Sport

Han har ansvaret for de dårlige OL-tider

Toppidrettssjef Tore Øverbø tar ansvar for at Norge ikke nådde de på forhånd fastsatte målene i Rio-OL. Samtidig avviser han blankt et nytt Tvedt-utvalg.

Av Stian Grythaugen

RIO DE JANEIRO: Søndag var maratonløper Sondre Nordstad Moen siste norske utøver i aksjon i Brasil. Etter at trønderen hadde krysset målstreken til 19.-plass møtte toppidrettssjefen norsk presse for å oppsummere sommerlekene i Rio.

Øvrebø måtte vedkjenne at fasiten ikke ble den man på forhånd hadde håpet. Målet om å gjøre et bedre OL enn i London for fire år siden, var man langt unna å innfri. To gull, ett sølv og én bronse i 2012 ble til fire bronsemedaljer i Rio.

– Vi kan bare beklage at vi ikke klarte å nå målsettingen. Vi prøvde å formidle i forkant at vi mente å ha en veldig krevende målsetting. Det fikk vi dessverre helt rett i, sa toppidrettssjefen.

Han ville samtidig ikke gi lekene i Brasil merkelappen fiasko.

– Jeg vil ikke kalle det en fiasko, men det er tydelig at vi er inne i et generasjonsskifte det tar tid å komme seg over. Vi jobber beinhardt for å komme på offensiven igjen, sa Øvrebø.

Ingen ny Tvedt-rapport

Etter OL i London ble det nedsatt et utvalg ledet av nåværende idrettspresident Tom Tvedt for å evaluere de dårlige resultatene. Noe tilsvarende blir ikke aktuelt denne gangen, ifølge toppidrettssjefen.

Evalueringen skal i stedet foregå i samarbeid med de enkelte særforbundene.

– Vi vil gjerne ha klare tydelige tilbakemeldinger fra særforbundene om hva de ønsker at vi skal gjøre bedre, og vi vil gi tilbakemeldinger om hva de kan forbedre. I tillegg kommer et eksternt utvalg til å gå gjennom evalueringene vi samler sammen, sånn at vi får et eksternt blikk på det vi har gjort. Men det kommer ikke noen ny Tvedt-rapport denne gangen, sa Øvrebø søndag.

Overfor NTB bekrefter Øvrebø at utvalget skal bestå av Lars Tore Rognland, Sindre Bergan og tidligere OL-gullvinner i seiling Siren Sundby.

– De har forskjellige erfaringer med norsk toppidrett. Sindre Bergan har vært landslagstrener i langrenn. Siren har hatt ett OL som gikk veldig bra og ett OL som gikk skikkelig dårlig og vet forskjellen på dem. Rognland er akademiker med en annen type inngang og har toppidrettserfaring gjennom å ha vært en profilert landslagsspiller i håndball, sa han.

Øvrebø ville ikke være med på at de grepene som ble tatt i kjølvannet av Tvedt-utvalgets arbeid har spilt fallitt.

– Den modellen har knapt nok fått satt seg. Det gikk nesten halvannet år før det kom konkrete tiltak ut av den forrige evalueringsprosessen. Dermed må den må virke litt. Det er ikke sånn at man kan knipse og få resultater, sa toppidrettssjefen.

Svarer Thorkildsen

Toppidrettssjefen går kraftig i rette med tidligere spydkaster Andreas Thorkildsen, som i et intervju med TV 2 søndag hevdet at prosessene i Olympiatoppen er for tungrodde.

– Sånn vi er organisert i norsk toppidrett, med mange særforbund og et felles toppidrettsorgan, blir det en del administrasjon for å holde dette samlet. Vi ønsker ikke å bli større administrativt enn nødvendig, men de fire leddene han refererer til er løgn, sa Øvrebø, som tilføyde:

– Han tar rett og slett feil. For en utøver som har en velfungerende særforbund, er det veldig lett å komme i kontakt med ressurser i Olympiatoppen.

Øvrebø avviser at måten å jobbe med norske OL-håp blir endret i kjølvannet av Rio-OL.

– Vi kommer til å jobbe hovedsakelig sånn vi har gjort. Vi jobber med å optimalisere rundt de utøverne som allerede er blitt gode gjennom særforbundssystemet. Vi vil hjelpe særforbundene med å få flere utøvere opp på bra seniornivå, sa han.

Toppidrettssjefen avviser også at det å heve kvaliteten på norske utøvere handler om penger.

– Fokuset er å øke den daglige treningskvaliteten. Der kreves det noe ressurser, men det kreves like mye holdninger og rett type inngang til bruk av kompetansen, sa Øvrebø.

– Det handler ikke om bare penger, men å stramme til på forståelse av hva som kreves for å bli verdens beste i noe. Den må bli enda tydeligere i en del særforbund.

Det skal gi resultater i Tokyo om fire år. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen