN

Målvakter: Ingrid Hjelmseth (Stabæk), Cecilie Fiskerstrand (Stabæk), Kristine Nøstmo (Trondheims-Ørn).

Utespillere: Maren Mjelde (Avaldsnes), Lene Mykjåland (LSK Kvinner), Gry Tofte Ims (Klepp), Ingvild Stensland (Stabæk), Trine Rønning (Stabæk), Emilie Haavi (LSK Kvinner), Isabell Herlovsen (LSK Kvinner), Elise Thorsnes (Avaldsnes), Marita Skammelsrud Lund (LSK Kvinner), Kristine Minde (Linköping), Nora Holstad Berge (Bayern Munchen), Caroline Graham Hansen (Wolfsburg), Hege Hansen (Klepp), Andrine Stolsmo Hegerberg (Göteborg), Ada Stolsmo Hegerberg (Lyon), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Synne Jensen (Wolfsburg), Lisa-Marie Karlseng Utland (Trondheims-Ørn), Stine Reinås (Stabæk).

Norge møter Sverige 2. mars, Nederland 5. mars og Sveits 9. mars. Vinneren av gruppen får OL-plass.

Mer fra Dagsavisen