Sport

Gir det lille ekstra for norsk EM-suksess

Oslogutten Magnus Abelvik Rød sparer seg ikke håndball-EM. Han får og gir juling i kamp etter kamp. Skaderisikoen øker radikalt utover i mesterskapet.

MALMÖ: Ifølge Harald Markussen, fysioterapeut for håndballgutta, lever spillerne svært farlig.

– Vi anser det som 30 ganger større risiko for skader i kamp enn på trening. Belastningen på de beste spillerne slår også inn, og den blir jo bare tøffere utover i mesterskapene, sier Markussen.

Bækkelag-gutten Abelvik Rød skyr ikke en eneste duell. TV-bildene viser hvordan han ofte kaster seg inn i trange åpninger i motstanderforsvaret. 22-åringen har hatt sin dose av skader. I VM i fjor var det bare så vidt han kom seg i spill for sluttkampene. For to år siden spilte han EM med fem skruer i hånden etter en bruddskade.

Rett før årets EM var han ute med en vond hofte.

Les også: Håndball-EM 2020 for menn: Her er fullt program

Satser

I den siste gruppespillkampen mot Romania spilte han 1. omgang og leverte så det holdt.

– Vi vet hva vi får fra Magnus. Veldig morsomt å se han slå til, men jeg valgte å spare ham etter pause på grunn av belastningen, sa landslagssjef Christian Berge.

– Som spiller går man inn med en helt annen mentalitet i kamp enn trening. Man har også mer adrenalin i kroppen enn i trening. Så i kamp ofrer man det siste lille ekstra for å komme seg gjennom eller få av gårde det skuddet. Jeg var nok litt villere før. Nå har jeg lært meg mer å velge hvilke situasjoner jeg skal satse alt eller ta det rolig i, sier Abelvik Rød, som kom til EM etter hele 40 klubbkamper og mye spilletid i tyske Flensburg siden sesongstarten i august.

Oslo-dose

Han har med seg bra dose Oslo-spillere i troppen. Ingen annen by har like mange med i 16-mannstroppen. Kevin Gulliksen, Sander Andreassen Øverjordet og Christian O’Sullivan er i likhet med Abelvik Rød oslogutter.

Saken fortsetter under bildet

Trondheim 20200113. 
Oslo guttene fra.v.  Sander A. Øverjordet, Magnus Abelvik Rød, Kevin M. Gulliksen, Christian O'Sullivan og Kristian Sæverås under pressetreff mandag  på hotell Nidelven.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Osloguttene (f.v.) Sander A. Øverjordet, Magnus Abelvik Rød, Kevin M. Gulliksen, Christian O'Sullivan og Kristian Sæverås. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Inn i det selskapet kommer også keeper Kristian Sæverås. Han slo gjennom som senior for Bækkelaget, men er oppvokst på Kolbotn.

– Det viser at det er utvikling på håndballen og at vi har hatt gode treningsmiljøer i de klubbene vi har vært. Det har gitt gode resultater som har trigget oss, sier Abelvik Rød.

– At vi er med her i EM på hjemmebane, er et bevis på at det går an også i Oslo der det er så mye annet man kan fokusere på.

Les også: Berge får to dagers EM-pause

– Utfordringen er å få større publikum på klubbkampene. Men talentene kommer og jeg håper at slike mesterskap som dette også hjelper på interessen, sier Norges lengste landslagsspiller til Dagsavisen. Han rager 204 centimeter over bakken. Kommer Norge til OL senere i år, er det sannsynlig at nok en Oslo-kar blir høyaktuell. Bjarte Myrhol må stå over EM på grunn av en operasjon. Norge har ikke spilt OL-håndball for menn siden 1972.

Norge fortsetter EM med hovedrunde i Malmö. Der spilles det kamper fredag, søndag, tirsdag og onsdag. Onsdag kveld ble det klart at Norge møter Ungarn fredag. Søndag er det Sverige som står på motsatt side i det som blir en høytrykkskamp i Malmö. Tirsdag venter Island, før Slovenia står på motsatt halvdel dagen etter.

Semifinalene går i Stockholm neste fredag mens medaljekampene er lagt til samme by to dager senere.

Mer fra Dagsavisen