Sport

Håper NM-finalen kan innlede neste sesong

Sesongens beste bandyspiller er kåret. Readys Iskander Nugmanov håper å kunne fortsette karrieren i Norge.

Kasakhstanske Iskander Nugmanov var i en klasse for seg selv for seriemesterne Ready denne sesongen. Torsdag fikk han prisen for sesongens beste spiller fra Norges Bandyforbund.

*Hat trick og målgivende i serieåpningen mot Ullevål borte.

*Mål og to målgivende i første hjemmekamp mot Mjøndalen.

*Mål og tre målgivende i den sterke 5-4-seieren over Solberg i tredje serierunde. Så fire mål mot gamlelaget Høvik i kampen etter!

Så skjedde det noe meget uvanlig – null målpoeng i 3-3-oppgjøret mot Ullern! Her måtte noe gjøres, tenkte Nugmanov, og klinket til med tre mål og fem målgivende i kampen etter mot ØHIL. Så scoret han to og hadde en målgivende i toppoppgjøret mot Stabæk, som endte med en sterk 6-3-seier på Gressbanen.

Flest målgivende

Totalt ble det 59 poeng - 29 mål og 30 målgivende – på 18 seriekamper. Femte mest mål av alle og soleklart flest målgivende alle spillere. Med andre ord et ellevilt snitt på 3,27 poeng per kamp! Til sammenligning noterte undertegnede, som også ble verdensmester med Ungarn i B-VM, seg for totalt fire målpoeng gjennom hele sesongen …

29-åringens beste poengmessige kamp denne sesongen var mot ØHIL med åtte målpoeng – tre mål og fem målgivende. Faktisk gikk han bare av banen to ganger uten å notere seg for hverken mål eller målgivende – i 3-3-oppgjøret mot Ullern og i 1-6-tapet for Stabæk, der han ble taklet og skadet seg etter åtte-ni minutter.

Med andre ord – det var ikke veldig rart at Nugmanov overlegent ble kåret til sesongens beste spiller i Eliteserien av samtlige klubber i ligaen.

- Det var veldig gøy å bli kåret til sesongens beste spiller. Jeg har jobbet hardt for dette, så det er gøy å se at det gir resultater. Jeg er veldig, veldig fornøyd, sier en smørblid Nugmanov til Dagsavisen.

Spilte lenge i Russland

Kasakhstaneren ble født i den russiske byen Uralsk 4.november 1990. Han begynte å spille bandy som liten i Akzaik, før han som 16-åringen skiftet klubb til Zorkij. Med den russiske storklubben vant han World Cup-turneringen for juniorer i Edsbyn og senere den russiske 1. divisjonen. I Zorkij spilte han blant annet med Yuri Shardakov, som spiller for kanskje verdens beste lag i SKA Neftyanik i Russland og som har to VM-gull med Russland.

Iskander spilte også to sesonger for Start Novgorod på øverste nivå i Russland før han i september 2016 ble spilleklar for Høvik. Etter fjorårssesongen ble han signert av Ready, der han denne sesongen har herjet.

- Alt kommer av hard trening med Ready. Vi hadde fem økter i uka fra sommeren og hadde også en god pre-season. Vi var også med i Rättvik Cup (en slags pre-season-cup i Sverige, med lag fra nivå to i Sverige blant annet), der vi spilte finale. Det la grunnlaget, sier Nugmanov.

På spørsmål om hva han skal gjøre denne sommeren og høsten, for å bli enda bedre (om det er mulig), svarer Nugmanov:

- Jeg skal trene enda bedre og mer og bli bedre!

Håper NM-finalen blir spilt

Ready og Stabæk skulle møtes til en skikkelig godbit av en NM-finale for to uker siden. Den kampen ble avlyst som følge av koronaviruset. Surt, men forståelig, sier Nugmanov.

– Det er selvfølgelig veldig kjedelig at NM-finalen ikke kunne bli spilt, men jeg får ikke gjort noe med det. Jeg skjønner at den ikke ble spilt. Vi får håpe vi kan starte neste sesong med å spille den, sier han.

Nugmanov stortrives i Norge. Han debuterte for øvrig for det kasakhstanske landslaget i 2010, som 20-åring, og har vært en av nøkkelspillerne på landslaget siden den gang. Det har resultert i tre VM-bronsemedaljer. Han har nå vært i Norge i fire år og har ingen planer om å flytte. Men om en russisk eller svensk storklubb kommer med et tilbud?

– Vi får se … Jeg trives veldig godt i Norge, men jeg utelukker ingen ting. Men akkurat nå tenker jeg bare på neste sesong med Ready. Jeg håper jeg kan bo lenge i Norge.

Og hvilke kamper sitter mest igjen for Nugmanov?

– Jeg husker spesielt kampene mot Høvik fordi det er gøy å spille mot mange av vennene mine jeg kjenner godt. I tillegg var hjemmekampen mot Stabæk veldig kul, da jobbet vi bra sammen og vant stort.

Mer fra Dagsavisen