Nyheter

Haglund Mathisen redda MS-poeng 32 sekunder før slutt i Sarpsborg

(Sparta - Manglerud Star 6-5 e.straffer) Manglerud Star leverte nærmest en reprise av kampen borte mot Frisk Asker på søndag, men borte mot Sparta fikk de i hvert fall med seg ett poeng, etter at kampen gikk til straffeslagskonkurranse.

SARPSBORG (Dagsavisen): Da MS møtte Frisk Asker borte på søndag ledet de både 2-0 og 3-1, men rakna i tredje periode, og tapte kampen. Mot Sparta torsdag gjentok melodien seg.

Manglerud Star ledet 2-0 etter den første perioden etter at Blake Christensen og Jesper Öhrvall hadde scoret. Det siste kom sekundet før sluttsignalet gikk i Sparta Amfi.

I første pause var MS klare på at de ikke skulle slippe inn et tidlig mål i andre periode. Det klarte de ikke.

– Det virker som energinivået går et knepp ned når vi er i ledelsen. Vi leder 2-0, snakker om at vi ikke vil få den tidlige scoringen imot. De får 2-1 etter fire minutter … Så trykker vi energinivået litt opp igjen, og da får vi 3-1, sier Robin Haglund Mathisen til Dagsavisen etter kampen.

Kjempetakling førte til 1-3

Drew O’Connor var mannen som ga MS 3-1, sju minutter ut i andre periode. Den scoringen starta med at 20 år gamle Casper Hallgren, som fikk muligheten for MS ettersom Emil Frøshaug (skade) og Christer Simonsen (eksamen) ikke var tilgjengelige, satte inn en knallhard og god takling på åpen is på Magnus Nilsen. Kjetil Martinsen fikk etter hver tak i pucken, og fant Sander Boroczky, som mer eller mindre ordna målet for O'Connor. Skuddet hans ble nemlig halvveis stoppa av Jens Kristian Lillegrend i Sparta-målet, men la seg til rette på streken, og O'Connor kunne pirke inn pucken.

– Så gjør vi det samme. Det virker som vi bli litt for komfortable liksom, sier Haglund Mathisen.

For i løpet av de siste fire minuttene av perioden scora Sparta to ganger, og dermed var det likt (3-3) før den tredje.

– Samma i tredje perioden. Vi leda da jeg scora det første mitt. Og så snur dem matchen igjen. To stykker, så knepper vi opp igjen de siste fem, og så er det på en måte fortjent at vi får den scoringa.

###

Det ble litt temperatur i Sparta Amfi. Her er det Manglerud Stars Hakon Nilsen, og Spartas Christoffer Karlsen som barker sammen. Foto: Haakon Thon

Redda ett poeng

Haglund Mathisen ga MS ledelsen snaut to og et halvt minutt ut i tredje perioden, men Sparta snudde, og med et drøyt halvminutt igjen av de 60 obligatoriske minuttene forlot Lars Haugen målet til Manglerud Star, og Robin Haglund Mathisen kom på som MS sin sjette utespiller.

Med 32 sekunder igjen gled han inn sentralt i Spartas sone, og Blake Christensen fikk øye på Manglerud Stars toppscorer. Pucken satt på bladet, og Haglund Mathisen ekspederte den videre i mål, og dermed 5-5.

– Kjenner du at det pumper litt da?

– Ja, du skjønner jo at dette kan være øyeblikket, så er det deilig å se at den går i mål, sier han, og fortsetter:

– Det er jo en stor sjanse, jeg bommer jo på en breakaway som jeg bommer på litt tidligere, som jeg var sikker på at jeg kom til å sette, jeg skjønner ikke hvordan den ikke gikk inn, men jeg har selvtillit foran mål nå. Jeg føler at jeg skyter på de rette stedene og gjør det vanskelig for keeperen. Bare vi begynner å få de trepoengerne jeg syns vi fortjener nå, så blir det ordentlig moro.

Haglund Mathisen endte torsdagens kamp med to mål, og én assist. Han har nå scora i seks kamper på rad, og på de tre siste kampene så har han gjort mer enn ett poeng i hver eneste. Totalt på de tre siste kampene: Fire mål og tre assist.

Takket være scoringen gikk kampen til spilleforlengning, der ingen av lagene klarte å score. Dermed måtte det straffeslagskonkurranse til for å kåre en vinner.

Kun én scoring på straffe

Der scoret kun Blake Christensen for MS, mens Sparta satte to pucker bak Lars Haugen, og stakk dermed av med to poeng, MS fikk ett. Dermed ligger de to lagene helt likt på tabellen på poeng, men Sparta er foran på innbyrdes etter at de nå har slått MS i begge oppgjørene så langt denne sesongen.

– Det er tungt når vi leder 2-0 g 3-1 igjen. Akkurat som mot Asker. Så der må vi finne på noe lurt. Hvordan vi skal holde på ledelsene bedre. Jeg føler vi har kasta bort seks poeng på de to siste. Det tror jeg alle føler. Det er matcher vi hadde tatt med litt klokere spill, sier Haglund Mathisen.

###

Her faller avgjørelsen: Christoffer Karlsen setter den avgjørende straffe bak Lars Haugen og vinner kampen for Sparta. Foto: Haakon Thon

I nærheten av noe ordenlig bra

For Manglerud Star lukter på noe ordentlig bra nå. Det mangler bare det siste kneppet for å stå igjen med vesentlig mer poeng enn de har fått i de to siste kampene. Både Haglund Mathisen, og Manglerud Stars trenerteam mener mye ligger i å ta klokere valg i egen sone.

– Det er enkle valg man må ta når man har de ledelsen. Det er lov å spille glass-ut, det er lov å slå en icing etter 45 minutter og et tungt bytt. Vi ligger i forsvarssonen som en enhet. Det er ikke noen enkeltmansfeil. Det er hele femmeren som er utpå som får trykk. VI må være smarte og henge mer sammen. Man kommer til å få tunge bytt imot seg, det vet man, og da handler det om å  gjøre de riktige beslutningene, sier Haglund Mathisen, og legger til:

– Det føles ikke ut som vi ikke veit hva vi må endre. Vi scorer nok til å vinne begge de to siste kampene.

– Vi trenger 60 gode minutter av alle, så vinner vi disse kampene, sier trener Dave Livingston.

Samtidig slipper de inn nok til å stå igjen med null poeng. 9-10 er målforskjellen til MS i åpent spill på de to siste kampen.

– Hockey handler om valg, det er avgjørelser. Du må ta de på under ett sekund hver gang. Det er repetisjoner og trening som gjelder, og deretter få det ut i match. Til syvende og sist handler det om å gjøre de rette valga ute på isen der, sier han.

Dette trener de også på.

– Vi trener mye på å gjøre de rette valga. Så skal man ikke ta fra Sparta det at de spiller energifylt hockey. Man blir hele tida satt under trykk, poengterer han.

– Se på Mats Trygg da

Og han har et poeng. Sparta var også gode, og endte opp med å vinne skuddstatistikken 56-31.

– De skyter jo fra over alt, og hele tida også da. 30-35 av skuddene er jo ikke farlige i det hele tatt. Om de vil lage kaos, så må vi klare å roe ned og gjøre de rette valgene, sier Haglund Mathisen, og viser til veteranen Mats Trygg som et eksempel til etterfølgelse.

– Vi må ikke overlate ansvaret til lagkameratene våre. Trenger ikke legge den over til en lagkamerat om han får det presset på seg igjen med en gang. Da har du bare forskjøvet ansvar, ikke sant?

– Se på Mats Trygg da. Se på alle byttene hans. Jeg ser nesten ikke at han gjør en feil. Se hva han gjør; han skyver jo ikke ansvar i det hele tatt. Han holder på pucken sjøl, og tar ansvar. Alle prøver jo på det, men noen ganger får man det bare ikke til, for Sparta går mye på skøyter og setter mye press og skyter fra over alt, sier han.

Torsdag møtte Pontus Finstad og Manglerud Star Sparta. Fredag kom beskjeden om at en i Sparta-troppen har testet positivt på covid-19. Dermed havner også Manglerud Star i ti dagers karantene.

Manglerud Star måtte se seg slått i straffeslagskonkurranse borte mot Sparta torsdag. Foto: Haakon Thon

– Det er matchver vi bør vinne

Ett poeng borte i Sarpsborg er likevel noe MS kan leve ganske godt med, men litt surt var det selvsagt at de nok en gang rota bort en ledelse i tredje periode.

– I forhold til hvordan siste perioden blir så er det bra at vi i hvert fall får ett. Slik matchen utspiller seg så er det bra. Men det er tungt når vi leder 2-0 g 3-1 igjen. Akkurat som mot Asker. Så der må vi finne på noe lurt. Hvordan vi skal holde på ledelsene bedre. Jeg føler vi har kasta bort seks poeng på de to siste. Det tror jeg alle føler. Det er matcher vi hadde tatt med litt klokere spill, avslutter han.

Kampfakta Sparta – Manglerud Star 6-5 e.str. (0-2, 3-1, 2-2, 0-0, 1-0)

Mål: 1. periode: 0-1 (12.40) Blake Christensen (Robin Haglund), 0-2 (19.59) Jesper Öhrvall (Drew O'Connor, Christensen).

2. periode: 1-2 (23.30) Martin Grönberg (Håkon Pedersen), 1-3 (26.59) O'Connor (Sander Boroczky, Kjetil Martinsen), 2-3 (34.04) Sander Thoresen (Victor Öhman, Mattias Nilsson), 3-3 (39.41) Grönberg (Cameron Crotty, Öhman).

3. periode: 3-4 (42.25) Haglund (Pontus Finstad), 4-4 (43.49) Anders Tangen Henriksen (Kristian Jakobsson, Pedersen), 5-4 (53.20) Thoresen (Eirik Børresen, Magnus Nilsen), 5-5 (59.28) Haglund (Christensen, O'Connor).

Avgjørende straffe: 6-5 Carl Christoffer Karlsen.

Utvisninger: Sparta 1 x 2 min., Manglerud Star 5 x 2 min.

Mer fra Dagsavisen