Sport

Gjenreisningen. Reisen fra 3. divisjon til seriegull

Bodø/Glimt ble tidenes første seriemester fra Nord-Norge. Gjenreisningen startet da alt så mørkt ut på slutten av 80-tallet.

Av Tor Kise Karlsen

Bodø på slutten av 80-tallet. Glimt er i 2. divisjon. Det er ei fotballmessig istid som lammer byen. Bare minner om noen gylne år på 70-tallet med cupmesterskap, Harald «Dutte» Berg, Arne Hanssen og Terje Mørkved, for å nevne noen navn, kan ennå gi litt varme til forfrosne fotballsjeler.
Men så begynte noen å snakke sammen. Noen hadde et håp. Noen hadde en drøm.

Politikere møttes

Det hele er spennende gjenfortalt i boka «Suksess som bestilt» av Børre Arntzen og Arne Finne.
Den historien starter i 1989 med at to politiske kamphaner, Stig Fossum, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Bodø bystyre, og Finn Aurdal, som hadde vært Høyres og de borgerliges fremste opposisjonspolitiker fram til 1986, fullførte ei idrettslig samrøre. Og det utenom at noe offisielt organ var involvert. Heller ikke styret i klubben det hele handlet om – Bodø/Glimt. De to staket opp veien som skulle gi klubben et organisatorisk og økonomisk fundament.

Rykket ned igjen

De var det ene beinet som skulle bringe 2. divisjonsklubben tilbake til de store igjen. Det andre beinet er han som skulle virkeliggjøre de sportslige ambisjonene.
Det valget falt på Trond Sollied.
Fossum og Aurdal klekket ut en plan der minst 20 bedrifter skulle skyte inn 25.000 kroner hver hvert år i en treårsperiode. Dette ville bety sikre inntekter til klubben. De to inviterte til et møte med utvalgte firmaer uten at klubbens styre var informert. Den eneste som visste om dette prosjektet var lagets hjelpetrener, Ove Andreassen.
25. mai sprakk nyheten om disse tankene i Nordlands Framtid. 1,5 millioner kroner skulle gjøre Bodø/Glimt til et 1. divisjonslag i 1991. (1. divisjon er det som er eliteserien er i dag).
Dette kunne fortone seg som tullete drømmerier. For virkeligheten fortalte at Bodø/Glimt var på vei ned i 3. divisjon. Det vil si at de var på vei ut av det nasjonale fotballkartet.
Men herrene greide jobben. 22 bedrifter garanterte 75.000 kroner hver i løpet av tre år.
Og Bodø/Glimt rykket ned i 3. divisjon.

Les også: Gullet ble sikret på Marienlyst i 2020

Sollied dukket opp

Odd Bjørn Kristoffersen var mannen som skulle ta Bodø/Glimt det første steget opp igjen. Men selv om han brukte ropert på treningene, lyktes ikke det.
Så, i august 1990, dukket plutselig Trond Sollied opp på ei Glimt-trening. Iført Rosenborgs treningsdress! Det var opprinnelig på en fotballskole som Glimt sto som arrangør for.
Han tok ikke over for Kristoffersen da, men kontakten med Bodø/Glimt var opprettet. Men Trond Sollied sa nei til tilbudet han fikk i 1990. Det var for tidlig.
Det ble den gamle Rosenborg- og Glimt-spilleren Jan Muri som skulle greie å ta Bodø/Glimt opp fra sumpen. Og han gjorde jobben. Bodø/Glimt var tilbake på fotballkartet og i 2. divisjon.
Men Muri var bare en mellomløsning. Klubben hadde bestemt seg for hvem som skulle ta laget det siste steget – steget opp til eliten. Dessuten hadde ikke Jan Muri spillernes tillit.
Valget var altså Trond Sollied. Som spillende trener.

Nordnorsk profil

Hans tid som spiller i Rosenborg var i ferd med å ebbe ut. Han krevde at kontinuiteten i styret ikke måtte forkludres. Han ville ikke ta sjansen på at ledelsen i klubben plutselig forsvant midt i hans kontraktperiode. Det ville i verste fall bety at mye av de forutsetningene han satte, og de ideene han hadde for laget, på kort tid ville kunne bli undergravd.
Han ville ha ha tilbake de spillerne som hadde Glimt-tilhørighet. Runar Berg og Tommy Hansen. Og han hadde også øye til en Harald Martin Brattbakk. Han ville skape en nord-nordisk profil.
Han ville ut i det nordnorske distriktet å spille mot klubber for at hele Nordland skulle få en identitet til klubben. En filosofi hentet fra Nils Arne Eggen og måten han pisket Rosenborg-spilleren ut til i Rosenborgs trøndernedslagsfelt.
Han ville at spillerne bare skulle ha en ting å tenke på: Seg sjøl. Resten skulle Glimt ordne. Det siste betydde at klubben i det første året vasket klær for 80.000 kroner.
Fra dag en gjorde han det klart hvordan han ville spille. Rosenborg-filosofien og 4-3-3 inntok Bodø.

Seriesølv og cupgull

Alt dette ville spillerne ikke tatt så fort hvis han hadde sittet på benken, hevder blant annet hjelpetrener Øystein Gåre. Som spiller fikk han en mye større påvirkningskraft, og spillerne adapterte hans filosofi mye raskere. Og det han tok tak i, tok han tak i på treningsfeltet. Ikke på spillemøter.
– Vi går rett opp, sa en sjølsikker Trond Sollied.
Begge deler stemte. Etter å ha banket Vålerenga, Trond Sollieds gamle klubb, 5–0 på Bislett, var opprykket klart. De rykket opp med 16 poengers margin i 1992.
Comebacket ble en sensasjon. Sølv i serien bak Rosenborg og cupfinaleseier 2–0 (mål av Bent Inge Johnsen og Tom Kåre Staurvik) over Strømsgodset, som ble klubbens til nå siste tittel.
Søndag stor Strømsgodset på motsatt halvdel igjen. Og en helt ny barriere ble brutt.

FAKTA

Dette er fotballklubben Bodø/Glimt, som søndag ble seriemester i Eliteserien:

* Fullt navn: Fotballklubben Bodø/Glimt

* Kallenavn: Glimt

* Stiftet: 1916

* Hovedtrener: Kjetil Knutsen

* Hjemmebane: Aspmyra

* Tilskuerrekord: 12.189 i kvartfinalen i cupen mot Viking i 1975.

* Supporterklubb: Den gule horde, J-feltet og 1916

* Tidligere meritter: Cupmester to ganger (1975, 1993)

Mer fra Dagsavisen