Vålerengas nye stadion ser fin ut på tegnebrettet. Men finansieringen er ikke på plass. FOTO: PÅL T. RØRBY

Har gitt VIF frist på ti år

VIF STADION: Vålerenga har fått ti år på seg til å gjenomføre stadionprosjektet på Valle. Lykkes ikke klubben med finansieringen, ryker hele prosjektet.

Vålerenga sliter med å finansiere sin nye stadion. Heller ikke i jubileumsåret kan det bli en endelig avklaring.

- Målet vårt er selvsagt at vi skal finne en løsning som gjør det mulig å å få prosjektet slik vi ønsker det, sier styreleder i Vålerenga Fotball, Åge Petter Christiansen, til Dagsavisen.

Samtidig har byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) varslet bystyret om at Vålerenga skal få ti år på seg til å fullføre prosjektet:

- Det er fordi klubben har meldt at de har finansieringsutfordringer til tross for gaven Oslo kommune har gitt i form av tomta, sier han.

- Ettersom det er en utfordrende situasjon, får Vålerenga en tidsramme på ti år til å finansiere og realisere stadion, sier Fredriksen.

Vålerenga Kultur- og Idrettspark, som prosjektet heter på tegnebrettet, har en foreløpig prislapp på 630 millioner kroner. Oslo kommune solgte i 2007 den aktuelle tomta til Vålerenga for «rause» en krone. Fordi arbeidet med finansieringen er forsinket, er det allerede klart at klubbens opprinnelige plan om stadionåpning i 2015 må skytes ut i tid.

I tillegg til at entreprenørselskapet NCC er tilbudt å kjøpe 10.000 kvadratmeter for 305 millioner kroner, forhandler Vålerenga i øyeblikket bare med norske investorer. På de 10.000 kvadratmetrene skal det bygges 300 boliger, i tillegg inngår også en skole og næringslokaler i prosjektet.

 

Vil unngå skatt

Da Vålerenga lanserte planene, var tanken at salg av eiendommer til boliger og næringsvirksomhet skulle finansiere hele prosjektet. Men det viser seg nå at det ikke er mulig. Også OL-saken kan påvirke prosjektet.

For hver kvadratmeter Vålerenga selger videre til entreprenører, må klubben betale 28 prosent skatt av hver eneste krone. For å unngå denne skatten, har klubben foreslått flere modeller overfor Oslo kommune for å unngå skatteleggingen.

 

Kommunalt nei

Men dette sier Oslo kommune et klart nei til:

- Byrådet har sagt nei til å lage modeller som utelukkende har skatt som formål. Det er fordi kommunen lever av skatteinntekter og ikke kan være i smutthullene av norsk skattelov. Skatt må alle betale, sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen.

tor-erik.roeberg-larsen@dagsavisen.no

vif stadion

Oslo kommune solgte den aktuelle tomta på Valle for symbolske én krone i 2007.

«Vålerenga Kultur- og Idrettspark» har en kostnadsramme på 650 millioner kroner.

Fotballstadion og en ny skole vil koste 400 millioner kroner å bygge, øvrige kostnader gjelder infrastruktur.

Planen var at det nye stadionanlegget skulle stå ferdig i 2015.