Håndballgutta fra EM- til OL-håp

EM-bronsen i håndball kan være opptakten til noe enda større. Motstanderne i OL-kvalifiseringen er klare.

KOMMENTAR

«Jeg håpet dette skulle bli vårt år», sa keeperhelt Torbjørn Bergerud etter at tidenes første EM-medalje var i boks for håndballgutta lørdag kveld. Da er det bare å svare: Det kan fortsatt bli håndballguttas år. OL i Tokyo er neste gulrot.

Norge har gjort tidenes beste håndball-EM. Null tap etter full tid, stang ut i fjerde ekstraomgang i semifinalen som ødela titteldrømmen.

Skuffelsen viste hvilke ambisjoner dette laget har. To VM-sølv og første EM-bronse bekrefter at Christian Berges mannskap er i den stabile verdenstoppen. Et EM-sluttspill har høyere bredere nivå enn både VM og OL ettersom verdens beste håndballag er europeiske. I OL får bare tolv lag plass, halvparten av EM. Store nasjoner vil ikke bli kvalifisert.

Nå er OL-kvalifiseringen i april neste store oppgave og det er ikke noe minus for Norge at kampene er lagt til Trondheim spektrum, arenaen som ble en lekegrind i de tre første norske EM-kampene. Sander Sagosen, EMs store stjerne og toppscorer, gleder seg allerede. Her er det bare å se mulighetene.

Norge møter Brasil, Chile og Sør-Korea i kvalifiseringen. De to beste er klare for Tokyo-lekene. Dette er en oppgave disse gutta skal klare.

Dermed blir de første norske herrelag i en OL-turnering siden det Oppsal-dominerte landslaget kom seg til OL i München i 1972. OL-turneringene i håndball spilles i perioden 25. juli–9. august. Det kan bli en ny stor opptur for disse gutta som nærmest har sesong hele året.

Hvis håndballjentene kommer seg gjennom sin kvalifisering i mars (spilles i Montenegro), kan vi for første gang få to lag i et OL-sluttspill. Ja, Norge er en håndballnasjon. Også.

PS. Disse lagene er pr. i dag klare for OL:  Spania (EM-vinner), Egypt (afrikamester), Japan (vertsnasjon), Danmark (VM-vinner), Bahrain (asiamester) og Argentina (panamerikansk mester). Da gjenstår bare seks plasser.