Sport

Hallén og Siem kan bli kastet

DRILLO-SAKEN: Både fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem risikerer mistillit fra egne rekker for sin behandling av Egil «Drillo» Olsen. Har de brutt NFFs etiske regler, risikerer de begge å få sparken.

I går kveld satt Norges Fotballforbunds etiske komité, som ledes av Rune Bratseth, sammen på Ullevaal stadion i et forsøk på å komme til bunns i hva som egentlig skjedde da Egil Olsen ble skviset som landslagstrener. Om Bratseth og hans komité konkluderer med at både Hallén og Siem har handlet i strid med forbundets etiske regler i Drillo-saken, risikerer de begge i verste fall å måtte gå fra sine jobber.

Debatten har rast i store deler av Fotball-Norge de siste dagene etter at Egil Olsen ikke fikk fortsette i jobben. I et intervju med TV 2 mandag kveld gikk en svært skuffet Olsen ut og sa han var halvveis sjokkert da han fikk meldingen om at tida hans som landslagstrener var over.

- Jeg fikk ingen forklaringer, mener han selv.

Det var to kamper igjen av VM-kvalifiseringen da Drillo måtte gå. Han fikk ikke fullføre den oppgaven han så fram til; å gjøre et siste forsøk på å få Norge til Brasil-VM gjennom å slå Slovenia og Island.

Eggen er rasende

I går ble trykkokeren i Fotball-Norge skrudd enda noen hakk opp i denne betente saken. Nå stiller også Nils Arne Eggen seg i rekken av rasende kritikere av måten Egil Olsen ble behandlet av fotballforbundets toppledere. Den tidligere suksesstreneren i Rosenborg går i harde ordelag ut mot både fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem.

For den tidligere suksesstreneren mener det var helt feil at Drillo ble skviset som landslagstrener med bare to VM-kvalifiseringskamper igjen:

- Det vitner om mangel på fotballfaglig innsikt og tro på at man kan snu totalt opp/ned på ting i løpet av én og en halv uke. Dette er totalt ubegripelig for oss fotballfaglige. Selvfølgelig mener jeg at han burde ha fortsatt ut kvalifiseringsperioden, sier Eggen til NTB. Eggen er nå trener for Orkla i 3. divisjon.

Har tatt på

I en debatt på TV 2 i går kveld la generalsekretær Kjetil Siem ikke skjul på at bråket rundt avgangen til Egil Olsen har tatt på:

- Jeg har hatt vondt i magen av det som har eskalert. Jeg har fått forklart hvordan Egil ser på det. Vi forstår og beklager at det er blitt som det er blitt. Det gjør det lettere å legge det bak oss, se framover og lære av det, sa Siem.

Ikke imponert

Ola By Rise, Drillos assistent på lands­laget, er heller ikke særlig imponert over det som har skjedd. Han måtte også gå da Drillo ble fjernet.

- Det jeg liker aller minst er toppledernes åpenbare forsøk på å pynte på saken i ettertid. Selv på landslagsnivå kuttes det svinger når handlingsiveren hos fotballedere blir stor. Denne typen personalbehandling vil ikke bli akseptert noe annet sted i samfunnet, mener By Rise.

- Det bør bekymre hele norsk fotball. Her bør det ikke glattes over, men gjøres grundige evalueringer av prosessen som har foregått. Også maktkamper må følge visse spilleregler, sier By Rise.

Ulik oppfatning

Hele saken blir ekstra merkelig når man i ettertid har fått vite at toppfotballsjef Nils Johan Semb ikke var involvert i fjerningen av Drillo i det hele tatt. Han ble heller ikke tatt med på råd da Tor Ole Skullerud ble ansatt som ny assistenttrener på landslaget.

Norges Fotballforbund har gjentatte ganger fastslått at de ikke oppfatter det slik at Egil Olsen fikk sparken foran kampene mot Slovenia sist fredag og Island i går. Senest torsdag i forrige uke sendte de ut en pressemelding der de kom med sin versjon av det som skjedde i forkant av ansettelsen av Per-Mathias Høgmo.

Til TV 2 sa fotballpresident Yngve Hallén følgende mandag kveld.

- Jeg har snakket med Egil på telefon i dag, og vi er enig om at vi skal gå gjennom de tingene vi oppfatter på en ulik måte. Vi skal snakke oss gjennom det. Det er viktig for oss, og det er viktig for Egil, sa Hallén.

Oppklaringsmøte

I går møttes partene hjemme hos Drillo.

- Det var et oppklaringsmøte hvor Drillo møtte generalsekretær Kjetil Siem og president Yngve Hallén. Nå er vi enig om å legge konflikten bak oss og heller se på hvilket engasjement vi kan gi Drillo i NFF i framtida, sier kommunikasjonsdirektør i NFF, Svein Graff.

- Fortsatt er det sånn at Egil mener han fikk sparken, mens vi mener han fikk et fritt valg, og at han kunne fortsette i stillingen. Men her blir man nok ikke enig. Partene er likevel samstemte om å gå videre nå, med ulik oppfatning om akkurat det punktet, sier Graff.

Fotballpresident Hallen hadde følgende å si etter møtet i går:

- Først og fremst ønsker vi på vegne av NFF å beklage det som har oppstått. Det var et viktig møte med Egil, og nå er vi enig om å se framover, sier han.

Mer fra Dagsavisen