Sport

Gir Grüners eliteserieprosjekt ett år til – må se framgang for å fortsette

Daglig leder i Grüner føler klubben ville blitt kritisert uansett hvordan de hadde håndtert sin første sesong tilbake i eliteserien i ishockey, men mener det er for tidlig å dømme eliteserieprosjektet etter kun én sesong.

Grüner leverte ingen stor sportslig sesong i sin retur med elitehockeyen forrige sesong. Med sine 16 poeng, endte de til slutt opp 29 poeng bak Narvik på plassen foran. Likevel var det omtrent der man forventet at de kom til å havne. Daglig leder Trond-Erik Larsen, er likevel svært stolt over hva de har fått til med den lille hovedstadsklubben.

– Det var mange som spurte seg da vi rykka opp om hvorfor vil vi oss selv så vondt, ler Larsen da vi møtte han i forrige uke.

– Vi visste at det kom til å bli beintøft. Men det handler om at vi spiller i en divisjon høyere, da har vi på en måte vunnet noe da, vi har utvikla oss. Vi har vist at det vi har holdt på med i alle år bærer frukter, sier han til Dagsavisen.

Nå gjelder det å skape nye fruktbare marker man kan høste fra. Og om det sportslige året ikke var all verden, kunne i hvert fall Grüner skilte med en god og sunn økonomi.

Kritikk uansett

Norsk ishockey har med jevne mellomrom fått negativ omtale i media, på grunn av skakkjørt økonomi og et forbruk som ikke har hengt sammen med inntektene. Larsen var før sesongen klar på at de ikke skulle bidra til disse overskriftene. Prisen han måtte betale for det var å stille med et 1. divisjonslag i eliteserien. Uansett hvilken oppskrift han hadde valgt, føler han at klubben ville fått kritikk.

– Vi får kritikk fordi vi ikke har bedre lag, og at vi må bruke mere penger. Samtidig så er det noen som kritiserer, og sier at det kommer aldri til å gå; «de kommer til å gå konk». Når vi da ikke gjør det og går i pluss, og driver på en veldig forsvarlig måte, så føler vi at det har blitt kritikkverdig at vi da ikke har kjøpt inn flere spillere. Jeg vil jo ikke si at det har blitt stuereint å gå med underskudd, men man kan jo lure noen ganger, sier Larsen.

Han er stolt av at de overlevde økonomisk i sin første sesong i eliteserien, og da regnskapene for 2019 kom, følte han et behov for å vise det, og la tallene ut på Twitter. Det fikk blandet mottagelse.

– Jeg måtte ikke legge det ut på Twitter, men jeg følte behov for det for å vise alle at vi har klart det. Vi har gått i balanse. Mange syns det er dritkult og skryter av det, og syns det er veldig viktig i stedet for å ta en åttendeplass. Men så har jeg jo fått noen meldinger av folk som mener at «nå må dere slutte med det der» (å skryte av tallene).

Men å kunne legge fram gode tall er kanskje ikke den dummeste strategien. I lys av norsk ishockeys historie virker det fornuftig å drive økonomisk forsvarlig. Eksemplene på lag som har «tatt en sjanse», og gått på trynet, er mange. Lørenskog, Kongsvinger, Trondheim og Rosenborg er noen av eksemplene på ishockeyklubber som har forsvunnet helt, eller delvis, fra norsk topphockey. Grüner kan skilte med en god drift, samtidig som de er klare for sin andre sesong på rad i eliteserien, etter at kvaliken ble kansellert på grunn av korona.

Gir prosjektet ett år til

Til tross for gode tall mener Larsen at Grüner må ha en positiv utvikling dersom de skal fortsette satsinga på elitenivå i Norge. Han mener imidlertid at det er for tidlig å avskilte klubben etter én sesong.

– Beslutningsgrunnlaget er litt for dårlig etter én sesong syns jeg. Men etter en sesong til kan vi sette oss ned og tenke etter, og kjenne etter om dette noe vi klarer å fortsette med. Klarer vi å skape en økning, og legge forholdene bedre til rette, eller blir det til at vi prøvde og tar en ærlig beslutning på at; «nei, det blir for tøft».

– Hva må til for å fortsette satsinga?

– Penger og økonomi, uten tvil, svarer Larsen.

– Første mål er å ha midler til å tilby proffkontrakter til alle. Det er mål nummer én. Og så må vi se at det er noe vi kan få til i år framover. Ikke bare et år, men at det er noe vi ser kan ligge til grunn hvert eneste år framover.

– Vil det holde med å nærme seg målet kommende sesong, eller må dere nå det?

– Ja, det vil hjelpe. Det er fortsatt andre lag som tar opp spillere på amatørkontrakter. Så det er ikke sånn at alle klubber har proffkontrakter til alle. Men vi ble kanskje en hoggestabbe på det da. At vi bare hadde amatørkontrakter. Det ble veldig mye fokus på det, sier Larsen, og fortsetter:

– Det fokuset trenger ikke nødvendigvis være så negativt. Det har nettopp med at vi er i Oslo, og her er det tilgang på spillere, og de vil prøve seg i eliteserien. Det er ikke alltid nødvendigvis penger som er drivkraften. Om vi kan tilby minstelønn, eller dekke kjørekostnader utgjør ikke så stor forskjell. Enten så studerer de, eller så jobber de ved siden av uansett. Å leve av hockeyen er få forunt.

Viktige penger forsvinner

Framtidsutsiktene var kanskje ikke de lyseste da vi besøke Larsen i Grünerhallen, som nå er under rehabilitering. Den norske eliteserien står nemlig uten ligasponsor før kommende sesong. Det betyr tap av viktige inntekter. Med et budsjett rundt A-laget på 2,4 millioner kroner, vil de rundt 500.000 kronene som forsvinner på grunn av dette merkes. I tillegg sliter de med å få inn nye sponsorer.

– Jeg hadde en forhåpning, og et oppnåelig mål, om å bedre inntektene i forhold til samarbeidsavtaler og bygge videre fra der vi var i fjor. Men som hos alle andre er det usikkerhet hos våre partnere og noen har sagt at de ikke kan være med videre akkurat nå, andre klarer det.  Så er vi ute på markedet for å prøve å få med nye, sier han.

Høstet erfaring

Dermed ser det ikke ut til å bli noen stor forskjell på forrige sesongs Grüner, og den kommende sesongens utgave.

Så hvordan skal da Grüner klare å skape et bedre ishockeylag, og større interesse for klubben i hjertet av Oslo?

– Selv om det har gått dårlig, så har jo gutta bygd på seg litt selvtillit, i form av å ha spilt en sesong som lag på det øverste nivået.

Larsen peker på at mye var nytt for dem forrige sesong. Både for han, og flere av spillerne. Han var bekymret for uforutsette kostnader, og flere av spillerne skulle teste seg på et nivå de ikke hadde vært på tidligere, og aldri før hadde vært som lag. Han forteller at laget kommende sesong, vil være ganske likt det de hadde forrige sesong, men tror erfaringen kan gi dem et løft.

– Vi viste i fjor at vi kan spille bra når vi får alt til å sitte, og sesongavslutningen var mye bedre. Der var blant annet overtallet vårt topp tre, de siste 10-15 kampene. Det var ufattelig dårlig til å begynne med. Vi brukte nok mye, mye lenger tid på å finne, ta nivået og løse koden, enn vi trodde. For som lag var vi urutinert på det nivået.

Stein for stein

Planen for hvordan Grüner skal ta steg er klar. Tålmodighet er nøkkelordet, slik det var i 1. divisjon. Der kulminerte strategien i et sensasjonelt opprykk.

– Jeg har holdt på i mange år med dette her. Har vært i «kval» et par ganger tidligere. Men vi har aldri kunnet handle inn et lag og sagt «nå skal vi virkelig». Vi har bygd stein for stein, og så har det gått litt opp og ned i 1. divisjon også, men sum a sumarum så har vi bygd på oss erfaring og rutine. Man kan handle inn mange gode spillere, men laget er viktigere, tenker jeg. Summen av laget.

Stolt

Nå gleder Larsen seg til sesongen starter igjen. Og forhåpentligvis kan han få satt seg ned og nytt det faktum at hans kjære Grüner skal spille sin andre sesong på landets øverste nivå.

– I fjor rykka vi opp, og det var et eventyr. Man var gira for noe nytt og spennende. Vi skulle få møte de beste spillerne og laga i landet, men det ble hektisk, innrømmer han.

– Det var svært få ganger jeg følte at jeg kunne dra på en kamp og sette meg ned og tenke litt etter og kjenne litt på at nå spiller vi i eliteserien. Det fikk man liksom aldri tid til. Det var mye nytt, og fokus på økonomien selvfølgelig, legger han til.

Han har likevel ingen problemer med å kjenne på stoltheten av det de har fått til på Dælenenga.

– Om vi ser litt tilbake i tid så har det vært litt forskjellige årsaker til at lag har rykka opp, vi spilte oss opp. Vi er vel det laget med minst midler, som har klart det, og der lå også premissene for vår første sesong. Vi er veldig stolte av det, vi er stolte av at vi faktisk er best i Norge, vi spiller i den beste ligaen. Vi er ikke aller best, men vi spiller faktisk i den beste ishockeyligaen i landet. Så kan man si at vi endte sist i fjor, ja, men det var ikke overraskende for oss. Vi visste at det ville være realiteten. Hadde vi skikkelig flyt og flaks så kunne det gått bedre, men hvis man ser på de andre lagene som var rundt oss til å begynne med så fikk jo de midler til å forsterke. Hadde ikke det skjedd hadde det jo vært en kamp mye lenger om den 8. plassen, avslutter Larsen.

Mer fra Dagsavisen