Grorud holdt på å rote bort firemålsledelse: – Jeg må innrømme at jeg blir stressa

(Grorud - Øygarden 4-3). Grorud-trener Eirik Kjønø kunne til slutt puste lettet ut, men kampen mot Øygarden hadde høye topper og dype daler.

Bilde 1 av 3

GRORUD ARCTIC MATCH (Dagsavisen): Grorud hadde spilt seks kamper uten seier før Øygarden kom på besøk mandag. Der så rekka ut til å brytes på komfortabelt vis, men på slutten holdt det på å rakne for de gule og blå.

Etter en drøy time spilt på Grorud banket Oscar Aga inn sitt andre, og lagets fjerde for kvelden. Grorud ledet 4-0, og hadde stø kurs mot tre poeng i den viktige kampen mot Øygarden.

– Den første timen er stort sett veldig bra. Akkurat det jeg ba om. Høyt tempo, angriper, scorer mål, vi leder 4-0.  Helte fantastisk, sier Grorud-trener Eirik Kjønø til Dagsavisen etter kampen.

Lederne sto fram

Spesielt godt fornøyd var han med de rutinerte gutta på laget. Kaptein Preben Mankowitz scoret førsteomgangs eneste mål med et flott langskudd, og en av de andre lederne, Martin Høyland fulgte opp med et like flott langskudd i andre omgang. I mellomtiden hadde Oscar Aga scoret, og samme man sørget for 4-0 i det 62. minutt.

– Jeg hadde møte med kapteinsteamet for to dager siden. I den perioden her så trenger vi ledere og folk som står frem. Og det er akkurat det Martin og Preben gjør. Jeg kan ikke forvente mer enn det, sa en fornøyd Kjønø etter kampen, og presiserte videre:

– Det er ikke unggutta som skal dra i land de seierne her. De skal få lov til å utfolde seg og prestere sånn som Omar (Bully) gjør. Men vi må ha ledere som leder laget, og første 65 var fantastisk, og de scoringene fra Martin og Preben trengte vi da.

Martin Høyland til venstre, og Preben Mankowitz til høyre scoret begge verdt sitt mål i kveldens kamp mot Øygarden.

Martin Høyland (til venstre) og Preben Mankowitz (til høyre) scoret hvert sitt mål mot Øygarden. Her jubler de sammen for åpningsmålet til Preben Mankowitz i første omgang. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Holdt på å rakne

Men så snudde vinden på Grorud, og i det 67. minutt kom reduseringen. Et par minutter senere gjorde Kjønø tre bytter, og tre minutter etter det igjen satt redusering nummer to for gjestene, og både spillere, trenere og supportere begynte å kjenne på en uro.

– Hva skjer etter 65 minutter der?

– Det er en blanding av dårlig forsvarsspill og litt dårlig balanse bak ball, og litt for komfortable – det er min feil, sier Kjønø og legger til:

– Og så kommer 2-4 og vli blir litt usikre. Angrepsspillet er for dårlig, man begynner å gjemme seg litt. Litt for urutinerte til at vi bare kontrollerer det hele veien.

Grorud så ut til å holde unna, men på overtid kom redusering nummer tre.

– Jeg må innrømme at jeg blir stressa. Man frykter det verste, men de scorer jo 3-4 lang på overtid, men vi mister jo kontroll, og det skal ikke skje, forklarer Kjønø, som pustet lettet ut da dommeren blåste av kampen like etterpå.

Aldri komfortabelt

Det som så ut til å bli en grei trepoenger, endte med nok et nervedrama i Groruddalen. Kjønø skulle gjerne sett at det ikke ble en så panisk avslutning på kvelden.

– Vi i trenerteamet sa det i går at vi aldri har hatt en komfortabel seier, og det hadde vært utrolig deilig nå. Og så fleipa vi med det på 4-0, at kanskje i dag. «Pass deg nå», sa jeg til Faysal (Ahmed), «det er ikke sikkert».  Men jeg hadde jo ikke trodd det skulle bli 4-3 her, innrømmer han.

– Akkurat når dommeren blåser (av kampen) så er det litt så som så, men når det synker inn nå så er det ekstremt deilig, legger han til.

Heng på kvalik

Forrige Grorud-seier kom hjemme mot KFUM den 24. august (3-0), og bak all lettelsen og nervene, som er i ferd med å slippe taket på Kjønø, ser vi i skumringen en veldig fornøyd trener.

– Vi lå liksom midt på tabellen der. Hvis vi vinner så er vi ti poeng foran Øygarden, taper vi er det kun fire poeng. Og seks kamper uten seier, så den kampen var viktig på mange måter. Vi har faktisk heng på playoff nå, og vi vant en kamp igjen. Så tre poeng her var ekstremt viktig, sier han.

Grorud ligger nå på niendeplass - to poeng bak Stjørdals/Blink på den siste kvalikplassen.

– Ett mål til ville gjort en enorm forskjell her i kveld. Både poengmessig, tabellmessig og følelsesmessig?

– Ja, en ekstremt stor forskjell. Nå er det litt surt, men i morgen er jeg fornøyd med tre poeng, eller nå er jeg fornøyd med tre poeng. Men det skal jo ikke skje at det blir 3-4 og vi må lære av det. Vi kan ikke lede med fire mål hver kamp heller, Men det holt, og vi scora fire mål, sier han, før han avlsutter:

– «Letta trener», kan du skrive, smiler han.

Vi kan ta med på tampen at Omar Bully (17), som fikk sin debut mot Ranheim for én uke siden, og som scoret sitt første mål mot Tromsø på fredag, ble kåret til Groruds beste spiller etter å ha vært nest sist på ballen på tre av Groruds fire mål mot Øygarden i kveld. I tillegg fikk jevngamle Josias Furaha sin debut.

Unggutten Omar Bully (17) ble kåret til Groruds beste spiller.

Omar Bully (17) tok seiersropet sammen med publikum etter 4-3 mot Øygarden i kveld. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Grorud – Øygarden 4-3 (1-0)

Grorud Arctic Match: 120 tilskuere.

Mål: 1-0 Preben Mankowitz (35), 2-0 Oscar Aga (53), 3-0 Martin Høyland (59), 4-0 Aga (str. 62), 4-1 Aune Selland Heggebø (67), 4-2 Peter Sørensen Nergaard (72), 4-3 Heggebø (90).

Dommer: Eivind Bodding, Haga.

Grorud (4-4-1-1): Mats Viken – Trace Akino Murray, Arnar Thór Gudjónsson, Glenn André Harviken, Fabian Østigård Ness – Omar Bully Drammeh (Kevin Mankowitz fra 69.), Martin Høyland, Christos Zafeiris (Faysal Ahmed fra 83.), Nikolai Jakobsen Hristov (Josias Furaha fra 69.) – Preben Mankowitz (Runar Hauge fra 89.) – Oscar Aga (Abdul-Basit Agouda fra 69.).

Øygarden (4-4-2): Marius Berntzen – Erlend Hellevik Larsen, Kevin Jablinski, Bjarte Haugsdal, Fredrik Flo – Andreas Fantoft (Anthony Ikedi fra 65.), Sander Marthinussen (Eirik Moldenes fra 78.), Charles Chinedu Ezeh, Peter Sørensen Nergaard (Kyle Spence fra 77.) – Peter Godly Michael (Brage Berg Pedersen fra 84.), Aune Selland Heggebø.