Annonse
Den danske treneren Jan Pytlick er irritert over gravide håndballspillere i klubben hans, Odense.

Håndballspillere blir også gravide

KOMMENTAR: Vi håper ikke tittelen over er en nyhet. Men for enkelte trenere kan det synes å virke slik.

Annonse
Sport

Treneren til Odense i Danmark, landets tidligere landslagssjef Jan Pytlick, har skapt mild storm over sin irritasjon over gravide håndballspillere. Nå har han tre av dem i sin stall. Og det forstyrrer planene hans.

Verre er det at det kommer fram at i en rekke klubber er det en praksis om at spillere som blir gravide, må ned i lønn. Marit Malm Frafjord har fortalt til TV 2 at hun signerte en avtale om lønnsnedgang ved graviditet, da hun spilte i Danmark. I dag ville hun ikke gjort det. Og takk for det. Den danske spillerforeningen er på ballen. De har refset Pytlick, og han har presisert hva han har sagt på et spillermøte i klubben. Men han er fortsatt irritert.

Idretten ønsker å være profesjonell, men på enkelte områder klarer den det ikke. Og eksemplene viser hvordan holdningene og tilstanden er. Kvinnefrigjøringen i andre verdensdeler har kommet betydelig kortere enn i Skandinavia. Ansatte som blir gravide skal ikke være noe problem, det skal være en glede. Som Norges største klubb påpeker: Larvik har håndtert denne problemstillingen i årevis. Det er bare snakk om å følge helt åpenbare rettigheter i norsk arbeidsliv.

Vi har bak oss en vinter der noen av verdens beste langrennsløpere er tilbake etter fødsel. Marit Bjørgen, Anna-Kaisa Saarinen og Kikkan Randall tilhører riktignok ikke lagidretter, men de har vist hvordan toppidrett, graviditet og fødsel kan kombineres. Det er bare å spre budskapet. Graviditet er ikke avslutningen av en idrettskarriere, for mange er det en fascinerende fortsettelse. Slik er det i håndball også. Til og med i Danmark.

Annonse