Sport

Han lagde et frispark. Og ble derfor Sveriges mest hatede menneske.

Jimmy Durmaz er navnet. På grunn av en mislykket handling på fotballbanen ble han oppfordret til å skifte statsborgerskap. Og fikk drapstrusler.

Bilde 1 av 0
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KOMMENTAR: Reidar Sollie

Jimmy Durmaz er det svenske landslagets ansikt utad for å forebygge rasisme, jobbe med holdninger og gjøre idretten til en arena uten hat.

I et døgn etter Sveriges dramatiske tap for Tyskland har han fått oppleve alt sammen på kroppen. Årsak: Han var mannen som taklet den tyske spissen Timo Werner slik at Tyskland fikk det frisparket Toni Kroos scoret på i det femte overtidsminuttet på Fisht arena i Sotsji.

Det tok av umiddelbart på sosiale medier der Durmaz ble utpekt som syndebukken med det følger det måtte få for en spiller av tyrkisk herkomst. Plutselig flommet hatet mot ham og han fikk høre hvilket land han egentlig tilhørte.

Det var uverdig, skittent og et langt steg tilbake for den fotballen som har fått respekt for å være en samlende enhet mot fremmedhat. Men en mann møtte hetsen med rak rygg: Jimmy Durmaz.

«Jeg står her stolt og representerer mitt land», sa han til mediene etterpå da han ikke prøvde å gjemme seg, men gikk ut i natta og møtte fordømmelsen. Han fikk føle på kraften og emosjonene rundt noe så banalt som en fotballkamp. Men denne kvelden var det tilsynelatende dypt alvor. Søndagen fulgte han opp ved å holde en appell for egne spillere og medier som gjorde inntrykk. Dessuten er saken hans poitianmeldt.

Tyskland ble likevel ikke slått ut av VM, ja, de kan faktisk vinne hele greia til slutt, men svensk fotball fikk en rekyl både resultatmessig og holdningsmessig.

Utenfor banen var lagets landslagssjef Janne Andersson nesten i håndgemeng med tyske ledere. Han følte at han ble hånet av ledere som ikke viste respekt.

Om ikke dette var nok. Serbias trener Mladen Krstajic ba i går om at den tyske dommeren Felix Brych ble stilt for krigsforbryterdomstolen i Haag. «Der kan de stille ham for retten slik de gjorde med oss», var budskapet hans på sosiale medier etter at han mente Serbia ble fradømt seieren over Sveits.

Uttalelsene vekket berettiget oppsikt. Blant supporterne har VM til nå vært en fargerik og kontrollert fest over hele Russland. Vi så det selv i sentrum av Moskva der svensker, argentinere, tyskere, russere og mexicanere omfavnet hverandre ved den røde plass. Dette var mens alle sammen ennå så mulighetene i VM.

Når resultatene og konsekvensene kommer, mørkner bildet. Alle svensker var ikke gule og blå lenger. Men hatet ble møtt med en kraftig motreaksjon. «Kärlek broder», skrev komikeren och TV-profilen Özz Nûjen. Og støtteerklæringene strømmet på. Sverige er IKKE slått ut av VM.

PS. Siste runde i denne pulja spilles onsdag klokka 16.00: Sør-Korea - Tyskland og Mexico - Sverige.

Mer fra: Sport