Sambodromen i Rio de Janeiro desinfiseres foran karnevalet som begynner i februar. I august skal arenaen benyttes under OL til bueskyting. FOTO: PILAR OLIVARES/REUTERS/NTB SCANPIX

Har beredskap for virus under Rio-OL

Zikaviruset herjer i Brasil, seks måneder før OL i Rio de Janeiro starter. Olympiatoppens OL-lege forteller at de har lagt en plan for å hindre sykdom.

 

Av Ines Margot Zander

– Vi vil ikke komme med noen advarsel ut over det som har stått i mediene. Viruset har et forløp som en mild influensa, så det handler mest om å beskytte seg generelt, sier OL-lege Thomas Torgalsen til NTB.

– Vi ser at OL kan bli en helseutfordring, slik det gjerne blir når en stor tropp reiser ut. Zikaviruset er ingen stor bekymring, men vi forbereder oss godt, fortsetter legen.

Det myggbårne zikaviruset har så langt spredt seg til 21 land, og viruset antas å kunne føre til at barn blir født med mikrokefali (underutviklet hjerne). Myggen trives blant annet godt ved kysten og i innsjøer og elver.

Australske utøvere må ta hensyn til zikaviruset når OL går av stabelen i Rio de Janeiro til sommeren.

– En utøver som er gravid under lekene må ta en grundig vurdering av risikoen før de velger å reise til Brasil, sier Australias olympiske komité (AOC) i en pressemelding.

– For tidlig

AOC sier at utøvere og ledere vil få utdelt myggspray, i tillegg til at de oppfordres til å bruke bukser og gensere når de er på steder der det er risiko for myggstikk. Det er de samme forberedelsene som Torgalsen og Olympiatoppen trekker fram.

– I tillegg kommer impregnering av deler av klærne, myggnetting og bruk av aircondition, sier Torgalsen.

Smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen, advarer foreløpig først og fremst gravide fra å reise til områdene der myggen lever.

– Det er for tidlig å si noe om hvordan det vil være under OL. Vi må vurdere situasjonen når det nærmer seg mer.

Andre utfordringer

Det er ikke bare myggen som skaper trøbbel for OL-arrangøren. I desember kom det fram at vannet rundt Rio de Janeiro har større helsefarer enn tidligere antatt.

En grundig analyse av vannet rundt OL-byen viser høye virus- og bakterieverdier også lenger ut fra kysten, og ikke bare langs strandlinjen der kloakk renner ut. Det påvirker området der ro-, kano- og seileøvelsene skal holdes under lekene.

Det er risiko for mage- og pusteproblemer, i tillegg til hjerte- og hjernesykdommer. Stranda Copacabana, der svømmedelen av triatlon skal arrangeres, kommer også dårlig ut på analyser av vannet.

Olympiatoppen følger nøye med på utviklingen.

– Vi har lagt en plan for hvordan minimere risikoen for utøvere som skal være i vannet. Nå har myndighetene satt inn flere tiltak, og forhåpentligvis vil det virke i tide. (©NTB)