Groruds femte strake tap. Laget setter ikke sjansene

(Grorud - Åsane 1-4). Grorud gikk på sitt femte tap på rad. Årsak: Motstanderen setter sjansene, Grorud gjør det ikke.

Bilde 1 av 8

GRORUD ARCTIC MATCH (Dagsavisen): Dermed ble det enda en nedtur for vårsesongens positive overraskelse. En seier på tolv kamper forklarer hvorfor Grorud er involvert i bunnstriden, rett nok der de fleste hadde forventet at de skulle ligge.

Åsane, som kjemper om å sikre seg plass i kvalifiseringen for opprykk, slet litt i åpningsminuttene, i gang i vindkulene i den tidlige kampstarten ved Trondheimsveien. Årsak til avspark klokka 14.00 var for dårlig flomlys for tv-produksjon.

Tidlig ledelse

Men det snudde fort, for til tross for en frisk åpning tok det kun sju minutter før den første ballen lå i nettet da Stian Nygard stupeheadet inn ballen via stanga og i mål.

Det var Åsanes første avslutning i kampen etter at Grorud hadde yppet seg to ganger.

Heller ikke Jonas Pereira lyktes på første forsøk med hodet.

Jonas Pereria forsøker seg med hodet i første omgang. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Omar Bully Drammeh, som erstattet Preben Mankovitz (sonet for gule kort) var aktiv fra start og kom til to avslutninger. På den første av disse ropte Grorudbenken på straffespark da skuddet ble blokkert av en liggende spiller.

Flere straffesituasjoner

Det var ikke siste gang de skulle rope om det, men Grorud fikk aldri noen straffespark denne dagen.

– Hvor klare er disse straffene?

– Umulig å si. Jeg er påvirket av følelser og jeg står langt unna. Det er ikke det som avgjør kampen heller, sier Kjønø til Dagsavisen etter kampen, og legger til:

– Men det er jo irritertende da. I hvert fall Bully som er aleine der. Men jeg vet ikke om det er straffe eller ikke, understreker han.

Også Kristian Novak, som kom inn mot slutten, ropte på hands. Men heller ikke han fikk medhold i anklagende.

En av straffesituasjonene: Geirald Meyer som går ned i en duell inne i 16-meteren til Åsane.

Groruds Geirald Meyer i en duell inne i Åsanes 16-meter i andre omgang. Foto: Haakon Frydenberg Thon

– Jeg hadde dømt et par billige straffespark til meg sjøl

Fire minutter etter Åsanes ledermål kunne Groruds midtstopper Geirald Meyer utlignet på heading etter hjørnespark, men han headet dessverre ballen over det åpne målet.

Geirald Meyer brenner en god mulighet med hodet.

Geirald Meyer forsøker seg med hodet, med headingen gikk til side for mål. Foto: Haakon Frydenberg Thon

En av årsakene til at det butter for Grorud kan være at de sliter veldig med skader. I tillegg til at unge Omar Bully, som spilte en glimrende førsteomgang, var inne for Preben Mankowitz, stilte de også med nykomponert stopperpar (Martin Høyland og Geirald Meyer), og ny sentral midtbane (Jonas Pereira og Christos Zafeiris).

Man fikk tidlig et inntrykk av at de ikke hadde hatt mye tid sammen ennå, og Kjønø var stadig ute og justerte og korrigerte på spillerne. Åpningskvarteret minnet på mange måter om en trening.

– Vi har hatt få dager fra forrige kamp. Og et stopperpar som aldri har spilt sammen og to sentrale midtbanespillere som aldri har spilt sammen, sier Kjønø.

Ja, det virker som du har litt lyst til å blåse av «treninga» her et par ganger for å få forklart hvordan det skal se ut?

– Ja, men det hadde vært litt ufint om jeg hadde hatt fløyte med meg på kampen. Men jeg skulle gjerne hatt det. Et par frispark vi kunne fått, og et par billige straffer jeg hadde dømt til meg sjøl hvis jeg kunne, smiler Grorud-sjefen.

Men Jonas scorer i sin første kamp fra start da?

– Ja, det er moro. Jeg er veldig fornøyd med det han leverer og med Martin som stopper også. Men det er som du sier; det blir litt uvant og nytt, og vi må være litt kreative for å finne løsninger.

Fulltreffer

Grorud ville mye, men Åsane viste hvor ballsikre de er. Da ble Grorud-spillerne løpene mye i mellom.

21 minutter var spilt da motgangen fortsatte for Grorud. Kristoffer Valsvik fikk ballen fra en Grorud-spiller på 30 meter, avanserte litt før han sendte avgårde et prosjektil opp i vinkelen. Slike lykketreff er det vrient å gardere seg mot.

Lit typisk at den kommer når man er i motgang?

– Ja, og det er lett å føle at alt går imot oss, men det er jo ikke sånn. Vi må ikke la det bli negetiv energi, sier Kjønø.

Tung start – på måltavla

Dermed 0-2 til pause og en mørk høst var blitt enda svartere for Grorud. Likevel tar Kjønø med seg en del positivt fra åpningen av kampen, og skyter av gruppas evne til å finne og gjenskape god energi.

– Jeg er veldig fornøyd med den starten vi får. Det er både energi og tro på seier i gruppa. Vi får en del muligheter, og så er det ptuselig et innlegg og mål i mot. Da blir du litt sånn; «er det mulig?». Så klarer vi å omstille igjen og skape ny energi føler at vi vi nærmer oss 1-1. Så dunker de den i krysset, og så er det 2-0. Det er sånn det føles nå, at alt går inn andre veien, og ingenting går inn vår vei, sier Kjønø.

– Vi scorer mål i stort sett hver kamp

Men laget hevet seg etter pause og viste den viljen som har gjort at de har skaffet de poengene de har. Oscar Aga kom på noen gode løp og den farligste avslutningen av dissse endte i et hjørnespark.

Det ble tatt av Sindre Osestad, og han traff perfekt på hodet til Jonas Pereira, som headet inn sitt første Grorud-mål - 1-2 signert de to tidligere Fram-spillerne.

Her scorer Jonas Pereria (midt i bildet) sitt første Grorud-mål, og reduserer til 1-2.

Her scorer Jonas Pereira (midt i bildet) sitt første Grorud-mål. Foto: Haakon Thon

– Vi scorer igjen. Vi scorer stort sett i hver kamp, men bare ett mål, men vi har nok sjanser; så hvis vi bare blir litt mer effektive så scorer vi plutselig tre. Så må vi bare fortsette med å tette igjen. Innlegg imot er vi for svake på, og der slipper vi inne i dag også. Det langskuddet bør vi ha bedre press, men han dunker den i krysset og det er litt sånn …, oppsummerer Kjønø.

Eirik Kjønø jubler for redusering til 1-2.

Eirik Kjønø jubler for redusering. Foto: Haakon Thon

Sendte opp stopperen

Grorud ville mer, men da åpnet det seg også bakover. Og avdelingens toppscorer, den tidligere VIF-spilleren Henrik Udahl, var nær å sette Åsanes tredje scoring denne ettermiddagen, men Grorud-keeper Mats Viken sto riktig plassert.

Kjønø kastet rundt på laget i sluttminuttene, og flyttet spillere fra høyre til venstre, og la midtstopper Geirald Meyer som etter hvert ble byttet ut til fordel for Kristian Novak, på topp.

–Ja, ja, vi flytter på alle og gambler. Men det er helf fortjent at Åsane vinner. De er et bedre fotballag enn oss og da må man ha en god dag for å vinne, sier Kjønø.

Dette ga Åsane plass til å kontre, og den tredje scoringen kom tre minutter før full tid. Åsane kom tre mot to og Kristoffer Valsvik fikk ballen alene med keeper. På andre forsøk fikk han plassert ballen i nettet. Den fjerde scoringen kom fire minutter på overtid ved David Møller Wolfe og fikk resutatet til å se atskillig verre ut enn hva kampen viste.

– Vi skaper nok til å vinne en fotballkamp på hjemmebane. Vi bør ha to mål basert på de sjansene vi har. Så er bare problemet at vi er litt for lite effektive og defensivt så slepper vi etter hvert litt for mange sjanser, men først og fremst er det litt for lett å scoie mål på oss, sier Kjønø.

Viktige kamper

Neste kamp for Grorud er borte mot Stjørdals-Blink lørdag før Strømmen kommer til en svært viktig duell i bunnstriden onsdag om en uke.

– Bare å ta tre poeng på søndag det, og så peise på, sier Kjønø, og legger til:

– Det er syv kamper igjen og hvis vi bare vinner tre av de så har vi 32 poeng. Så det er mange muligheter.

– Bare å omstille ennå en gang?

– Ja, nå har vi brukt ulike virkemidler og syns vi har klart å skpe god energi til hver kamp. Det har vært gode og ærlige forsøk der vi har skapt en del muligheter.

Til søndag vil også flere spillere være klare igjen.

– Preben er tilbake fra suspensjon og jeg tror Glenn (Harviken), Fabian (Ness) og Magnus Dahlby er tilbake. Ikke i kampform da. Men flere å velge mellom nå ja. I hvert fall til å ha på benken.

Grorud - Åsane 1-4 (0-2)

Grorud Arctic Match: 150 tilskuere.

Mål: 0-1 Stian Nygard (7), 0-2 Kristoffer Valsvik (21), 1-2 Jonas Pereira (63), 1-3 Kristoffer Valsvik (87), 1-4  David Møller Wolfe. (90+4).

Dommer: Svein Tore Sinnes, Flekkefjord.

Gule kort: Didrik Fredriksen, Henrik Udahl, Åsane.

Grorud (4-4-1-1): Mats Viken – Leo Cornic, Martin Høyland, Geirald Meyer, Trace Akino Murray – Sindre Osestad, Christos Zafeiris (Kristian Novak fra 89.), Jonas Pereira, Nikolai Jakobsen Hristov (Thomas Elsebutangen fra 56.) – Omar Bully Drammeh (Josias Furaha fra 56.) – Oscar Aga.

Åsane (4-2-3-1): Thomas Hille – Emil Kalsaas, Sigurd Kvile, Eirik Wollen Steen (Sindre Austevoll fra 69.), David Wolfe – Kristoffer Valsvik, Didrik Fredriksen (Simen Lassen fra 70.) – Stian Nygard, Håkon Lorentzen (Martin Ueland fra 83.), Senai Hagos (Kristoffer Larsen fra 56.) – Henrik Udahl (Joakim Hammersland fra 70.).

1. divisjon menn onsdag, 23. runde:

Grorud – Åsane 1-4, KFUM Oslo – Ull/Kisa 3-0, Raufoss – Lillestrøm 2-0, Sandnes Ulf – Strømmen 2-2, Sogndal – Jerv 1-0, Tromsø – HamKam 3-1, Øygarden – Kongsvinger 1-1, Ranheim – Stjørdals-Blink 2-2.