Fotball

Grorud sesongåpner lørdag: – Det er faktisk en litt ekkel start

Nyopprykka Sotra på bortebane er første test for Grorud i årets 2. divisjon. Kaptein Faysal Ahmed håper laget kan få en god start, og ser fram mot det som kan bli en god Grorud-sesong.

– Nå føler jeg at vi er veldig sterke og bedre rusta enn i fjor. Det er mange som vil komme hit, og det er mange som har tatt steg, sier Groruds kaptein Faysal Ahmed da Dagsavisen møter han i andre etasje på brakkene ved matchbanen på Grorud. Det hele ser ut som en byggeplass en drøy uke før første hjemmekamp mot Alta. Det jobbes med nytt klubbhus, og flerbrukshall. Og banen skal få ny gressmatte, og varmekabler. Faysal gleder seg til alt er på plass.

– Man har kommet en lang vei i klubben. Det kommer til å bli mye, mye bedre. De kommer til å ha alt i sine hender for å rykke opp, sier han entusiastisk.

Grorud har en ambisjon om å kjempe i toppen, og klare et opprykk i løpet av de kommende sesongene. Da er bortekamper mot lag som nyopprykka Sotra i seriestarten i dag viktige. Det bør bli tre poeng, og kapteinen er klar på hva de må passe seg for.

– Klarer vi å stå imot første 20-30 minuttene der så roer kampen seg ned. De kommer de til å svi av mye energi, og kommer ikke til å holde det hele veien.

– Det skumle er hvis de får en tidlig scoring her, da kan man fort orke hele veien inn?

Jeg er helt enig. Det som ofte skjer er at det antatt bedre laget blir passive i starten og så får de en imot, også hever de seg. Når det ene laget hever seg et par prosent, og det andre ikke er helt på så er det plutselig jevnt. Det er ikke så store forskjeller i divisjonen, sier Faysal som synes det er en litt ekkel start.

– Ja, det er faktisk en litt ekkel start, De er nyopprykka, og det er på bortebane. Det er det laget av de nyopprykka som har blitt tippa høyest også. Jeg tror det blir tøft, sier han og legger til:

– Det er den første kampen deres i 2. divisjon. De kommer til å være ekstra tent, mer tent enn andre lag som har vært i 2. divisjon før.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Spent

Hovedtrener Eirik Kjønø er også spent på Sotra, og innrømmer at forkunnskapene ikke er optimale.

– Første kamp er vanskelig, også møter vi et lag vi aldri har møtt før, og så har de signert en ny ellever, så det er vanskelig å få kontroll på det. Men jeg har prata med fire hovedtrenere som har møtt dem i vinter, og de har fortalt en god del, og så har jeg faktisk kjøpt noen treningskamper, så jeg har fått sett de en del i hvert fall, smiler Kjønø som ser muligheter for å kjempe i toppen av årets 2. divisjon, og kanskje også klare opprykket.

– Vi har et veldig sterkt ønske, og en drøm om å rykke opp. Og vi har en veldig sulten spillergruppe og trenerteam. Klubben har som ambisjon om å rykke opp, men det må ikke skje i år. Det kan skje innen tre til fem år, forklarer han.

– Derfor er jobben min å bygge et lag som blir bedre og bedre for hvert år. Så vi må beholde en kjerne hvor vi bygger noe over tid. Det tar tid å etablere en spillestil, og et samspill. Det har blitt bedre bare i vinter enn i fjor.. Hvis vi ikke rykker opp, får vi en ny vinter og en ny sesong så blir vi enda bedre. Klarer vi det vil vi rykke opp før eller siden, legger han til.

Avdeling

Et annet poeng han drar fram er at det er viktig å treffe med avdelingsoppsettet. Og det føler han at Grorud har gjort i år, og ser en mulighet.

– Ja, vi unngår pengesterke lag som Fredrikstad, som blir enda bedre i år enn i fjor. Egersund som har kjøpt gode spillere. Du har Bryne med masse penger, du har Arendal. Vi har unngått de, men det er veldig gode lag i vår avdeling. Jeg tror vår er jevnere, slår han fast før han fortsetter:

– Det er en mulighet, såklart, men det er utrolig mange sterke lag, og vi har ikke vært blant de sterkeste i vinter.

Kaptein Faysal Ahmed mener imidlertid ikke at det er så stor forskjell på avdelingene, og at folk har lett å forveksle store klubber, med pengesterke klubber.

– Jeg hørte det er mye snakk om det der, men pengelagene var ræva i fjor da. Bryne var dårlig, Arendal var pissdårlig, Fredrikstad klarte ikke opprykket, og Levanger har jo ikke økonomi lenger heller. Jeg tror det er litt oppskrytt de greiene der. Det er to lag fra 1. divisjon i fjor, i avdelinga vår, én i den andre. Og så har vi Elverum som var det ene laget som rykka ned sesongen før, og som ikke klarte å rykke opp igjen i fjor, forklarer han, og fortsetter:

– De har jo Hødd, men Hødd har knekt rygg. De har jo ikke økonomi lenger. De er jo en av de «pengesterke», men de er jo ikke det lenger. Så hvor sterke er de egentlig?

– Arendal har fortsatt midler, men de har henta tre fra Frigg, så hvor mye har de egentlig? Folk sa det litt i fjor også. Da skulle vi ha Raufoss og Fredrikstad. De satsa. Du ser forskjell på spillerne Fredrikstad og Arendal henter. Men man putter dem i samme kategori. Men det er stor forskjell der, påpeker han.

– Fredrikstad er jo en stor klubb i tillegg. Ikke som Arendal, som kanskje har penger, men ikke er en stor klubb. Og så er det (Fredrikstad) nærmere Oslo, det er også stor forskjell, forklarer han.

Hødd

Og nettopp at en klubb ligger sentralt i forhold til Oslo vet han alt om. Han var selv i Hødd i 2011, men det ble en snarlig retur til hovedstaden.

- Jeg var det i litt over en halv sesong. Jeg orka ikke å bo der. Kona ble gravid også, så det passa bare ikke. Jeg bodde der alene, så skulle hun flytte etter, men det var uaktuelt. Hødd har bra fasiliteter og hadde en veldig bra trener i Lars Arne (Nilsen, nå Brann) på den tida. Han var veldig flink. De hadde veldig bra fasiliteter, nå begynner Grorud og komme litt, men det er ikke mange Oslo-lag med de fasilitetene. Ulempen er at det er et bittelite sted, og dårlig vær, så jeg fikk ikke samboeren med på det da, sier han.

I solskinnet på Grorud trives han godt. Og han synes det er kult å følge med på hvordan de yngre spillerne tar steg i klubben.

– Nå føler jeg at vi er veldig sterke, og bedre rusta enn i fjor. Mange som vil komme hit, og mange som har tatt steg.

– Noen du spesielt vil trekke fram?

– Elias (K. Hagen) og Fabian (Ness) spesielt. De tar store steg. Fabian skal sannsynligvis til U20-VM, det er et stort steg. Han er klasse, sier han.

– Morsomt å se som kaptein, å se spillere som kan nå langt?

– Ja, det er kult. De har alle forutsetninger for å nå langt. Det er trangt, men veien opp er ikke så lang. Det handler bare om å være seriøs hele veien, konkluderer han.

I toppen

Faysal og Grorud har et klart ønske, og målsetting om å kjempe i toppen av årets 2. divisjon, og kanskje til og med klare opprykket til 1. divisjon. Skal det bli en realitet er trener Eirik Kjønø klar på hva som må forbedres.

– Jeg håper vi kan bli et enda mer solid hjemmelag. At vi an kontrollere, styre og score mer hjemme. Der må vi ta steg, sier sjefen.

–  Vi hadde ballen mye i fjor, men vi var ikke så solide. Da snakker jeg først og frems om angrepsspillet vårt. Vi må skape enda mer. Vi var gode i fjor, men håper vi er mer solide der i år, forklarer han.

– Borte så er det ikke så mye forskjell, håper jeg da. Vi må ha den samme tenninga, samme innstillinga og samme råskapen. Vite at vi må kjempe om hvert poeng, og hver duell, det må vi beholde. Med en gang vi tror at vi er bedre enn vi er, og tror at det bare er å møte opp og spille tiki-taka så taper vi. Det så vi i hele fjor, og i hele vinter. Vi må skjønne at det handler om å ta tre poeng. Hvis vi får til alt dette så er vi i toppen, sier Kjønø før han etter en liten tenkepause legger smilende til:

– Blant de lagene i toppen.

For noe favorittstempel vil han helst unngå. I Dagsavisens tabelltips ble Kjelsås plassert foran Grorud på tabellen. Henholdsvis 2. og 3. plass. Det plager ikke Kjønø.

– Helt greit at de er foran oss på tabelltipset for det er ikke det som gjelder. Det kommer jo til å ende motsatt, men tabelltipset kan godt være sånn, smiler han lurt.

Les også: Grorud og Kjelsås i tetkampen

Mer fra Dagsavisen