Sport

Hansen på handletur

Mjøndalen vil gi kontraktstilbud til spillerne som tok det tidligere topplaget tilbake til eliteserien. – Men vi vil også hente noen få klassespillere, sier trenerhelten Vegard Hansen.

Å konkurrere på lønn med norske klubber er vrient, men både i Sverige og Island har Hansen funnet spillere som kan bli en berikelse for norsk fotball.

– Vi har nok av billige spillere som passer inn perfekt og som har forsterket oss veldig. Vi går ikke for usikre kort for eliteseriecomebacket. Nå ser vi på en annen hylle, spillere som er topp nasjonalt nivå i mine øyne. Det er spillere som bør være godt kjent for alle, sier Vegard Hansen.

Profil snart klar

Dermed kan det bli nordisk moro på Mjøndalen stadion.

– Vi har jobbet inn mot Sverige og Island i hele høst. Markedet er godt sondert. Du skal ikke bli overrasket over at en islending eller svenske vil få en god eliteseriesesong med oss. Lønnsnivået i Sverige og Island gir oss muligheter til å hente klassespillere, sier Hansen til NTB.

– Og vi har allerede hatt en norsk klassespiller på hånden en måneds tid. En spiller vi har hatt lyst på i mange år. Vi fikk endelig ja for noen uker siden. Det er ikke lenge til han blir presentert. Egentlig en som skulle hjelpe oss opp, men han kan utrette ting også i eliteserien. Det blir vel to-tre spillerkjøp, forteller den tidligere England-proffen.

– Men jeg har selv opplevd hvordan folk blir skviset ut i medgangen. Hver gang vi rykker opp, gir vi tilbud til dem som har gjort jobben. Vi skal ikke skvise ut noen. Både Kenneth Karlsen (sportssjef) og jeg har sett hvordan en fort blir mindre verdsatt enn de som blir hentet inn. Vi skal takke de som har vært med på denne reisen. Nå har vi råd til å verdsette dem lite grann, sier Vikersund-mannen.

Opp om «morran»

Han tror ikke det går mot mange tilvekster i administrasjon.

– Kanskje en person eller to, men vi er innstilt på å jobbe på samme måte. Vi vet jo ikke hva vi går til. Kanskje blir vi bare ett år i eliteserien. Da har vi fått midler til å være toppet førstedivisjonsklubb i 2016. Vi havner nok fort der igjen. Så vi kan ikke dra på oss store utgifter, som vi ikke kan leve med i 1. divisjon. Og selv om vi er blitt eliteserielag, må vi opp om «morran». Lidenskapen vår blir bare sterkere og sterkere, sier Hansen.

Han omtaler opprykket som «skummelt».

– Jeg har vært syk på detaljer i 1. divisjon. Jeg har visst alt om alle. Og bare sett eliteserien med fotballinteresserte øyne uten analyse. Nå må jeg sette meg inn i det, ny hverdag. Vi vet det blir krevende. Det er ikke utenkelig at vi holder oss. Det blir gøy, men vi er tilbake på øverste nivå med en skrekkblandet fryd, sier Hansen. (NTB)

Vil unngå Godset i åpningen

Etter at SIF rykket ned i 1976, har ikke de to Buskerud-naboene Mjøndalen og Strømsgodset møttes i eliteseriesammenheng.

– Jeg tipper og håper at Fotballforbundet unngår SIF i åpningskampen. Det bør være 16.-maikampen. Det trigger oss veldig å møte Godset på øverste nivå, sier Hansen til NTB.

Han sov knapt natt til torsdag. Mjøndalen rykket opp onsdag kveld etter å ha knust Brann 3-0.

– Å møte Strømsgodset i eliteserien har vært en utopi så lenge jeg har vært i Mjøndalen. Det er fantastisk at vi endelig er der igjen, sier Mjøndalen-treneren.

Hat mellom supporterne

Han har ledet laget fra 3. divisjon til eliteserien. Nå venter storklubber som Molde, Rosenborg, Vålerenga, Viking og Buskerud-rivalen en mil unna, Strømsgodset.

– Jeg har egentlig ikke tenkt på hvem jeg vil ha i første runde, før du spør. Men en overkommelig motstander, i den grad det finnes på øverste nivå, hadde vært ok. Aller helst hjemme på Mjøndalen stadion, sier Hansen.

Tidligere i uken omtalte den tidligere Mjøndalen- og Strømsgodset-stjernen Odd Johnsen duellene mellom brunt og blått som «ordentlig fotballkrig».

– Vi er naboer. Én mil skiller oss. Det er veldig rivaliserende klubber. Jeg tror jeg kan si at det er hat mellom supporterne, men heldigvis ikke på klubbnivå. Der har vi godt samarbeid, anført av god personlig kjemi, sier Mjøndalen-treneren.

Martin (15) med på trening

Han trekker fram samarbeidet rundt supertalentet Martin Ødegaard (15). Tidenes yngste norske A-landslagsspiller debuterte for Strømsgodset i eliteserien i år, men trente i perioder med MIF. Pappa Hans Erik Ødegaard er assistenttrener under Hansen.

– Martin Ødegaard trente med oss senest i forrige uke. Det er jo egentlig sprøtt. Vi har avtaler om treningskamper på våren, men jo kortere avstanden har vært i divisjoner, jo mindre samarbeid har vi. Det er naturlig. Vi har hatt veldig god nytte av dem i perioder, og jeg håper også de har hatt det samme. Martin får gjerne fortsette å trene med oss innimellom, sier Hansen.

– Men nå møtes vi i seriekamper. Da blir det ikke så tett samarbeid. Nå er det derimot et problem for buskerudfotballen at vi ikke har noen arena til de nest beste. Heldigvis gikk Drammen opp i 2. divisjon, men det er også kjekt med et lag i 1. divisjon, sier Hansen.

– Men dere har Hønefoss der?

– Det er nesten like langt til Hønefoss som Oslo. Vi ser ikke på dem som naboklubb. Avstanden er for stor, påpeker Vegard Hansen, som selv har spilt for både SIF, MIF og HBK. (NTB)

Mer fra Dagsavisen