Sport

Håpet om fornyet kontrakt i 2. divisjon lever for Oppsal: – Vi har meldt oss på nå

(Oppsal - Odd2 1-0). Oppsal leverte varene hjemme mot Odd 2 i sin siste hjemmekamp på KFUM Arena. Nå er de ikke lenger sist på tabellen, og har tent håpet om fornyet kontrakt i 2. divisjon.

Bilde 1 av 3

KFUM Arena (Dagsavisen): I vår så Oppsal død og begravet ut i 2. divisjon. Laget slet med å sanke poeng, og så heller ikke spesielt gode ut spillemessig. Sommeren ser imidlertid ut til å ha gjort underverker på Østensjø, for nå spiller Oppsal god fotball, og tar poeng igjen.

– Vi har gjort noen endringer i stallen i sommer. Fått inn noen mann som har heva treningshverdagen. Og større deler av gruppa har respondert, og tatt utfordringa. Ikke det at de som har gått har vært problemet. Men vi trengte noen endringer, sier Gisle Olsen om Oppsals forvandling.

– Det var ett eller annet som ikke stemte. Det er noen som ikke responderer her, tenkte vi. Og da bestemte klubben og jeg at vi skulle gjøre noen endringer, og det har vi fått uttelling for, legger han til.

– Kommer vi oss ut av denne knipa er det en kjempeprestasjon

På fem kamper etter sommeren står laget med to seire, én uavgjort, og to tap, og er nå tre poeng unna sikker plass. Den foreløpig siste seieren kom hjemme mot Odd 2 på KFUM Arena søndag kveld. Dette var for øvrig Oppsals siste kamp på KFUM Arena. Nå flytter de tilbake til et nyoppussa Trasop.

Det kan være nok en pil som peker riktig vei for Oppsal, i en sesong som ikke har blitt helt slik de håpet.

– Jeg har hatt mye medgang i løpet av 15 år i Oppsal. Stort sett har pila bare gått rett oppover, så vi må jo tåle å kjempe i bånn også. Vi hadde jo noe høyere målsetting før sesongen, men klarte ikke helt å respondere på det, og det tror jeg vi må takke os sjøl for, sier Olsen, og tilføyer:

– Men kommer vi oss ut av den knipa her så syns jeg det er en kjempeprestasjon.

50 prosent sjanse

Søndagens 1-0-seier over Odd 2 sørget for at Oppsal nå ikke lenger ligger nederst på tabellen. Senja tapte 4-0 for Kjelsås på Grefsen stadion, og dermed er de det nye bunnlaget i 2. divisjon. Fremdeles må to lag til passeres, dersom Oppsal skal holde plassen. Ett av de lagene kan bli Odd 2, som nå er kun fem poeng foran Oppsal. Med tap søndag ville det med andre ord vært 11, og ting ville sett veldig mørkt ut for Oppsal.

– Vi har meldt oss på nå. Denne kampen var alfa og omega egentlig. Det var en sekspoengskamp mot et lag vi slåss imot. Hadde vi ikke vunnet i dag så hadde det sånn teoretisk blitt tøft. Det hadde ikke vært umulig, men det er ikke noe som skulle tilsi at vi hadde klart det da. Nå har vi en 50 prosent sjanse, fastslår Olsen.

Lagene som kjemper i bunnen per dags dato er Senja med 12 poeng, Oppsal med 13, Mjølner og Elverum med 15 og Odd 2 med 18. Tre av de fem lagene skal ned.

– Elverum ser bra ut, og Odd 2 kan mobilisere mot slutten om de vil. Hvordan ser du på det?

– Jeg tipper at man overlever på 28 poeng. Så det er fortest mulig dit. Det er ikke gitt at de andre kommer dit, sier Olsen og legger til at også Florø på 19 poeng, og Bærum på 20 kan være lag som melder seg på i nedrykksstriden.

Overraska matchvinner

Oppsal tok i hvert fall et langt steg i riktig retning i søndagens kamp, og det var slett ikke ufortjent at vertene fikk med seg alle poengene. Førsteomgang var relativt sjansefattig, helt fram til Nidal Loulanti fant Mats Paulsberg etter en halvtime. Paulsberg klinket ballen hardt inn på første stolpe. En Odd 2-forsvarer bommet på ballen, som i stedet for havnet i beina på en litt overraska Wilhelm Osman Adra. Han reagerte likevel raskt nok til å få lurt ballen inn i nettmaskene.

– Han bomma vel på ballen, men jeg var klar for det. Selv om jeg ble overraska var jeg klar til å «sett’n» hvis den gikk forbi, sier Adra til Dagsavisen om scoringen som skulle vise seg å bli kampens eneste.

Nå ser han fremover.

– Den er viktig. Nå la vi i hvert fall ett lag bak oss. Opphentinga har begynt, konstaterer han med et smil.

Nær nummer to

Adra hadde faktisk en meget god mulighet til å sette nummer to på tampen av førsteomgang også. Etter et angrep som var en tro kopi av scoringen. Nok en gang et lavt innlegg fra Paulsberg, men denne gangen satt spissen ballen like utenfor.

– Jeg kom vel litt for langt foran mål der så det ble litt dårlig vinkel. Bra legg, så absolutt mulig å score der, forklarer han.

Andreomgang lignet litt på den første. Ganske få sjanser i løpet av den første halvtimen, deretter tok det seg opp.

Til tross for at det var Odd 2 som trengte mål var det Oppsal som var nærmest. Etter 77 minutter var innbytter Sami Loulanti frampå, men avslutningen fra litt skrått hold ble for løs. Like etter var Adra frampå igjen, og fikk vendt opp på 16-meteren, men skuddet gikk over.

Tryggere bakover

Oppsal har hatt en tendens til å rote bort ledelser hele sesongen. Også etter sommeren. Både mot Bærum borte, og Åsane hjemme ledet Oppsal, og rotet bort poeng. Nervene steg i takt med minuttene på KFUM Arena, men spillerne så ut til å spille med en større ro, og med klokere valg i de nevnte kampene. Så kom feilen.

Med seks minutter igjen av ordinær tid bommet regelrett Thomas Eeg Kongerud på ballen litt inne på egen banehalvdel, og Odd-spiss Tobias Lauritsen smatt forbi. En sterk og god Lauritsen holdt unna Oppsal-spillerne, og stormet inn i 16-meteren før han fyrte av. «Der kommer den igjen. Typisk», var tankene som gikk gjennom hodene på alle med hjertet i Oppsal. Men det gjorde den ikke. Den så vanligvis sikre Lauritsen leverte en svak avslutning, og Anders Klemensson reddet enkelt.

Etter dette forsvarte Oppsal seg godt kampen ut, og var selv nærmest kampens andre scoring ved innbutterne Eirik Baugstø etter 87 minutter, og Marius Nordskag Løvhaug to minutter på overtid.

Farvel til Ekeberg på KFUM-vis

Dermed ble det et svært lykkelig farvel med KFUM Arena for Oppsal-gjengen, som utenfor garderoben ble møtt av gratulasjoner fra KFUMs A-lag, som akkurat hadde kommet hjem fra Hamar der de spilte 4-4 litt tidligere på dagen. På mange måter føltes det litt som de to klubbene hadde byttet roller denne helgen. En kaotisk og ellevill 4-4-kamp for KFUM, og en bunnsolid 1-0 kamp for Oppsal. Motsatt er normalen.

Oppsal-trener Gisle Olsen var svært fornøyd med måten laget hans løste oppgavene utover i kampen mot Odd 2 på.

– Jeg vil si kanskje at man taktisk har vært urutinerte (i tidligere kamper). Man lærer jo underveis da. Man har gått på en del smeller så man begynner å bli smartere i valg med ball. Der har vi blitt bedre. I våres var det jo helt kollaps og da var det ikke én mann, men kollektivt. Nå klarer vi å luke det bort, og fremstår som et bedre fotballag.

– Det virker ikke som at spillerne får så høye skuldre. Kommer til avslutninger og får ikke så mange brudd imot. Det må jo være deilig?

– Veldig deilig. Jeg syns vi har bra kontroll bakover og en solid keeper som holder nullen. Han er ute i feltet og plukker. Han tar det som kommer, og tar kloke valg. Og det er et lag, som du sier, som har lavere skuldre.

– Men burde man kanskje ha punktert denne kampen?

– Ja, det hadde vært moro. Kanskje vi har noe igjen til neste helg da, smiler Olsen lurt.

– Vi produserer jo sjanser. Jeg vil heller vinne 1-0 nå, og kanskje få en bra seier mot Senja igjen neste helg, legger han til.

Tror på en spennende høst

Matchvinner Wilhelm Osman Adra, som ble byttet ut etter 85 minutter, var også fornøyd med måten Oppsal framsto på mot slutten av søndagens oppgjør.

Det er ikke mange sjansene vi slipper til, og så holder vi nullen. Det er litt betryggende å se at vi har det inne også, understreker han, og fortsetter:

– Vi har jo slitt litt der med mange innslupne mål. Så det var godt å kunne tette igjen også.

Han har god tro på at laget kan beholde plassen i 2. divisjon etter prestasjonen mot Odd 2.

– Ja, vi har trua vi. Så lenge det er kamper å spille så er det håp. Det er fortsatt gode muligheter. Vi har noen gunstigere lag i samme posisjon som oss, som vi skal møte. Så jeg tror det kan bli en meget spennende høst, avslutter han.

I neste runde møtes de to bunnlagene Oppsal og Senja. I Senja. Det blir en ny «sekspoengskamp» for Gisle Olsens menn. Deretter venter Bærum hjemme på Trasop, den 31. august.

Mer fra Dagsavisen