Sport

Gikk på sesongens største smell da gullet skulle sikres

(Vålerenga - Stavanger Oilers 1-6). Vålerenga inviterte til fest, men gikk poengløse av banen for første gang siden november. Kan de rote bort dette seriemesterskapet?

Bilde 1 av 3

Nei, det er ikke mange som tror det. Men VIF trenger fortsatt en seier til, og den må komme enten i Stjernehallen søndag eller mot bunnlaget Ringerike i Furuset Forum tirsdag om en uke. De kan selvsagt også få hjelp av Storhamars og Stavangers motstandere. Men oppdraget er å vinne sjøl.

Storhamar er fire poeng bak, Stavanger fem. Det er to kamper igjen for alle lagene. To seire ved full tid gir seks poeng. Alle som kan regne ser hva som står på spill.

Ishockeypresidenten var på plass med gullmedaljene i bagen. Nå må han passe på dem kanskje en uke til.

Årets første null-poenger

For Vålerenga slår kanskje psykologien inn. Laget MÅ vinne. Noe de har stort sett gjort, faktisk helt siden 27. november i fjor.

– Vi er ikke mentalt til stede fra start. Planen var å møte dem med fysisk hockey og være aggressive. Det klarte vi aldri. Vi tapte for et mye bedre lag, sa en ærlig VIF-trener Roy Johansen etter kampslutt.

Men om det skulle gå veien til slutt, er det jo et varsel foran sluttspillet at de ikke slo verken Storhamar eller Stavanger Oilers på hjemmebane i to kamper som kunne blitt helt avgjørende.

Stavanger Oilers kan fortsatt vinne serien hvis de får maksimal hjelp av andre lag. Men de har annenplassen å spille om for å få hjemmebane-fordel i sluttspillet. Seriegullet er mest fantasi. Men de kunne ødelegge festen for VIF. Og det er jo motivasjon i seg selv.

Derfor så de mye mer aggressive ut fra start og de hamret pucker mot Steffen Søberg i VIF-buret.

Passive i duellene

Men dette var kampen da det sviktet i konsentrasjonen, både med puck og i hodet for VIF-spillerne. Oilers tre første scoringer kom alle i overtall. For Filip Gunnarsson, Brede Csiszar og Daniel Sørvik var ute til soning i alle de tre situasjonene som gjorde at det sto 0-3 da vi var midtveis i kampen.

Men skuddstatistikken var også talende. 3-14 i første periode var jo nesten pinlig. 8-16 i neste var litt bedre, men da sto det jo 1-5 i mål...

– Vi blir for passive og må mye mer opp i duellene, sa VIFs målscorer Rasmus Ahlholm til TV 2 på vei inn til den andre pausen.

Vi vet ikke om spillerne hadde noe håp da. Kampen så jo nesten tapt ut fra første dropp.

Ahlholm hadde redusert til 1-3 etter sin scoring nummer 34 denne sesongen, og ga supporterne et visst håp.

Sterke i overtall

Men Oilers svarte nesten umiddelbart og drepte det lille håpet som var skapt. Nå fikk begge lag utvisninger, men fire mot fire ga bedre plass for et mer bevegelig Oilers-lag og Jacob Lagace og Mats Mostue banket inn to scoringer i løpet av et drøyt minutt.

– Vi er veldig gode i overtall. Det ga oss utslag her, sa Lagace som sto for 4-1 målet nesten på egenhånd.

Vålerenga kom aldri i gang med sitt offensive spill slik vi har lært å kjenne det denne sesongen. Så får trener Roy Johansen se om han finner ut av det.

For Vålerenga vet jo altfor godt at bunnivået deres også er farlig mot Stjernen og Ringerike. Sistnevnte har jo gitt VIF overraskende trøbbel tidligere i vinter.

I siste periode fikk i hvert fall VIF avgårde noen skudd, men da Markus Vikingstad, som ble kåret til banens beste spiler,  satte 1-6 fire minutter før slutt hadde allerede hundrevis forlatt hallen.

Det kan hende de trengs om en uke også.

– Vi må være ydmyke og ærgjerrige og finne tilbake til det vi kan. Men vi må vinne en kamp og det går ikke av seg sjøl, sier Johansen etter at sesongens største nederlag kom i den kampen gullet kunne sikres.

Allerede torsdag spiller Storhamar sin nest siste kamp borte mot Sparta. Den siste går mot Manglerud Star på Hamar om en uke. Skal MS være laget som berger seriegullet for VIF?

FAKTA:

VIFs to siste: Stjernen borte 3. mars, Ringerike hjemme 5. mars.

Storhamars to siste: Sparta borte 28. februar, Manglerud Star hjemme 5. mars.

Oilers to siste: Frisk Asker hjemme 2. mars, Sparta borte 5. mars.

Mer fra Dagsavisen