Få hadde drømt om at Norge skulle vinne sin EM-pulje. - Nå er det bare å glede seg til fortsettelsen, sier landslagssjef Christian Berge.

Av Espen Hartvig

KATOWICE: Norge er klar for hovedrunden i håndball-EM. Først ut er vertsnasjon Polen lørdag.

– Vi får se om vi ikke kan lage leven i Krakow. Det blir fantastisk moro med Polen. Jeg gleder meg vanvittig til en kamp med masse trøkk, sier landslagssjef Christian Berge til NTB.

Norge møter også Makedonia og Frankrike i mellomrunden.

– Tre gode motstandere venter oss. Moro med gruppeseier og fire poeng inn i hovedrunden, men vi kan bli bedre blant annet i overtallsspill, sier landslagssjefen.

De norske håndballgutta gjorde jobben og fikk så hjelp fra Kroatia. Etter 29-27 over Hviterussland tirsdag blir det tre knallkamper i Krakow foran 15.000 tilskuere. Vertsnasjon Polen er først ut lørdag.

Dit reiser Norge med fire poeng i ryggen etter at Kroatia slo Island. Utgangspunktet er aldeles utmerket, og nå kan det faktisk ende i norsk semifinale.

I den andre gruppen lekte Polen seg med Frankrike, og dermed kommer polakkene og nordmennene videre med full pott.

Keeper Espen Christensen og telemarkingen Joakim Hykkerud ble meget sentrale i suksessen. Linjespilleren scoret flere mål og skaffet straffer.

Christensen spilte på internasjonalt toppnivå og fulgte opp 2.-omgangen fra Kroatia-seieren. Norge rykket fra (17-17 til 21-17) ganske tidlig i 2.-omgangen. Der gikk toget for de tunge og etter hvert slitne hviterusserne.

– Vi oppførte oss rolig og behersket hele veien, også da vi havnet bakpå 2-6. Vi gjorde en veldig god 2. omgang. Det er moro å være videre med minst to poeng, sa landslagssjef Christian Berge til NTB.

I hovedrunden venter Frankrike (regjerende mester i OL, VM og EM), vertsnasjon Polen og Makedonia.

Det kommer til å bli en langt tøffere affære enn gruppespillet i Katowice.

Surrealistisk

Skulle ikke det gå, er det sjanse for å få en av to plasser i OL-kvalifiseringen til våren.

Lag helt ned som nummer ti i EM, kan med maksimal klaff oppnå det.

Norge fikk en svak start på kampen i angrep. Flere tekniske feil og bomskudd på topp sjanser, gjorde at Hviterussland ledet 6-2.

Så fort uttellingen ble bedre, var de norske gutta med for fullt igjen. Først på 6-6 etter 16 minutter og så 11-11

Christian O'Sullivan var meget viktig – i nesten hele kampen – for å straffe Hviterusslands hyperoffensive forsvar.

– Det er surrealistisk å kunne gå videre med fire poeng fra denne gruppa. To poeng var målsettingen. Det er vi superhappy med, fire er en drøm, sa O'Sullivan til NTB.

– Førsteomgangen var ikke så ille. Vi kom til mange sjanser, men brente mange. Vi spilte veldig bra i 2. omgang, hvor vi fikk kontret mye, fortsatte O'Sullivan.

Norge hoppet ut av startblokken etter pause. To ganger Magnus Jøndal ga 13-13 og 14-13 (første norske ledelse i kampen).

Det var ganske lett å se at dette skulle bli Norges kamp tross en svak innledning.

Utover i oppgjøret var Hviterussland tomme for pust mens Norge hadde krefter igjen.

Stoppet

Hviterussland hadde alt å spille for etter 39-38 over Island. Lagets storstjerne Sergej Rutenka har vært klubbløs noen måneder etter kontraktkluss i Qatar.

Han er også mannen som har utnyttet håndballsportens svake regelverk mest grundig: Både Slovenia, Spania og Hviterussland har hatt nytte av ham på banen opp gjennom årene.

Norsk herrehåndball har en sjetteplass fra hjemme-EM i 2008 som beste resultat.

Nå kan den rekorden slås. Det er veldig mye godt i dette norske laget, men også visse mangler. På en god dag kan Norge slå alle. Og trolig blir også kaptein Bjarte Myrhol såpass frisk i håndskaden at han kan spille. (NTB)