Graham Hansen avgjorde for Norge

(Norge - Irland 1-0). Caroline Graham Hansen både skaffet og scoret på straffesparket som ga kvinnelandslaget i fotball 1-0 over Irland og tre svært viktige VM-kvalifiseringspoeng.

Av Stian Grythaugen

Seieren satte opp en ren finale mot europamester Nederland om gruppeseier og VM-billett. Den kampen spilles i Oslo 4. september.

Dersom Norge slår Slovakia borte 31. august, er laget ett poeng bak Nederland når lagene fire dager senere går på banen i gruppens siste kamp.

– Det var ingen kjekk kamp. Vi fikk det ikke helt til, og det var nerve hele veien. Det var en litt ekkel følelse, men tre poeng var det viktigste, sa lagkaptein Maren Mjelde til NTB.

– Det er godt å være ferdig med denne uken. Det var sykt viktig å få seks poeng mot Irland. Det er opp til oss om vi skal til VM. Vi skal slå Slovakia, og så blir det forhåpentligvis gruppefinale mot Nederland. Det er et godt lag, men de er ikke uovervinnelige. Vi vet at det er mulig for oss å slå dem, tilføyde hun.

Norge har vært med i alle de sju tidligere VM-sluttspillene for kvinner. Sikres ikke den åttende billetten med gruppeseier, blir det i stedet toeromspill utover høsten om Europas siste plass i VM-sluttspillet i Frankrike.

Motstanderne der kan bli hvasse, og målet er å gjøre jobben med seier mot Nederland.

Klart straffespark

Første omgang var vel halvspilt da Ingrid Moe Wold spilte fram Caroline Graham Hansen på høyresiden i gjestenes felt. Wolfsburg-stjernen tråkket på ballen, men brøkdelen av et sekund senere dundret Claire O'Riordan inn i henne.

– Jeg synes straffesparket var klart. Hun kom i altfor stor fart og tok ankelen min, sa Hansen.

Hun la selv ballen til rette på straffemerket og bredsidet den flatt i mål i hjørnet. Keeper Marie Hourihan kastet seg rett vei, men nådde ikke ned.

– Jeg hørte fra benken at treneren deres ropte hvor jeg kom til å skyte, men jeg stolte på egne ferdigheter og la den i hjørnet, sa matchvinneren til NTB.

Norge møtte Irland for annen gang på fem dager. Som i 2-0-seieren i Dublin fredag måtte Norge styre spillet mot et lag som trakk seg tilbake og satset på å tette igjen, men igjen måtte de norske lenge ty til dødballer for å komme til sjanser.

Utenom scoringen kom to av de største sjansene på hjørnespark fra høyre. Etter et drøyt kvarter fikk Isabell Herlovsen hodet på Guro Reitens serve og stusset ballen i tverrliggeren.

Snaut halvveis i annen omgang var Reiten nær å score selv fra hjørneflagget. Hun skrudde ballen i nærmeste stolpe og ut.

Reddet på strek

Norge kom til mange skudd, men ofte gikk det i en av de mange irske kroppene som befant seg inne foran eget mål. Hourihan fikk stadig hjelp, og framfor alt i det 40. minutt da Ingrid Syrstad Engen skjøt forbi keeper etter at Hansen raidet på høyresiden og slo ballen ut i feltet. Bak målvakten sto to irske spillere på strek, og midtstopper Louise Quinn beinet ballen ut.

Norge styrte lenge kampen fullstendig, men slapp irene inn mot slutten av første omgang og måtte se gjestene komme til noen halvsjanser, uten at Ingrid Hjelmseth ble satt på en eneste alvorlig prøve før hun tre minutter på overtid måtte ta fram sitt beste på et farlig skudd fra Katie McCabe. Utligning der ville vært svært bittert for de norske.

Irland måtte vinne for å henge med i kampen om toeromspill, og gikk noe høyere etter pause. Det åpnet for flere norske muligheter.

Ingrid Moe Wold hadde en stor sjanse til å punktere kampen i det 81. minutt etter flott forspill av Reiten og innbytter Elise Thorsnes. Keeper reddet med nød og neppe.

Fem minutter før slutt mente Herlovsen seg snytt for straffe da hun kom alene med keeper og gikk i bakken etter å ha spilt ballen forbi henne. Seieren burde vært større, men ett mål var nok for Norge tirsdag. Det kan det også bli mot Nederland i september. (NTB)

VM-kvalifisering fotball kvinner tirsdag, gruppe 3 i Stavanger:

Norge – Irland 1-0 (1-0)

Viking stadion: 3609 tilskuere.

Mål: 1-0 Caroline Graham Hansen (str. 25).

Dommer: Esther Staubli, Sveits.

Gult kort: Claire O'Riordan (24), Isibeal Atkinson (89), Irland, Lisa-Marie Utland (41), Norge.

Norge (4-4-2): Ingrid Hjelmseth – Ingrid Moe Wold, Maren Mjelde, Maria Thorisdottir, Emilie Haavi – Caroline Graham Hansen, Frida Maanum (Vilde Bøe Risa fra 64.), Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten – Lisa-Marie Utland (Elise Thorsnes fra 61.), Isabell Herlovsen (Synne Skinnes Hansen fra 90.).

Ubenyttede reserver: Cecilie Fiskerstrand – Ina Gausdal, Kristine Leine, Synne Jensen.

Irland (4-3-3): Marie Hourihan – Sophie Perry-Campbell, Louise Quinn, Claire O'Riordan, Aine O'Gorman (Isibeal Atkinson fra 89.) – Megan Connolly (Amber Barrett fra 82.), Karen Duggan, Tyler Toland – Denise O'Sullivan, Leanne Kiernan (Rianna Jarrett fra 83.), Katie McCabe.

Ubenyttede reserver: Amanda Budden – Aislinn Meaney, Zara Foley, Niamh Farrelly.

Europeisk VM-kvalifisering fotball kvinner tirsdag:

Gruppe 1:

Bosnia-Hercegovina – Kasakhstan 0-2 (i Zenica), Wales – Russland 3-0 (i Newport).

Stillingen: 1) Wales 17 (7-0), 2) England 16 (20-1), 3) Russland 7 (10-13), 4) Kasakhstan 3 (2-12), 5) Bosnia-Hercegovina 3 (3-16).

Gruppe 2:

Polen – Skottland 2-3 (i Kielce), Hviterussland – Sveits 0-5 (i Minsk).

Stillingen: 1) Sveits 18 (20-3), 2) Skottland 15 (15-5), 3) Polen 7 (12-11), 4) Albania 4 (5-20), 5) Hviterussland 3 (4-17).

Gruppe 3:

Norge – Irland 1-0 (i Stavanger), Nederland – Slovakia 1-0 (i Heerenveen).

Stillingen: 1) Nederland 19 (21-0), 2) Norge 15 (16-3), 3) Irland 10 (6-6), 4) Nord-Irland 3 (4-22), 5) Slovakia 0 (3-19).

Gjenstående kamper, 31/8: Slovakia – Norge, Irland – Nord-Irland, 4/9: Norge – Nederland, Nord-Irland – Slovakia.

Gruppe 4:

Danmark – Ungarn 5-1 (i Viborg), Ukraina – Sverige 1-0 (i Lviv).

Stillingen: 1) Sverige 15 (18-2), 2) Danmark 15 (21-6), 3) Ukraina 10 (7-7), 4) Ungarn 4 (8-24), 5) Kroatia 2 (4-19).

Gruppe 5:

Tsjekkia – Færøyene 4-1 (i Chomutov).

Stillingen: 1) Island 16 (21-3), 2) Tyskland 15 (28-3), 3) Tsjekkia 10 (17-7), 4) Slovenia 6 (9-18), 5) Færøyene 0 (1-45).

Gruppe 6:

Romania – Portugal 1-1 (i Botosani).

Stillingen: 1) Italia 21 (18-2), 2) Belgia 13 (25-5), 3) Portugal 5 (10-7), 4) Romania 5 (6-9), 5) Moldova 1 (2-38).

Gruppe 7:

Serbia – Finland 0-2 (i Zemun), Israel – Østerrike 0-6 (i Ramat Gan).

Stillingen: 1) Spania 18 (17-1), 2) Østerrike 13 (15-6), 3) Finland 10 (7-4), 4) Serbia 7 (5-10), 5) Israel 1 (0-23).

Gruppevinnerne til VM-sluttspillet i Frankrike neste år. De fire beste toerne (av sju) spiller om Europas siste VM-plass.