Nyheter

Grorud knuste KFUM i generalprøven: – De blir ingen kasteball i OBOS-ligaen

(KFUM Oslo - Grorud 0-4): KFUM manglet alt Grorud hadde i fredagens generalprøve før 1. divisjon sparkes i gang neste helg. I Grorud-leieren var det stor jubel, mens Kåffa-gutta hang med hodet etter 0-4 på eget kunstgress.

Bilde 1 av 3

KFUM Arena (Dagsavisen): – Det er vanskelig å ikke være fornøyd. Den eneste bekymringa er at det kanskje var litt for bra i en generalprøve, smiler Grorud-trener Eirik Kjønø da vi møtte han etter kampen.

Grorud hadde spilt to treningskamper i den andre oppkjøringa, og tapt begge 2-0 (mot Strømmen og Vålerenga), før kveldens siste test mot KFUM. Der fikk Kjønø alt han kunne drømme om.

– I dag fikk jeg alt jeg ville. Alt vi har savna og alt jeg ville. Vi har spilt gode kamper, men ikke fått resultat. Vi har ikke håndtert å ikke ha ball, det klarte vi veldig bra i dag. Vi er tålmodige, vi bare står imot, og venter på mulighetene, sier Kjønø, og legger til:

– I tillegg har vi har fått i gang spissene, samtidig som vi holder nullen for første gang i år. Alt jeg har savna kom i dag, og jeg er mektig imponert.

Jevn start og straffe

Det starta imidlertid ganske jevnt. Førsteomgangen var jevnspilt. KFUM hadde ballen mest, men uten å skape de helt store mulighetene. Men etter cirka en halvtime ble Grorud-stopper Geirald Meyer forhindret på ulovlig vis inne i feltet av Stian Sortevik, og dommeren pekte på straffemerket. Der var Oscar Aga sikker.

KFUM-trener Jørgen Isnes, som for anledningen hadde tatt plass på pressetribunen for å øve seg på å sitte der, i og med at det også vil bli plassen hans i første seriekamp, etter at han ble utvist i den siste kvalikkampen i fjor, syns han så tidlige tegn på at hans gutter manglet energi.

– Du ser det de første 20 minuttene allerede. Vi spiller, men treffer ikke på motsatte bevegelser like godt som Grorud. Vi blir veldig møtende alle sammen, og mangler den rå krafta til å bryte igjennom et kompakt Grorud-lag. Det eksisterte ikke, og det snakka vi om før kampen også, så det er litt skuffende, sier Isnes, som er klar på at Grorud blir tøffe for flere lag denne sesongen.

– De blir ingen kasteball i OBOS-ligaen.

– Sjelden du ser oss sånn

Den andre omgangen åpnet ganske likt som den første, men Grorud så stadig farligere ut på sine overganger. Etter omtrent 25 minutter kom det første skremmeskuddet da Leo Cornic traff godt på et innlegg. Oscar Aga var frampå igjen, men stupheadingen gikk over mål. Få minutter senere var Magnus Lankhof Dahlby på farten, og fikk fyrt av et skudd langs bakken. Alexander Pedersen måtte gi en retur, og der dukket Aga opp for sitt andre.

Alle forventet at KFUM skulle heve seg, men herfra og inn hadde faktisk Grorud stålkontroll, og økte senere til 3-0 etter en lang ball i bakrom der Fredrick Pettersen først vant en duell, før Dahlby enkelt kunne sette ballen i mål.

– Det er veldig sjeldent jeg ser oss sånn. At vi taper fotballkamper kan jeg se, og at det er jevnt mot en motstander som er god, det kan jeg også se, men at vi faller sammen sånn har jeg ikke sett ofte, og det liker jeg ikke. De siste 35 var Grorud helt overlegne. At vi taper 4-0 er jo latterlig, sier en oppgitt Isnes.

Lokal unggutt markerte seg

Dahlby var også svært sentral på det fjerde målet. Etter en strålende pasning fra Kevin Mankowitz dro Dahlby seg løs fra sin oppasser Marius Brevig, som kløna det litt til og straffe nummer var et faktum. Denne gangen stilte Dahlby seg opp selv, men Pedersen reddet forsøket. Igjen viste Grorud at de hadde et helt annet energinivå enn vertskapet og var først på returen ved unggutten Remi Telle (21), som fastsatte sluttresultatet til 0-4.

– Remi har vært i Grorud hele livet. De siste to åra har han spilt 3. divisjon og så er han tilbake igjen. Han er en Grorud-gutt av hjerte som kommer til å bli en viktig spiller i framtida. Per nå hospiterer han med oss, sier Kjønø, som syns det var godt å endelig få en seier.

Vill jubel

Det var han ikke alene om, for i garderoben til Grorud etter kampen feiret de som at de hadde tatt sine første poeng i 1. divisjon.

– Vi har ikke vunnet siden vi slo Stabæk i januar. Vi har følt at vi har vært på høyde, men i dag fikk vi bekreftelsen på at vi har noe her å gjøre. På en god dag, med en sånn prestasjon, så kan vi ta poeng mot hvem som helst. Men, vi så mot Strømmen at vi kan tape mot alle på en dårlig dag. Nå har vi fått referansen – satt lista, og vet hvor gode vi må være, sier han.

En vekker

KFUM fikk på sin side en vekker, og Jørgen Isens brukte lang tid i garderoben med spillerne sine etter kampen.

– Jeg sa det der inne; «Dette er en vekker. En deilig vekker», fordi det her har i utgangspunktet null verdi når vi møter Jerv. Vi veit hvordan vi skal spille, vi veit hvordan vi ønsker å slå Jerv. Dette var en kamp vi fikk veldig lite ut av. Men vi fikk et svar; «okey, nå må vi våkne».

Det var også omtrent det eneste KFUM fikk ut av denne kampen.

– Grorud vinner jo matchen på at de er fem hakk bedre enn oss på entusiasme, engasjement og forflytning. Når det ligger i bånn, så blir du seende ut som Grorud i dag. Når det andre laget ikke responderer på det. Det var det mest skuffende. Først og fremst så er det det som er fraværende i dag. Da fungerer ikke spillet vårt. Vi får ikke nok gjennombruddskraft, vi taper alle 50/50-dueller, vi kommer akkurat litt for seint hele tida, som du ser på noen av måla. Og da blir det sånn som det blir i dag, sier Isnes.

– Spesielt å se kampen fra tribunen

At han satt på tribunen, og at det var assistenttrener Anders Lübeck som styrte fra sidelinja, mener han ikke har noe med den svake forestillingen å gjøre. Men han innrømmer at det var litt rart.

– Det blir jo litt spesielt som i dag som jeg var utafor. Det er jo nesten verre. Da blir du nesten litt supporter. Da kan du sitte og «offe» deg litt, som trener hadde jeg nok ikke det. Da hadde jeg forsøkt å være proaktiv og Lübeck gjør jo akkurat det. Han er jo flink Lübeck, så det har ikke noe med det å gjøre heller.

Spilte seg ut av laget

Både KFUM og Grorud stilte med det som før kampen var den foretrukne elleveren per dags dato. Hos Kjønøs Grorud blir det nok liten grunn til forandring før åpningskampen mot Lillestrøm, men Jørgen Isnes mener at flere av hans spillere spilte seg ut av førsteelleveren. Selv om han heller ikke lot seg imponere av de som kom inn.

– Vi gjør jo en del bytter, men det virker ikke som at de har lært noe av det de har sittet og sett på, og det blir veldig mye en og en, og vi bryter mot planene vi har lagt.

Fornøyd

Mens Isnes fikk se sitt KFUM bli overkjørt av et heltent Grorud, fikk en selv heltent Eirik Kjønø se sine gutter levere en maktdemonstrasjon på Ekeberg.

– Vi plager dem hele kampen. I dag er det Kåffa som spiller, og vi som er defensive og kyniske. Men vi kan være det også. Vi kan ligge kompakt og lavt og skrike og lage frikast. Vi må sørge for at spillerne kan håndtere mange kampbilder. I dag er vi jo fantastiske i forsvarsspillet, samtidig viser vi at vi scorer mål på bra angrepsspill. Men Kåffa i angrep er jo mye bedre enn oss. Vi mister ball, og de dominerer, og dominerer og dominerer. Men vi spiller kampen bedre i dag, så jeg er veldig fornøyd, veldig fornøyd. Enkelt og greit, sier Kjønø, før han avslutter:

– Men det er en treningskamp, og i serien blir det noe helt annet. Men det var viktig for oss å få den følelsen av at vi kan være kompakte, og håndtere det som kommer.

Mer fra Dagsavisen