Annonse
grubler: Maren Mjelde og Norge har en del spørsmål som skal besvares i løpet av mesterskapet. De første svarene får vi når Norge åpner mesterskapet mot vertsnasjonen Nederland på søndag. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB/SCANPIX

Har Norge svarene?

Søndag åpner fotball-EM for damer med Norge mot vertsnasjonen Nederland.

Annonse
Sport

1. Hvor brukes Maren Mjelde?

I oppkjøringen har Sjögren benyttet kapteinen enten som midtstopper eller som anker i «diamanten» på midtbanen. Det er liten tvil om at hun er den beste Norge har i begge de rollene.

Da blir spørsmålet hvor hun trengs mest. I generalprøven mot Frankrike slet Ingrid Marie Spord i ankerrollen mot det sterke franske laget, og Norge ble bedre da Maria Thorisdottir kom inn på stopperplass slik at Mjelde kunne rykke fram et ledd.

2. Hvem bekler backplassene?

Backenes offensive deltakelse er avgjørende med den «smale» formasjonen Sjögren bruker. Gjennom hele oppkjøringen har Ingrid Moe Wold vært høyreback og Elise Thorsnes venstreback, men sistnevntes defensive problemer mot Frankrike gjør det spennende å se om det blir slik også mot Nederland.

EM-vertene har som Frankrike lynraske og løpssterke spillere på kant. Thorsnes er en klok spiller, men ingen naturlig back. Sjögren har brukt Anja Sønstevold som alternativet på venstreback, men i VM for to år siden løste Wold det norske venstrebackproblemet på utmerket vis. Bytter hun side, er Tuva Hansen et godt alternativ på høyrebacken.

3. Er Sjögrens spillidé for krevende?

På treningene drilles laget i å spille seg ut av forsvar og komme til gjennombrudd via oppspillsmønstre som krever avansert samhandling, ikke med «snarveiene» vi kjenner så godt der man flytter opp spillet med langpasninger og kriger om 2.-baller.

Fungerer ikke samhandlingen godt nok, blir Norge sårbare for balltap på egen halvdel. Samtidig er det en fare for at all tiden som brukes til å terpe offensiv samhandling går på bekostning av defensiv drilling. Begge deler så man tendenser til i generalprøven mot Frankrike.

4. Er nøkkelspillerne i toppform?

Martin Sjögren har hatt to ulike bekymringer i oppkjøringen. En spiller som Ada Hegerberg har en svært lang og hard sesong bak seg, og det blir en utfordring å skape overskudd til ny stordåd langt ut i juli.

Andre spillere, som Emilie Haavi og Nora Holstad Berge, har derimot spilt lite som følge av skadeproblemer. Der er det kamptreningen som er utfordringen.

Caroline Graham Hansen står i en mellomstilling. Hun fikk store deler av sesongen ødelagt av skader, men hadde et veldig hektisk kampprogram i siste del av sesongen.

– For noen er det viktigere å hvile enn å trene under oppkjøringen, for andre vil det være omvendt, sa Sjögren til NTB i vår.

5. Har laget nok rutine?

På laget som vant EM-sølv i 2013 var Trine Rønning, Marit Fiane Christensen, Solveig Gulbrandsen og Ingvild Stensland faste. Alle er borte nå. I VM for to år siden spilte Rønning, Gulbrandsen, Lene Mykjåland og Isabell Herlovsen fast.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tilsvarende rutine som de nevnte representerte er det bare Ingrid Hjelmseth og Maren Mjelde som besitter i årets EM-lag.

Samtidig har unge spillere som Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen skaffet seg et par år med ytterligere storkamprutine, og det er neppe grunn til å frykte at Norges ellever skal bli overveldet av anledningen. (NTB)

Annonse