Grorud klarer seg og Lillestrøm er laget alle skal slå

Overlever Grorud? Rykker KFUM Oslo opp? Her er Dagsavisens tips for årets 1. divisjon (OBOS-ligaen).

Slik tror vi 1. divisjon (OBOS-ligaen) ender i 2020:

1. Lillestrøm. Laget spiller på dette nivået for første gang siden 1974. Klubben er stålsatt for det. De vil merke at "alle skal slå LSK", men det må de takle. Duoen Geir Bakke og Petter Myhre skaper ny dynamikk fra trenerbenken.

2. Tromsø. Mye stolthet brast ved nedrykket. Gaute Helstrup har kommet fra Hamar for å få laget opp igjen. Kjernegruppen av spillerne er intakt. Derfor direkte opprykk.

----------------

3. Ranheim. Etter to sesonger i Eliteserien er laget der mange mener de hører hjemme. Svein Maalen bygger igjen et trøndersk kollektiv og tross store utskiftninger i troppen, er kulturbærerne med videre. Vil kjempe i toppen.

4. KFUM Oslo. Fjorårets store overraskelse bør ikke bli noe svakere i år. Fjorårets sesong varte til desember, nå har Jørgen Isnes fått tid  til å bygge en enda bredere tropp med masse talent. Eneste minus er at overraskelsesmomenter er borte.

Les også: Fredheim Holm: Opprykkskamp i år også

5. Sogndal. Mens spillerstallen har vært gjennom store endringer, er trenerapparatet full av rutine. Toppfotbalkulturen ligger i kunstgresset i Sogndal og Eirik Bakke foredler det. Derfor vil de igjen markere seg, men ikke rykke opp.

6. Kongsvinger. I motsetning til veldig mange andre lag har KIL nærmest den samme stallen, men med ny trener fra Finland og HJK Helsinki. Veteranen Adem Güven holder fortsatt nivået, imponerende nok.

----------------

7. Sandnes Ulf. Få klubber har større ressurser og dedikerte ambisjoner om å rykke opp igjen med deres flunkende nye stadion Øster Hus Arena. Steffen Landro har nå fått oppgaven å få mer ut av ressursene. Men treningskampene har vært begredelige.

8. Ull/Kisa. Laget gleder seg selvfølgelig til lokaloppgjørene mot Lillestrøm. Trener Trond Fredriksen har fornyet laget det siste halvåret, grunnstammen er solid, men laget havner i den store røkla som ende fra 5. til 12. plass.

9 Jerv. Dette er kanskje det vanskeligste laget å plassere fordi det har hentet mange spennende navn som det gjenstår å se hva kan by på. Men trener Arne Sandstø representerer kontinuitet og vil heve laget fra fjorårets 12. plass.

10. Hamkam. Mistet treneren til Tromsø i vår, men erstatterne Espen Olsen og Geir Frigård kjenner røttene på Briskeby. Hva kan Marcus Pedersen bidra med? Han kan plutsselig score mye på dette nivået hvis ikke skadene holder ham nede.

11. Åsane. Laget er nyopprykket, havnet ett poeng bak Grorud i fjor. Har mistet Ole Martin Kolskogen til Brann, som vi har sett har tatt nivået i Eliteserien. Har de flere slike?  Nykommere har styrket denne bydelsklubben fra Bergen.

12. Raufoss. Var en positiv overraskelse i fjor, men har mistet viktige målscorere og sliter litt ekstra med økonomien sammenlignet med de andre. Hadde en svak høst som kanskje ga et signal for denne sesongen.

13. Grorud. Debuterer på dette nivået og representerer en av landets mest folkerike dalfører med internasjonalt preg. Men er altså et rent Oslo-lag. Eirik Kjønø er kåret til årets unge trener i norsk fotball to år på rad og spillerstallen ligner på ham: Unge og lovende. Vil ta mange nok poeng på sin oppgraderte stadion ved Trondheimsveien. Men må unngå skader.

Les også: Grorud mister publikumsfesten, men ikke håpet.

--------------------

14. Øygarden. Nesten nedrykk? Nei, kvalifisering. Det bør jo ikke skje med laget som het Nest-Sotra i fjor og som har hatt masse interne problemer etter at de berget seg sportslig og økonomisk i fjor. Men når man har Bruce Grobbelaar som keepertreer blir de kanskje vanskelige å score på. Det hjelper neppe. VIF-spissen Peter Michael er lånt inn.

---------------------

15. Stjørdals/Blink. Ny stadion og nytt opprykk for entusiastene fra bygda nord for Værnes. De er på nest øverste nivå for første gang siden 1994. Var en lten sensasjon i fjor, en har fornyet laget i overkant mye. Tror vi.

16. Strømmen. Er vi de eneste som har dem sist? Urealistisk kanskje, for dette laget har holdt seg i divisjonen i elleve år nå. Men de starter med tre minuspoeng av økonomiske årsaker og den unge treneren Ole Martin Nesselquist har måttet bygge et helt nytt lag. Vi tror det sprekker i år. Dermed ender vi opp med Lillestrøm øverst og Strømmen nederst!

De to beste lagene rykker opp, de fire neste til kvalifisering, de to siste rykker ned, tredje siste spiller kvalifisering for å unngå nedrykk.

Første serierunde spilles slik:

Fredag 3. juli 18.00: Grorud – Lillestrøm, KFUM Oslo – Jerv, Sandnes Ulf – Øygarden, Stjørdals-Blink – Ranheim, Tromsø – Raufoss, Ull/Kisa – Strømmen, Åsane – Sogndal, 20.30: HamKam – Kongsvinger.