Landslagssjef Erik Hamrén begynner å få startoppstillingen til Sverige i EM klar, men spillerne får ikke vite laget før kampdagen. FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/NTB SCANPIX

Hamrén tenker ikke EM - ennå

Landslagssjef Erik Hamrén bedyrer at han ikke har begynt å tenke på EM. Den tanken kommer først i morgen når han og hans spillere lander i Kiev.

RÅSUNDA (Dagsavisen): I kveld spiller Sverige sin siste oppladningskamp før EM-sluttspillet i Polen og Ukraina. Sverige skal spille alle sine innledende kamper - mot vertsnasjonen Ukraina, Frankrike og England - i hovedstaden Kiev. Det betyr at de slipper de lange reisene som mange av de andre lagene må ta i dette mesterskapet.

Erik Hamrén sier at han bevisst ikke har begynt å snakke EM med sine spillere ennå, og at mesterskapet heller ikke dominerer hans tankeverden ennå.

- Hvis man starter oppladningen for tidlig, tar man en stor risiko, mener han.

- Derfor har fokuset ikke vært så mye EM på den samlingen vi nå har hatt før kampen mot Island og nå mot Serbia. Selv om det kanskje høres rart ut starter ikke EM-snakket før vi kommer til Kiev i morgen.

 

Taper energi

Hva risikoen ligger i ved å starte fokuset mot EM for tidlig, forklarer han sånn:

- Starter du får tidlig med de tankene, er du trøtt når utfordringen virkelig er der. Spillerne blir slitne i hodet. De kommer for tidlig inn i feil sone - den røde. Og da mister de mye energi. Det gjelder å være i den grønne sonen lengst mulig, mener den tidligere Rosenborg-treneren.

 

Laguttaket

Erik Hamrén har også flere overraskelser å by på. Spillerne får for eksempel aldri laget før kampdagen. Slik vil det bli i EM også.

- Det er ingen vits i å forandre på noe som har vist seg å fungere, sier han om det.

Ikke alle spillerne er enig i det.

- Jeg foretrekker å få laget dagen før, sier Anders Svensson.

Men Hamrén står på sitt.

- Før jeg gir laget snakker jeg med de som ikke skal spille - spesielt de som er på grensen til å få spille. Dermed får de ikke et sjokk når laget kommer på taktikkmøtet. Det er en feil jeg har gjort som trener tidligere, forteller han.

Han forteller også at han går grundig til verks før han tar ut laget.

- Jeg særbehandler spillerne veldig. Og jeg snakker med dem individuelt for å få så mye informasjon som mulig. Deretter tar jeg beslutningen om laget.

 

Laget først

Med seg til Ukraina har han 23 spillere. Han vet at mange av dem bli skuffet fordi de ikke får spille. Christian «Chippen» Wilhelmsson er én av dem som kanskje ikke får så mye spilletid. Derfor trekker Erik Hamrén ham fram som et positivt eksempel.

- Sånne uttalelser som han kommer med, gleder meg virkelig, sier han.

- Chippen ser at det er noe som er større enn han selv - nemlig laget. Og jeg stiller alltid med den startelleveren jeg mener er best. Det gjør jeg også mot Serbia. Fordi jeg vil vinne fotballkamper. Jeg stiller ikke med spillere bare for å være hyggelige mot dem, fortsetter han.

 

Nasjonalsangen

Landslagsspillere som ikke deltar i å synge den svenske nasjonalsangen før kampene, er blitt et tema i Sverige.

- Jeg synger nasjonalsangen. Én gang gjorde jeg det ikke. Det var mot Skottland, men da var det så mye bråk etter at den skotske var spilt, så jeg visste ikke hvor i sangen vi var, ler han.

- Men jeg respekterer de spillerne som ikke synger. Man er jo ulike som mennesker. Alle er ikke støpt i samme form.

Han innrømmer at han får brev med frimerker om dette.

- Men jeg får brev om alt mulig. Som trener i Degerfors fikk jeg brev om hvorfor vi ikke trente rundt stubber i skogen. Det var det en trener som hadde gjort før, og det ga spillerne god teknikk og riktig balanse, forteller han.

- Ja, jeg fikk mange brev da jeg trente i Norge også. Det må jeg si siden vi har en norsk journalist her, smiler han og nikker mot undertegnede.

PS. Til Dagsavisen sier han at RBKs Mikke Dorsin var med i uttaksdiskusjonen, og at han vet at han har hatt en god sesong.

tor.karlsen@dagsavisen.no