Gjerdingen rundt er 6 km. Aukland tok 86 runder

Søndag fullførte Joar Thele, Anders Aukland og Jørgen Aukland 516 kilometer på ski. Det er etter alt å dømme ny verdensrekord.

Den siste tiden har flere langrennsutøvere kjempet om å gå lengst på ski. Da Aukland-brødrene og Thele startet turen lørdag klokka 13.00, var målet å gå så langt at ingen ville slå dem.

Etter 31 og en halv time rundt vannet Gjerdingen i Nordmarka lød konklusjonen på 516 kilometer. Én runde var seks kilometer lang.

– Vi hadde fortsatt litt mer å gå på, men det var på tide å komme seg hjem, sier Anders Aukland til  NRK.

Lang distanse

Turen tilsvarer den korteste kjøreruten mellom Bærum og Trondheim.

– Vi lå ikke på bakken da vi var ferdig, men vi ville ta rekorden. Vi var fornøyde på slutten, da vi hadde gått så lenge og stått i skidressen i 31 timer, fortsetter Aukland.

De startet turen lørdag klokka 13.00 og ga seg søndag klokka 20.30. Det var mye fint vær på turen, men om natta var det mange minusgrader.

Aners Aukland hadde med seg sønnen Oliver (16), som ga seg etter 288 kilometer. En annen 16-åring, Casper Rønning, gikk 331 kilometer.

Tidligere på dagen fullførte Eirik Asdøl en tur på 376 kilometer på snaut 19 timer. 

Trolig verdensrekord

Thele og Aukland-brødrene hadde med seg to hjelpere, et smørebord og forsyninger til en 30 timer lang tur på forsøket. Ole Kristian Bøen i serviceapparatet er kraftig imponert.

– Det er Anders Aukland i et nøtteskall. Broren er jo likedan, men han var litt skeptisk, for han har ikke helt det fysiske grunnlaget som før, men han har det mentale på plass. Joar er jo samme typen og elsker det når det er langt og hardt, sier Bøen.

Bjørn Løkken fra Harestua tilbakela 513,5 kilometer på ski i 1983, noe som omtales som verdens lengste sammenhengende skitur. Han brukte 48 timer.

Det var Hans Christer Holund som startet denne kilometer-konkurransen da han gikk 200 kilometer forrige søndag. Anders Aukland og Joar Thele svarte med 321 kilometer noen dager senere. Men da gikk de på kryss og tvers i Nordmarka. Fordelen ved å gå en runde på 6km var at løypa var ganske flat.

Padlerne Eivind Vold og Knut Holmann gikk 325 kilometer denne helgen.

Anders Aukland er 47 år gammel, fikk Egebergs Ærespris i 2001 etter NM-gull i langrenn, terrengløp og hundekjøring.

Han har OL-gull i stafett fra 2002 og VM-gull i stafett i 2003. Han tok sølv på tremila i VM 2003 og sølv på 50km i VM i 2005. Nå har han også uoffisiell verdensrekord i å ha gått verdens lengste skirenn.