Gi oss Oslo-duellene

Forrykende derbyer spilles i Europas hovedsteder. Når får vi dem i Oslo?

ESPEN HARTVIG

Landslagssjef Lars Lagerbäck er vant til de store Stocholmsderbyene i fotball. I år er det AIK, Djurgården og Hammarby som krydrer Allsvenskan. Når publikum får slippe til igjen vil Friends Arena og Tele2 Arena fylles.

I København er det FC København og Brøndby (offisielt like utenfor hovedstaden) som fyller arenaene.

– Oslo er en av de svakeste hovedstedene i Europa når det gjelder toppfotball, sa VIF-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen ved seriestart.

Fordel for alle

Lars Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen mener norsk fotball hadde blitt styrket av en sterkere Oslo-dominans.

Hansen ser Oslo-fotballen utenfra, fra sitt sete i Trondheim.

– Vålerenga jobber hardt for å vinne byen. Det er pussig at det ikke er mer entusiasme. Nå jobber de med et prosjekt som de må være forberedt på tar tid, med økt satsing lokalt. Men VIF har jo et veldig godt akademi, sier Per Joar Hansen til NTB.

Lars Lagerbäck er overbevist om at de store lokaloppgjørene i Stockholm styrker svensk fotball både økonomisk og interessemessig.

– Dessuten er Malmö og Göteborg alltid med i toppen. Slik må det bli i Norge også, at de fire største byene er representert, sier han.

Siste heftige Oslo-derby ble spilt i 2010 før Lyn gikk konkurs og forsvant ut av toppfotballen. Inntil i fjor var det kampene mot Lillestrøm som var Vålerengas heftigste. Lokaloppgjørene mot Stabæk skaper ikke samme temperatur,

Oslos nest beste lag akkurat nå er KFUM og Grorud i OBOS-ligaen. Denne helgen starter 2. divisjon med Skeid og Kjelsås som eneste lag fra byen. I 3. divisjon finner du «røkla», deriblant de gamle topplagene Lyn og Frigg.

Toppåret 1965

Tidenes beste Oslo-år er 1965. Da kjempet Vålerenga, Skeid, Lyn og Frigg alle i toppen i tiklubbserien og cupfinalen var et rent byderby mellom Skeid og Frigg.

– Oslo skal alltid ha et lag i medaljekampen i Eliteserien, sier Per Joar Hansen.