Sport

«Håper at vi rekker en trening før avspark»

Leif Gunnar Smerud har fått sin friskeste fotballoppgave noensinne. Bygg et nytt landslag på 24 timer.

Bilde 1 av 4

Mandag ettermiddag reiste han til Gardermoen for å ta imot de atten spillerne som kommer fra elleve forskjellige destinasjoner rundt i Europa.

Spillerne må holdes atskilt, de han kan ikke ha noen felles møter fysisk, men alle sammen må gjennom koronatest mandag kveld og tirsdag morgen.

Reiser uansett

Og skulle det bli en positiv test, stanser ikke det resten av landslaget denne gangen ettersom spillerne holdes isolert.

Smerud og hans team fra U21-landslaget satt hele søndag og ringte spillere, men først nærmere klokka 23 om kvelden kunne han konkludere med at dette prosjektet faktisk lar seg gjennomføre.

Kan vinne pulja

Norges «nødlandslag» som mange kaller det, møter Østerrike i Wien onsdag kveld. Og hvis dagens tabell blir stående er Norge puljevinner hvis vi slår Østerrike med mer enn hva Østerrike slo oss smed på Ullevaal tidligere i høst, 2–1.

– Har Lars Lagerbäck vært involvert i uttaket, Smerud (Lagerbäck reiste hjem til Sverige søndag)?

– Ja, jeg har snakket med mange, også Lars og Perry (Per Joar Hansen), men det endelige uttaket er det jeg som står for, svarer han på Dagsavisens spørsmål.

Han får uhyre kort tid til å forberede kampen.

Chartermaskinen går fra Gardermoen tirsdag formiddag, så kommer de til et Østerrike som tirsdag stenger ned det meste av virksomheten på grunn av eksplosiv smitte.

Mange spillere der ute

– Det blir en kamp mot klokka for å få gjennomført en trening der nede tirsdag kveld, sier Smerud, som ikke har hatt tid til å analysere Østerrike ennå, men det får han hjelp til av sitt støtteapparat.

Mens den nye troppen inneholder navn som for det store publikum er ganske ukjent, kjenner Smerud hele gjengen godt fra U21-landslaget, som de fleste av disse har vært innom.

Mats Møller Dæhli og Ghayas Zahid er for mange de mest kjente navnene med A-landskamper på merittlistene.

Ødegaard ble fritatt

Uttaket viser hvor mange profesjonelle spillere Norge faktisk har i forskjellige europeiske ligaer.

Det ble ikke vurdert å ta med spillere fra norsk eliteserie, fordi det ville ramme avviklingen av Eliteserien når den fortsetter kommende helg.

Unntaket er Vikings Veton Bersiha fordi han allerede har hatt viruset.

Også Martin Ødegaard kunne i teorien vært med i troppen, men han har fått reise hjem til Madrid etter eget ønske.

– Det ble bestemt etter en såkalt helhetsvurdering. Han hadde tunge dager i Oslo etter at kampen mot Romania ble avlyst og han har en skadehistorikk. Men Real Madrid har ikke kommet med noen henstilling om å hente ham hjem, opplyste elitedirektør Lise Klaveness på gårsdagens pressekonferanse.

Ingen reisenekt

Klaveness er i fødselspermisjon, men ble hentet ut av den da problemene oppsto lørdag da landslaget fikk så sterke henstillinger fra myndighetene om ikke å reise til kampen i Romania.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt har hatt sine friskeste døgn på jobb denne helgen og måtte ta en gjennomgang av hva som faktisk skjedde lørdag da laget var klare til å entre chartermaskinen til Bucuresti.

– Det er riktig at vi ikke fikk noe forbud mot å reise, men henstillingene vi fikk kunne ikke tolkes annerledes. Og vi er like opptatt som alle andre av å ta samfunnsansvar. Jeg ser at reaksjonene er mange og spriker i mange retninger, men jeg tror ikke vi kommer ut av dette med svekket omdømme, sa han.

– Men vi skal evaluere og lære av disse dagene når vi får dem på avstand, sier han.

Intet svar fra Uefa

Han ville ikke utdype hvordan dialogen med det europeiske fotballforbundet (Uefa) utvikler seg, men eventuelle sanksjoner mot Norge vil ikke være avklart før avspark i Wien onsdag.

– Skule Norge få poengtrekk, og dermed miste en eventuell seier i gruppa, vil den avgjørelsen komme senere.

Lars Lagerbäck er fortsatt sjef for Norges A-landslag og så langt er det ingen endringer på det.

Kampen mot Østerrike er årets siste. 7. desember trekkes gruppene til kvalifiseringen mot fotball-VM i Qatar i 2022. Den kvalifiseringen begynner i mars og skal fullføres neste år.

Mer fra Dagsavisen