Sport

Grorud sikret seg stoppertalent: – Nå er troppen sterkere enn i vår

Kristian Novak skifter ut nedrykksstrid i én avdeling med opprykksstrid i en annen ved å gå fra Sola til Grorud i PostNord-ligaen. Grorud-trener Eirik Kjønø er meget fornøyd med forsterkningen. Men overgangen skjer ikke uten kontroverser.

Tidligere onsdag bekreftet Novak-agent Mikail Adampour overfor RA at Novak hadde skrevet under for Grorud. Grorud-trener Eirik Kjønø bekrefter nå overgangen, noe som betyr at stopperen altså går fra bunnstrid i avdeling 1 til tetstrid i avdeling 2.

– Jeg ønsket meg en stopper, en midtbanespiller og to angrepsspillere. Nå er det i boks, sier Kjønø til Dagsavisen.

– Så nå er dere ferdighandlet for sommeren?

– Ja, med mindre det kommer flere langtidsskader. Jeg er veldig fornøyd. Vi har fått akkurat de typene jeg ville, og vi har en sterkere tropp enn i vår, svarer Kjønø.

– De nye spillerne trenger tid på å lære seg systemet og styrkene til sine lagkamerater. På veldig kort sikt er det ikke gunstig med så store endringer, men på lang sikt er vi styrket. Novak og Petter (Mathias Olsen) har kontrakt ut neste år, tilføyer Grorud-treneren.

Saken fortsetter under bildet

###

Eirik Kjønø. Foto: NTB scanpix

Kontroverser

Der Kjønø jubler, fortviler imidlertid Sola. Overgangen har nemlig ikke vært helt uten kontroverser.

I NFFs regelverk står det at en amatørspiller ikke kan nektes å inngå en profesjonell kontrakt. Novak hadde kun amatørkontrakt med Sola. Nå går han til Grorud på proffkontrakt, og Sola kan lite gjøre.

– Det å signere for Sola var et kalkulert valg. Der kunne Kristian bygge opp formen etter skadeperioden på en amatørkontrakt, samtidig som han fikk trene med en personlig trener. Den kombinasjonen gjorde at han fikk det han trengte, men det var under forutsetning av at han skulle få gå videre hvis det kom en klubb på banen som ville gi han proffkontrakt, sier agent Adampour til RA.

I sommer fikk Novak lov til å vise seg fram for Skeid, og selv om Tom Nordlie ønsket å hente midtstopperen ble ikke partene enige. Det var samme uke som Sola møtte Fredrikstad, og ifølge Sola var det «et kav og et mas å få Novak hjem».

LES OGSÅ: Novak fikk ikke kontrakt med Godset

– Vi vil aldri hindre noen å ta steget opp en divisjon, og kan vi være med på å gjøre en spiller bedre gjør vi gjerne det. Oppholdet i Skeid var avtalt, og vi var greie med å tillate at vår kontraktfestede spiller fikk trene med et annet lag midt i sesongen. Etter at oppholdet i Skeid var over oppdaget vi at han hadde vært i Grorud uten at vi hadde fått beskjed. I tillegg var avtalen at vi skulle få han hjem til treningen før kamp, men måtte stresse med å få han hjem tidsnok til selve kampen, forteller sportslig leder i Sola, Ingve Byberg til RA.

Han er mildt sagt ikke imponert over informasjonen og måten de har blitt behandlet på av Novak-agent Adampour.

– Det er ikke snakk om dårlig kommunikasjon, det er snakk om at det ikke har vært kommunikasjon. I en periode i sommer fikk vi ikke tak i verken agenten eller Kristian, og fikk ingen informasjon om vår egen spiller slik at vi ikke visste om vi kunne bruke han i våre kamper eller ikke, sier Byberg som mener hele saken har tappet mye energi de gjerne skulle brukt på andre ting.

– Strider mot våre verdier

Onsdag i forrige uke startet Sola opp igjen etter ferien, med Kristian Novak på plass. Men siden har ingen sett han.

– Han var her på onsdag, men etter det vet vi ikke hvor han har vært. Vi fikk så beskjed av hovedtrener i Hødd, Sander Nyland, at han hadde vært der. Hødd kom med en forespørsel til oss om hvor lang kontrakt Kristian hadde, og ikke en konkret henvendelse om et prøvespill, forteller Byberg.

Natt til søndag sendte Amanpour en melding til Byberg. Der skrev han at Novak kom til å skrive under for en ny klubb, og takket for samarbeidet. Sola tolket det som at forhandlingene ikke var ferdige, og valgte å gå til det skrittet å meddele Novak at han ikke var ønsket tilbake på treningsfeltet.

– Vi kan ikke ha spillere i gruppen som ikke ønsker å spille for oss, og derfor vil han ikke få spille flere kamper for Sola. Det har ingenting med Kristian som person å gjøre, da vi ikke har noe vondt å si om han, men måten ting har skjedd på her strider mot våre verdier i Sola, sier Byberg.

Uenig i Solas framstilling

Novaks agent, Mikail Adampour, er uenig i den framstillingen som Sola kommer med.

– Vedrørende min kommunikasjon med Sola ser man helt klart fra meldinger jeg har sendt at jeg er i dialog med dem. Fredag skrev jeg til trener Øystein Elvestad at vi velger klubb i løpet av helgen hvorpå han svarer «melding mottatt». Om noe, bekrefter dette at kommunikasjonen internt i klubben ikke er optimal når sportslig leder kommer med disse påstandene, sier han.

Når det kommer til sommerens prøvespill er han klar på at partene hadde en avtale som tillot Novak å prøve seg i Skeid, og stiller selv spørsmål rundt hvorfor agent og spiller ikke ble informert om Hødds interesse.

– Når det kommer interesse fra en klubb i OBOS-ligaen, og Novak har en avtale med Sola som sier at det er ok at han skal få prøve seg hos dem, da er det klart jeg tenker på spilleren og ikke på klubben i en sånn situasjon, sier han.

Ønsker å bli ferdig med saken

Dokumenter RA sitter på viser også at Sola selv i forhandlingene før Novak signerte signaliserte at et halvt/helt år med Sola ville få Novak der han skal være, «et høyere nivå» enn PostNord-ligaen.

– Så lenge han hadde kontrakt med oss var han vår eiendom, og vi er skuffet over måten ting har blitt gjort på, sier Byberg som nå bare ønsker å bli ferdig med saken og konsentrere seg om høstsesongens første kamp hjemme mot Levanger på søndag.

Mer fra Dagsavisen