FC Københavns svenske keeper Robin Olsen reddet hjemmelaget fra nederlag tirsdag kveld.

Håpet lever for Solbakkens København

(FC København - Porto 0-0). Ståle Solbakken og FC København kjempet seg til 0-0 og et litt heldig poeng i mesterligamøtet med Porto. Dermed kan det fortsatt bli avansement til cupspillet.

Av Stian Grythaugen

Poenget betyr at Porto har grepet om annenplassen i gruppe G foran den siste runden. FC København er to poeng på etterskudd, og er avhengig av at gruppevinner Leicester slår Porto i avslutningen. Samtidig må FCK slå poengløse Brugge borte.

Solbakken innser at Leicester trolig velger å hvile spillere i kampen som betyr så mye for FCK.

– Jeg vet ikke hvordan B-laget til Leicester er. Det blir vel avgjørende. Jeg håper de seks-sju spillerne de bytter inn i den kampen gjør alt de kan, sa han til Viasat etter kampen.

FCK-sjefen ba samtidig spillerne sine holde hodet høyt hevet.

– Vi skal huske på at vi har oppnådd målet vårt. Vi spiller uansett europeisk fotball etter jul. I dag er vi litt skuffet, men samtidig også stolte, sa han.

Hang i tauene

FCK tok et oppsiktsvekkende poeng i mesterligaåpningen borte mot Porto, etter å ha spilt med ti mann i deler av kampene. Tross utvisningen hadde FCK god kontroll.

Det samme var ikke tilfellet i Parken tirsdag. Gjestene var det friskeste laget og la press på Solbakkens menn. Hjemmelaget hadde periodevis mer enn nok med å rydde unna, særlig etter pause.

– Vi gjør en perfekt gjennomført første omgang, bortsett fra at vi ikke scorer mål. Jeg synes vi gjorde maks ut av det. Vi investerte samtidig kolossalt med krefter, og det så vi i annen omgang. Da hang vi i tauene og var litt heldige som unngikk baklengs, sa Solbakken.

God FCK-keeper

At oppgjøret endte målløst kan Solbakken blant annet takke keeper Robin Olsen for. Svensken har vært god i mesterligaen denne høsten og var igjen bunnsolid bak et tidvis svært vaklevorent FCK-forsvar. Dobbeltredningen som forhindret Porto-ledelse tidlig i annen omgang var det kolossal klasse over.

Ståle Solbakken mønstret et klart svekket FCK-mannskap til tirsdagens kamp. Nordmannens faste spisspar Andreas Cornelius og Federico Santander er begge skadd og kunne ikke spille.

I den målfarlige duoens fravær satset Solbakken på slovenske Benjamin Verbic og serbiske Andrija Pavlovic på topp. Duoen klarte aldri å sette Porto-forsvaret på de helt store prøvene.

FCK skapte knapt en målsjanse i løpet av 90 minutter.

Ny Leicester-seier

Regjerende Premier League-mester Leicester har vært bunnsolid i mesterligadebuten og hadde små problemer med å ta tre nye poeng mot Brugge på eget gress.

Japanske Shinji Okazaki ordnet 1-0 tidlig i kampen, før Riyad Mahrez økte til 2-0 på straffespark. Colombianske José Izquierdo ga Brugge håp om poeng med sin redusering tidlig i annen omgang, men utligningen kom aldri.

Leicester er dermed klar for utslagsrundene som gruppevinner. Hvem som slår følge med engelskmennene blir først klart i den siste runden.

Målrekord i Dortmund

Dortmund (NTB): Sju mål på de første 32 minuttene bidro til at Borussia Dortmunds mesterligamøte med Legia Warszawa vil bli husket for flere rekorder.

Dortmund var kjempefavoritter på forhånd og innfridde så det suste i 8-4-seieren. Samtidig bidro Henning Bergs tidligere polske arbeidsgiver så definitivt til underholdningen.

Den første drøye halvtimen ble et festfyrverkeri av sjeldent merke, og publikum hadde knapt funnet plassene sine på Westfalenstadion før det braket løs. De første 24 minuttene bød på hele fem scoringer, tre av dem til hjemmelaget.

Dermed var den første mesterligarekorden et faktum. Aldri tidligere i turneringens historie er det scoret fem mål på de første 25 minuttene av en kamp.

Prijovic-dobbel

Bare én gang er det scoret like mange mål i en førsteomgang i mesterligaen. Det skjedde i kampen mellom spanske Deportivo og Monaco i 2003. Den endte 8-3 etter 5-2 ved pause.

I Dortmund tirsdag sto det også 5-2 halvveis. Alle de sju målene kom i løpet av kampens første 32 minutter. At det endte 8-4 til slutt, gjorde kampen til den mest målrike i mesterligaens historie.

Det var for øvrig gjestene fra Polen som tok en overraskende ledelse etter bare ti minutters spill. Hovedrollen hadde en gammel norgeskjenning. I 2012 og 2013 var Aleksandar Prijović Tromsø-spiller, men tirsdag skapte han store problemer for Dortmund-forsvaret.

Sveitseren sto bak begge gjestenes mål før pause, men kunne ikke forhindre at Dortmund tok tre særdeles fortjente poeng.

Dortmund-stjernen Marco Reus spilte sin første kamp på 185 dager og bidro med tre mål og én målgivende pasning. Den tyske landslagsprofilen har vært skadd siden forrige sesongs cupfinale.

Real-seier

Dortmund var klar for utslagsrundene i mesterligaen allerede før tirsdagens kamp. Seieren betyr at mannskapet til Thomas Tuchel er gruppeleder foran den siste runden.

Real Madrid, som også er klar for cupspillet, følger nærmest. Tirsdag ble det 2-1-seier borte mot portugisiske Sporting Lisboa. Franske scoringer av Raphaël Varane og Karim Benzema sørget for seieren.

Cristiano Ronaldo kunnet rundet 100 mål i europacupene med to scoringer tirsdag. Portugiseren må imidlertid vente på jubileet. Mot moderklubben Sporting Lisboa måtte han nøye seg med en målgivende pasning.

Tottenham utslått

Monaco slo Tottenham 2-1 og sendte London-klubben ut av mesterligaen i fotball. Mauricio Pochettinos menn kan i beste fall ta seg til europaligaens cupspill.

Monaco er med seieren gruppevinner og får med seg Leverkusen til cupspillet. Den tyske klubben spilte tidligere tirsdag 1-1 borte mot CSKA Moskva.

– Dette er selvfølgelig skuffende. Vi kom tilbake i kampen på 1-1, men gjorde så en juniorfeil rett etterpå. Det å slippe inn et mål så raskt tok luften ut av oss, sa Tottenhams måltyv Harry Kane etter kampen.

Tottenham gjestet fyrstedømmet oppsatt på revansj etter 1-2-tapet på Wembley i lagenes første møte. Laget skapte gode sjanser ved Son Heung-min og Harry Kane i første omgang, men var likevel heldig som hadde 0-0 ved pause.

Laget hadde Hugo Lloris å takke for det. Han reddet Radamel Falcaos straffespark i det 11. minutt, etter at Eric Dier felte Fabinho.

Selv om begge lag hadde store sjanser, greide ingen å score i første omgang. Kampen eksploderte derimot i begynnelsen av annen omgang.

Først nikket Djibril Sidibé hjemmelaget i ledelse etter at Benjamin Mendy herjet med Harry Winks på kanten og la inn.

Fort gjort

Tre minutter senere dro Kamil Glik i armen til Dele Alli i straffefeltet, og dommeren pekte på straffemerket. Harry Kane gjorde det bedre enn Falcao og utlignet med sitt første mål i mesterligaen.

Tottenham-gleden varte ikke lenge. Ingen av lagets spillere var borti ballen igjen før Thomas Lemar et snaut minutt senere skjøt Monaco i ny ledelse med et skudd mellom beina på forsvarsspilleren Kieran Trippier.

Pochettino byttet inn Vincent Janssen og Christian Eriksen i jakten på målet som ville berget Tottenhams mesterligahåp, men til ingen nytte.

Tidligere skapte CSKA Moskva nok sjanser til å vinne, men måtte nøye seg med 1-1 og ett poeng mot Leverkusen. Resultatet betyr at CSKA fortsatt er tabelljumbo i gruppe E, men bare ett poeng skiller opp til Tottenham. Kampen om tredjeplassen er spenningsmomentet i gruppa nå.

Viktig

Kevin Volland sendte Leverkusen i ledelsen etter et drøyt kvarter på et innøvd frispark. Gjestene hadde også ytterligere en ball i nettet, men scoringen ble annullert fordi lagkaptein Ömer Toprak sto offsideplassert.

Det var hjemmelaget som dominerte kampen, og snaut kvarteret før slutt fikk mannskapet til Leonid Slutskij lønn for strevet. Israelske Bebras Natcho satte inn 1-1-scoringen på straffespark etter at Mário Fernandes ble felt av Benjamin Henrichs.

I sluttminuttene hadde Volland en avslutning i stolpen, men ett poeng viste seg å holde for Leverkusen, som noen timer senere kunne feire avansement.

– En veldig intens kamp. Jeg er klar for at jeg gjorde kampens viktighet klar for mine spillere, sa Leverkusen-trener Roger Schmidt.

Det er bare tre poeng ned til Tottenham, men Leverkusen vil ved poenglikhet gå foran på innbyrdes oppgjør. (©NTB)

KAMPFAKTA

FC København (Danmark) – Porto (Portugal) 0-0

Parken: 32.036 tilskuere.

Leicester (England) – Brugge (Belgia) 2-1 (2-0)

Mål: 1-0 Shinji Okazaki (5), 2-0 Riyad Mahrez (str. 30), 2-1 José Izquierdo (52).

32.000 tilskuere.

Alle resultatene:

Gruppe E:

CSKA Moskva (Russland) – Leverkusen (Tyskland) 1-1 (0-1), Monaco (Frankrike) – Tottenham (England) 2-1 (0-0).

Gruppe F:

Borussia Dortmund (Tyskland) – Legia Warszawa (Polen) 8-4 (5-2), Sporting Lisboa (Portugal) – Real Madrid (Spania) 1-2 (0-1).

Gruppe G:

FC København (Danmark) – Porto (Portugal) 0-0, Leicester (England) – Brugge (Belgia) 2-1 (2-0).

Gruppe H:

Dinamo Zagreb (Kroatia) – Lyon (Frankrike) 0-1 (0-0), Sevilla (Spania) – Juventus (Italia) 1-3 (1-1).

Spilles onsdag:

Gruppe A: Arsenal (England) – Paris Saint-Germain (Frankrike), Ludogorets (Bulgaria) – Basel (Sveits). Gruppe B: Besiktas (Tyrkia) – Benfica (Portugal), Napoli (Italia) – Dinamo Kiev (Ukraina). Gruppe C: Borussia Mönchengladbach (Tyskland) – Manchester C. (England), Celtic (Skottland) – Barcelona (Spania). Gruppe D: Rostov (Russland) – Bayern München (Tyskland), Atlético Madrid (Spania) – PSV Eindhoven (Nederland).