Sport

Håndballjentene spilte seg til EM-favoritt

(Norge - Russland 28-26). De norske håndballjentene gjør desember til en TV-fest så godt som hvert år. Det kan fort bli nok et gull i EM seks dager før julaften.

Bilde 1 av 2

Av Espen Hartvig

Firenasjoners på hjemmebane ga tre strake seirer og flere bra svar. Søndag ble det 28-26 mot Russland.

Det norske forsvarsspillet er kvesset opp etter OL-skuffelsen, der nettopp russerne ble for sterke i semifinalen. I Kari Aalvik Grimsbø har laget verdens beste kvinnelige keeper. Hun er i kjempeslag.

Søndag fikk Silje Solberg stå 2. omgang og var meget god. Best på laget var Veronica Kristiansen, som også ble norsk toppscorer med ni mål.

– Jeg har hatt stigning i løpet av turneringen, og det ble toppet i dag. Det er deilig, sa Kristiansen til TV Norge.

Nora Mørk fikk hvile søndag etter godt og vel et år med tøft kampprogram, men uten henne avgjorde Norge for annen dag på rad med en sterk periode i 2. omgang. Søndag gikk Norge fra 15-15 til 21-15, og kampen ble ikke spennende igjen.

– Når vi spiller med dem som har best samhandling, skaper vi bra med sjanser. Så ble det litt mye bytting mot slutten, men vi ønsket å gi de andre litt kamptrening før EM. I mesterskapet må vi prøve å få det til å svinge minst mulig, sa Hergeirsson til TV Norge.

Jevnt?

Dette blir trolig Norges hardeste utfordrere i EM:

Fjorårets VM-finalist Nederland: Seiler videre på en bølge. Og med ny trener, meget dyktige Helle Thomsen, kan det frigjøre litt ekstra.

OL-vinner Russland: Noe redusert siden Rio de Janeiro-festen. Har aldri vunnet EM før.

Romania: Spanjolen Ambros Martín har overtatt som trener, og de fleste håndballkjennere går og venter på at rumenerne skal få ut hele sin kapasitet. Kanskje Györ-treneren klarer det.

Vertsnasjon Sverige: Fordelen av hjemmebane skal ikke undervurderes, men svenskene blir ofte litt for «korte i rocken». Keeperne er sjelden gode nok. Kan ikke møte lag fra Norges gruppe før i en eventuell semifinale.

OL-finalist Frankrike: Gir seg aldri og kan med den egenskapen og flere gode spillere, være med langt. Fordel av å unngå Norge og co. i hovedrunden.

Montenegro: Ikke like skarp som for noen år siden, men med stor kapasitet. På Norges side av tablået.

Tittelsankere

Europamesterskapet starter for den norske troppen mot vriene Romania mandag.

Norge er overlegne EM-dronninger med seks titler fra 1998, 2004, 2006, 2008, 2010 og 2014. (©NTB)

KAMPFAKTA

Norge – Russland 28-26 (15-14)

DnB Arena: 4500 tilskuere.

Mål Norge: Veronika Kristiansen 8, Stine Bredal Oftedal 5, Malin Aune 2, Marit Malm Frafjord 2, Silje Waade 2, Amanda Kurtovic 2, Camilla Herrem 2, Sanna Solberg 2, Marta Tomac 2, Stine Skogrand.

Toppscorere Russland: Antonia Skorobogatsjenko og Anna Vjakhireva 4.

Utvisninger: Norge 1 x 2 min., Russland 1 x 2 min.

Norge vant turneringen etter å ha slått Danmark 31-25 torsdag og Frankrike 29-20 lørdag.

Mer fra Dagsavisen