Håndball-EM: «Det begynner å ligne noe»

KOMMENTAR: Sitatet er Christian Berges oppsummering av Norges tre første EM-kamper. Det lover godt.

Etter å ha skapt håndballfest i Trondheim tre ganger på rad og skapt en ny norsk lekegrind, har Christian Berge blikket stivt rettet mot neste kamp. Den kommer fredag kveld mot Ungarn.

«Det begynner å ligne noe», sier noe om ambisjonsnivået til håndballgutta og ikke minst sjefen sjøl. Det var hans konklusjon etter seirene over Bosnia-Hercegovina, Frankrike og Portugal. Etter to tapte VM-finaler, er målet like klart som det er opplagt: Å vinne en tittel. Det har håndballgutta aldri klart før. Berge har fått oppdraget og det er et definert langsiktig prosjekt. Derfor er han en av landslagstrenerne i Norge med lengstvarende kontrakt: Ut 2025-sesongen.

Nå når håndball-EM har tatt fyr også for det norske tv-publikum er det nesten pussig å minne om at dette laget ikke har vært i OL siden 1972, aldri har vunnet en EM-titttel, men klarte altså kunstykket å komme til de to siste VM-finalene, der det ble tap for henholdsvis Frankrike og Danmark. Nå er begge disse verdensmestrene slått ut av EM. Med andre ord: Vinner man EM, er man også verdens beste håndballnasjon.

Danmarks exit er en strek i regningen for arrangøren som har solgt mange tusen billetter til dansker. Men det viser også hvor jevnt og høyt nivået er. Det var ikke bare Norge som vant sine tre puljekamper, det gjorde også Østerrike, Kroatia og Spania. Fredagens motstander, Ungarn, fikk to serie og en uavgjort.

Norge er en drøy uke unna en mulig EM-finale, men det er ikke mindre enn fem kamper som må forsereses først. Det sier noe om hvor intensivt et sluttspill med 24 lag er blitt.

Dette er Chrsitian Berge forbedet på. Han bestiller sine videoklipp fra assistenten Zeljko Tomac og sammen analyserer de håndball fra alle vinkler. Belastningen fordeles på spillerne, der hver mann vet i detalj hva de skal gjøre. Bredden i troppen så vi i kampen mot Portugal. Han har rett, dette laget begynner å ligne noe...