Gigantduellen gir Carlsen et kick

For to år siden slapp Magnus Carlsen seg nedpå og holdt på å rote bort VM-tittelen. I London vil Fabiano Caruana holde sjakkesset på tå hev hele veien. Fredag begynner VM-duellen.

 

Av Bernt Harald Brennevann, NTB

Det føler Carlsens manager, Espen Agdestein, seg trygg på. Han tror ikke vi får se en ukonsentrert verdensmester ta for lett på oppgaven slik han så ut til å gjøre mot Sergej Karjakin i 2016.

Da lot han seg frustrere over russerens eminente forsvarsspill, og etter sju strake remis rykket Karjakin opp i føringen med fire partier igjen. Carlsen greide å snu det og vant til slutt etter omspill.

– Nå møter han en utfordrer som utvilsomt er den nest sterkeste i verden. Det synes alle å være enige om, så da ligger det an til å bli den ultimate VM-kampen. Det kan ikke bli sterkere motstand, og det gir Magnus et ekstra kick. Han liker å spille mot de aller beste, sier Agdestein til NTB.

Carlsen har i ettertid kritisert seg selv for at han ikke klarte å sette Karjakin under større press tidligere i mesterskapet.

– Det var en kombinasjon av godt forsvar og at jeg rett og slett mistet konsentrasjonen og manglet energi i avgjørende øyeblikk i femte og sjette spilletime. Det er en skandale når man har forberedt seg til det her lenge, sa han nylig til NRKs podkast «Sjakksnakk».

Blir helt annerledes

Agdestein tror Carlsen vil nyte godt av erfaringene han har fra sine tre tidligere VM-kamper. I 2013 og 2014 slo han indiske Vishy Anand.

– Det tror jeg er verdifullt. Han har kunnet raffinere småting som forhåpentlig gjør at han er helt på topp nå. Jeg tror ikke det skal være noe problem med energinivået og konsentrasjonen denne gangen.

Carlsens gode venn og tidligere VM-sekundant Jon Ludvig Hammer mener duellen med Caruana blir noe helt annet enn det Karjakin la opp til.

– Her kommer begge to til å gå for seier i sine hvite partier. Det skaper en helt annerledes match, sier Hammer til NTB og utdyper:

– Jeg tror konsentrasjonssvikten for to år siden kom av at Magnus følte det kun var han som presset og som ville oppnå noe. Han glemte at han fortsatt spilte mot en veldig god sjakkspiller og undervurderte faren i den stillingen han hadde på brettet. Det tror jeg ikke vil skje med det første her. Caruana er en mye mer «gå-i-strupen»-spiller og vil sette Magnus under mye mer press. Når Magnus er under press, er han også mer skjerpet.

Må sette skapet på plass

Caruana har vist fantastisk sjakkform i 2018. Den amerikanske verdenstoeren er kun tre poeng bak Carlsen på rankingen, og i oppladningen til VM var han farlig nær å vippe nordmannen ned fra tronen.

– Jeg tror Magnus er veldig motivert. Denne gangen tror jeg ikke han har noen problemer med å være 100 prosent skjerpet. Han vet at hvis han ikke yter sitt absolutt beste, kommer han til å tape. Da blir Caruana verdensmester, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til NTB og legger til:

– Magnus må sette skapet på plass og vise hvem som er den beste spilleren i verden.

VM i London starter fredag. Mesterskapet spilles over tolv partier, men avsluttes i det øyeblikk én av spillerne har nådd 6,5 poeng. (NTB)