Fotball

Han snakker bare med beina

TALENTET: 15-årige Martin Ødegaard er en av verdens mest omtalte fotballspillere den siste uka. Derfor er han taus.

DRAMMEN (Dagsavisen): Mandag ble Martin Ødegaard tidenes yngste landslagsspiller i en EM-kvalifiseringskamp. Det skjedde da han fikk 27 minutter i kampen mot Bulgaria. Da var han 15 år og 300 dager gammel. Dermed slo han rekorden til islandske Siggi Jonsson som var 16 år og 251 dager gammel.

Under samlingen blant de største spillerne som Norge kan mønstre, ble han skjermet. Det eneste intervjuet som ble publisert, var på Fotballforbundets egen TV-kanal. Og naturligvis:

Det inneholdt bare selvfølgeligheter.

Fortsatt skjermet

Nå er det Strømsgodset som har overtatt NFFs skjermingsoppgave. Dagsavisen står alene på tribunen på Marienlyst og ser Strømsgodset trene. Vi får selskap av klubbens mediesjef Helge Helgesen, og beskjeden er klar:

Ingen spørsmål til Martin Ødegaard.

- Men det må da være mulig å spørre ham om det er Toppidrettsgymnaset han går på, spør vi i vår enfoldighet.

- Nei, er det kontante svaret fra Godsets mediesjef før han plutselig forsvinner.

Et par minutter senere er han tilbake igjen.

- Ja, Martin går på Toppidrettsgymnaset.

Så var altså det oppklart.

Roe seg

Pappa Hans Erik Ødegaard, selv tidligere Strømsgodset-spiller, styrer mer enn Ødegaard klesforretninger i Drammen. Foreløpig styrer han også «butikken» Martin Ødegaard.

Heller ikke han har lyst til å snakke så mye om avkommet akkurat nå.

- Vi får vente til alt styret rundt landslaget har roet seg, sier han til Dagsavisen.

Han mener, som resten av Strømsgodset, at unggutten trenger ro inn mot kampen mot Lillestrøm på Marienlyst i morgen ettermiddag.

Med for fullt

Nå er det ingen som har kortere vei til trening enn Martin Ødegaard. Skolen han går på har sine lokaler på Marienlyst. Bare noen trappetrinn og stortalentet er på trenigsfeltet.

Overgangen fra ungdomsskole til videregående betyr at Martin Ødegaard nå endelig kan delta på alle Strømsgodsets treninger. Det var mer problematisk før da han gikk på ungdomsskolen. Da ble det mye trening med Mjøndalen, som trener på ettermiddagstid. Der er også faren, Hans Erik, en del av trenerapparatet.

Nå har han fått et skreddersydd opplegg som gjør at han fint kan kombinere skolegang med den gryende fotballkarrieren.

Disiplinert

Bjørn Petter Ingebretsen har ansvaret for unggutta i Strømsgodset. Han er mannen som skal få hverdagen til blant andre Martin Ødegaard til å gå opp.

- Nå kan endelig Martin delta på alle treningene, sier han til Dagsavisen.

- Han møter opp på skolen om morgenen. Så er det trening, vanligvis klokka elleve. Så er han kjapp til å spise lunsj for vanligvis å komme fort tilbake til skolen, fortsetter han.

Da vi var på Godset-trening torsdag, avsluttet han treningen litt før de andre.

- Fordi det er noen fag som er viktigere enn andre, forteller Bjørn Petter Ingebretsen.

- Skolen er veldig flink til å tilrettelegge forholdene for Martin, og Martin er like disiplinert på skolen som han er på fotballbanen, er attesten han gir Strømsgodsets nye juvel.

Lokale gutter

Thomas André Ødegaard er inne i sin 20. sesong i Strømsgodset. Der har han vært enten som spiller, eller som nå, en del av trenerapparatet. Han er også onkelen til Martin. Han er naturligvis fullt klar over at nevøen kommer til å forsvinne til noe som er større.

- Det som er så artig med å være trener nå, er at vi er med på å utvikle lokale, unge spillere - sånne som Martin, Iver (Fossum) og en annen Martin (Sætra), sier han til Dags­avisen.

- Ikke noe er mer moro enn akkurat det. Dette er spillere som vi får nyte å bruke en periode før de selges videre. Drømmen er naturligvis en gang å komme dit at spillerne vil bli her. Men om vi kommer dit noen gang, er vel kanskje ikke realistisk, sier han.

- Vi har vært gjennom en enorm utvikling. Jeg husker den tida da vi måtte ha lange innkast for å score mål. Espen Hornsrud kastet langt, det ble klabb og babb foran mål, og vi fikk pirket inn ballen. Nå er virkeligheten på banen noe helt annet, ler han.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen